Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Το ήξερες ότι, η αλόγιστη χρήση των αντιβακτηριακών ουσιών στα τρόφιμα, έκαναν το ανθρώπινο σώμα πιο ανθεκτικό στην απορρόφηση των αντιβιοτικών φαρμάκων.

*Tο παρόν άρθρο, αποτελεί μέρος της ερευνητικής εργασίας του κυρίου Τυρπένου Αθανασίου (  DVM, MPhil, PhD Υγιεινολόγος τροφίμων).

Μπορείτε να αποθηκεύσετε την πλήρη εργασία, πατώντας στο ακόλουθο link:    Antibacterial_resistance_and_food_2011-i

 

 

Οι αντιβακτηριακές ουσίες είναι ουσίες οι οποίες δρουν κατά των διαφόρων μικροοργανισμών και σταματούν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους.
Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμωδών νόσων στην ιατρική και κτηνιατρική  με τη μορφή των αντιβιοτικών.

Αντιβακτηριακή αγωγή εφαρμόζεται επίσης στα φυτά και τα τρόφιμα με τη μορφή των βιοκτόνων για την καταπολέμηση των
παθογόνων μικροβίων, μερικά από αυτά υπεύθυνα για τροφιμογενείς λοιμώξεις, όπως είναι η Salmonella, το Campylobacter και η Listeria.
Η αντιβακτηριακή αντοχή αναφέρεται στην ικανότητα των μικροβίων να αντέχουν στην αντιβακτηριακή αγωγή. Είναι ένα ανησυχητικό ζήτημα για τους επιστήμονες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από τη στιγμή που η υπερβολική ή κακή
χρήση τους στη θεραπεία με αντιβιοτικά έχει συνδεθεί με την εμφάνιση και την εξάπλωση των μικροβίων που είναι ανθεκτικά σε αυτά, καθιστώντας αυτές τις αγωγές αναποτελεσματικές.

Αυτό αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία με ένα πολύ γνωστό παράδειγμα αυτό με τον ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (MRSA-Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus), κάποια στελέχη του οποίου έχει αναφερθεί ότι είναι ανθεκτικά στα β-λακταμικά αντιβιοτικά (πενικιλλίνες) και τις κεφαλοσπορίνες.

 

Η ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων βιολογικών κινδύνων (BIOHAZ panel) της EFSA εξέδωσε τον Ιούλιο του 2008 γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία τα τρόφιμα μπορεί να γίνουν το μέσο για τη μετάδοση της αντιβακτηριακής αντοχής με ανθεκτικά βακτήρια στον άνθρωπο.

Αυτό φαίνεται ότι προέρχεται από τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί από βακτήρια που υπάρχουν στα ζώντα ζώα, τα φρέσκα προϊόντα από τη γη που πρόσφατα ποτίστηκαν με μολυσμένο νερό και τα τρόφιμα που μολύνθηκαν κατά τους χειρισμούς και την προετοιμασία τους.

Η γνωμοδότηση αυτή δημιούργησε τις υποχρεωτικές συστάσεις για την πρόληψη και τον έλεγχο της μετάδοσης, επισημαίνοντας ότι η καλή πρακτική υγιεινής σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα της πρόληψης και του ελέγχου.

Οι αντιβακτηριακοί παράγοντες αντιπροσωπεύουν ένα από τα κύρια θεραπευτικά μέσα τόσο στην ιατρική όσο και στην κτηνιατρική θεραπευτική για τον έλεγχο και την καταπολέμηση των διαφόρων βακτηριακών λοιμώξεων. Όμως, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 δεκαετιών, η χρήση και μερικές φορές η κατάχρησή τους τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα είχε για αποτέλεσμα την εμφάνιση βακτηριακών στελεχών τα οποία έπαψαν να αντιδρούν στη θεραπευτική αγωγή.

Αυτοί οι  ανθεκτικοί παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν αποτελούν μόνο κίνδυνο για την υγεία των ζώων αλλά ταυτόχρονα επηρεάζουν τη δημόσια υγεία όταν μεταφέρονται στον άνθρωπο σαν τροφικοί μολυσματικοί παράγοντες.

Έτσι, η αντιμετώπιση του θέματος της αντιβακτηριακής αντοχής είναι σήμερα μια από τις πιο επείγουσες προτεραιότητες στον τομέα της δημόσιας υγείας.

 

 

 

 

Τι είναι αντιβακτηριακή αντοχή; Είναι γνωστή και ως ανθεκτικότητα στα φάρμακα και εμφανίζεται όταν μικροοργανισμοί (βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα) αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο δρουν και καθιστούν τα φάρμακα αναποτελεσματικά (superbugs). Διευκολύνεται από την ακατάλληλη χρήση των φαρμάκων (λήψη χαμηλότερων δόσεων ή όταν δεν τελειώνει η θεραπεία στο προκαθορισμένο χρόνο της). Κακής ποιότητας φάρμακα, λανθασμένες συνταγές και φτωχή πρόληψη και έλεγχος των λοιμώξεων ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα φάρμακα. Τέλος, η έλλειψη των κρατικών μέτρων, η κακή επιτήρηση και έλλειψη τεχνικού εργαστηριακού εξοπλισμού για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη επίσης εμποδίζουν τον έλεγχο της αντιβακτηριακής αντοχής.

 

Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης συχνά μολύνονται με βακτήρια και πιθανότατα να αποτελούν την κύρια οδό της μεταβίβασης των ανθεκτικών βακτηρίων και γονιδίων από τα παραγωγικά ζώα στον άνθρωπο. Ανάλογα με τον τύπο του βακτηρίου, εξ ίσου σημαντική οδό αποτελούν και η άμεση επαφή του ανθρώπου με τα ζώα ή το περιβάλλον τους.

 

Επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά που μολύνονται από τα απόβλητα των ζώων ή από το μολυσμένο νερό μπορούν να αποτελούν έναν ακόμα τρόπο μετάδοσης με αποτέλεσμα η ανθεκτικότητα στους αντιβακτηριακούς παράγοντες να είναι σήμερα η πρώτη πρόκληση για την ασφάλεια των τροφίμων.

 

Τροφιμογενή βακτήρια, όπως η Salmonella και το Campylobacter που συνήθως προέρχονται από ζώα φορείς, μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα σε κάποιο σημείο της τροφικής αλυσίδας.

Στην εικόνα, παρουσιάζεται σχηματικά η παγκόσμια διασύνδεση ανθρώπου, ζώων και τροφίμων μέσω της άμεσης επαφής, των μετακινήσεων και του εμπορίου.

 

Η χρήση οποιουδήποτε αντιβακτηριακού παράγοντα σε ανθρώπους, ζώα ή φυτά μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη και την εξάπλωση της ανθεκτικότητας σε αυτά, μια εξάπλωση η οποία δεν έχει γεωγραφικά ή βιολογικά σύνορα με επακόλουθο η χρήση τους σε μια περιοχή ή χώρα να επηρεάζει την εξάπλωση της ανθεκτικότητας και στις άλλες.

Ο WHO- Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,  στηρίζει δυναμικά τις προσπάθειες των κρατών μελών για την πρόληψη και τον περιορισμό της αντιβακτηριακής αντοχής ενθαρρύνοντας μια ολιστική, πολύπλευρη, διατομεακή και συλλογική προσέγγιση.

Επιπλέον, για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής για τη δημόσια υγεία, ο WHO έχει κάνει την αντιβακτηριακή αντοχή το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας 2011.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή η χρήση των αντιβακτηριακών ουσιών ως αυξητικών παραγόντων έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία έχουν απαγορευτεί στην ΕΈ από το 2006.

Η απαγόρευση αυτή θα μειώσει τον κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία χωρίς να βλάψει την υγεία των ζώων και τη ζωική παραγωγή. Όσον αφορά στην υδατοκαλλιέργεια, η βελτίωση της διαχείρισης των εκτροφών και η χρήση αποτελεσματικών εμβολίων θα μειώσει σημαντικά τη χρήση τους και στη δραστηριότητα αυτή.

 

 

Η επιμέλεια του άρθρου, έγινε από τον διαιτολόγο -διατροφολόγο κον Κριαρά Νικόλαο.

 

Ευχαριστούμε τον κύριο Τυρπένου Αθανάσιο, για το συγκεκριμένο άρθρο και για την πλήρη κατατοπιστική έρευνα του, την οποία μπορείτε να αποθηκεύσετε και να διαβάσετε ενδελεχώς στον υπολογιστή σας.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο