Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Κολπική Μαρμαρυγή και η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ αντιμετώπιση της!!!

 

 

Η λειτουργία της καρδιάς, βασίζεται στην ύπαρξη και στην αξιοποίηση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων. Τα φυσιολογικά ηλεκτρικά ερεθίσματα της καρδιάς έχουν ως αποτέλεσμα τη φυσιολογική πλήρωση με αίμα και τη συστολή της καρδιάς. Όμως, εάν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα εκείνα δεν εμφανίζουν φυσιολογικό ρυθμό και στην ουσία είναι αποδιοργανωμένος με ταχύ και ανώμαλο ρυθμό, τότε εμφανίζεται μια πάθηση της καρδιάς, η οποία καλείται κολπική μαρμαρυγή.

Η κολπική μαρμαρυγή, πλήττει κατά αναλογία 5 ανα 10.000 κατοίκους (1%), εμφανίζει αύξηση του καρδιακού ρυθμού απο 300 έως 600 σφυγμούς το λεπτό. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου συνέπεια της κολπικής μαρμαρυγής, συγκριτικά με τους άνδρες και χαμηλότερη ποιότητα ζωής λόγω των αναπηριών που συνεπάγεται το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με ανασκόπηση σχετικών μελετών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Gender Medicine.

Η κολπική μαρμαρυγή επιδεινώνει την καρδιακή ανεπάρκεια και με τη σειρά της, η καρδιακή ανεπάρκεια ευνοεί την κολπική μαρμαρυγή. Τα άτομα που πάσχουν από μία από τις δύο παθήσεις και στη συνέχεια αναπτύσσουν και την άλλη έχουν πολύ πτωχή πρόγνωση.
Η κολπική μαρμαρυγή συνδέεται με αύξηση της συχνότητας των ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, με ένα στα έξι αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια να σημειώνεται σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.
Επιπλέον, η ποιότητα ζωής επιδεινώνεται σε σημαντικό βαθμό στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας τους να εκτελούν φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες, λόγω του κινδύνου ή και της επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να ταξινομηθεί σε τρεις κατηγορίες:

  • Υποτροπιάζουσα – μετά από δύο ή περισσότερα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής.
  • Παροξυσμική – κολπική μαρμαρυγή που σταματάει χωρίς παρέμβαση.
  • Εμμένουσα – κολπική μαρμαρυγή που διατηρείται για διάστημα μεγαλύτερο των επτά ημερών.

 

images

Αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής, σε συνύπαρξη αυξημένης αρτηριακής πίεσης, στεφανιαίας νόσος, μετά απο καρδιοχειρουργική επέμβαση, βαλβιδοπάθεια, χρόνια νόσος των πνευμόνων, καρδιακή ανεπάρκεια, μυοκαρδιοπάθεια, συγγενείς καρδιοπάθεια, πνευμονική εμβολή, υπερθυρεοειδισμός και περικαρδίτιδα.

Η κολπική μαρμαρυγή, θα εμφανίσει στον ασθενή, την αίσθηση παλμών, κόπωση, ζαλάδα, πόνο ή πίεση στο στήθος και δύσπνοια.

Η θεραπεία στο να επανέλθει ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, βασίζεται αποκλειστικά στην ιατρική παρέμβαση. Η θεραπεία στο να προληφθεί η δημιουργία θρόμβων, βασίζεται στην φαρμακευτική και διαιτητική αντιμετώπιση.

Σαφώς, στην επαναφορά του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού συμμετέχουν και τα φάρμακα (με την κινιδίνη, την προκαϊναμίδη, τη δισοπυραμίδη, την ατενολόλη, τη μετοπρολόλη, την προπαφενόνη, τη σοταλόλη και την αμιοδαρόνη), όμως η αποτελεσματικότητα τους βρίσκεται μεταξύ 30% έως 60%, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η άμεση ιατρική αντιμετώπιση θα δώσει αποτελέσματα ικανοποιητικά προς την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Επιγραμματικά, αναφέρονται κάτωθι οι τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιούνται απο τους εκάστοτε ιατρούς.

  • Ηλεκτρική καρδιομετατροπή.
  • Κατάλυση με καθετήρα.
  • Απομόνωση πνευμονικών φλεβών.
  • Κατάλυση του κολποκοιλιακού κόμβου.
  • Καρδιοχειρουργική επέμβαση Maze.

IrregularlyIrregularRhythms3

Στο μέρος της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, θα πρέπει να προσέξουν να μην πήξει το αίμα τους λόγω των θρομβώσεων.

Ο εκάστοτε υπεύθυνος ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ο οποίος θα παρακολουθεί τον ασθενή, θα πρέπει να συντάξει ενα διαιτολόγιο το οποίο σαφώς και δεν θα στερεί τρόφιμα απο τις ενδεχομένως ιδιαίτερες διατροφικές επιλογές του και ταυτοχρόνως να του προσφέρει μέσω του εξατομικευμένου διαιτολογίου του, την ποιότητα ζωής χωρίς να εμφανίζονται τα ιδιαίτερα συμπτώματα της νόσου.

Ένα τυπικό διαιτολόγιο το οποίό θα χρησιμοποιηθεί ως βασικός γνώμονας στην σύνταξη του εξατομικευμένου, θα παρουσιασθεί παρακάτω, με σκοπό να αποκλειστούν τρόφιμα τα οποία εμφανίζουν πηκτική δράση.

Τρόφιμα τα οποία πρέπει να αποκλειστούν, είναι τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν την λιποδιαλυτή βιταμίνη Κ-κινόνη. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι τα λάχανα,το σπανάκι, το παντζάρι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι. Όταν τα εν λόγω λαχανικά είναι μαγειρεμένα, η ποσότητα βιταμίνης Κ που προσφέρουν είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Επίσης, σε μεγάλη ποσότητα βρίσκεται στο σογιέλαιο και στο συκώτι.

Όμως, τρόφιμα τα οποία περιέχουν σε μικρό ποσοστό την βιταμίνηΚ θα πρέπει να καταναλώνονται σε φυσιολογικές ποσότητες, τις οποίες θα τις εντάξει ο εκάστοτε ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, χωρίς την ανησυχία της αυξημένης κατανάλωσης.

Αναφέρθηκα στο ότι τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνηΚ, θα πρέπει να βρίσκονται στο διαιτολόγιο του ασθενούς, διότι είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό χωρίς να αξιοποιείται γρήγορα και να χρειάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα της ημέρας αναπλήρωση όπως η βιταμίνηC. Επίσης, η βιταμίνηΚ θεωρείται σημαντική στην προάσπιση του οργανισμού κατά των καταγμάτων, της ρύθμιση του διαβήτη διότι κατά την απελευθέρωση της απο τον λιπώδη ιστό, αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων για έκκριση της ινσουλίνης και επίσης προστατεύει τον οργανισμό απο την επικείμενη εκδήλωση της νόσου της αρθρίτιδας και τις ρυτίδες.

Συνοπτικά, τρόφιμα τα οποία περιέχουν σε υψηλό ποσοστό την βιταμίνη Κ όπως προαναφέρθηκε αποκλείονται και τρόφιμα όπως τον μαϊντανό, το μαρούλι, το ακτινίδιο και ορισμένα είδη βατόμουρων με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, σύμφωνα με τον εκάστοτε ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ, συνιστάται να καταναλώνονται.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι οι αυξημένοι παλμοί είναι απόρροια της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ καιχρήσης καπνού. Οπότε, περιορισμός στο αλκοόλ και διακοπή ή ελάττωση στο ήμισυ της χρήσης καπνού.

 

 

Με τιμή.

 

Κριαράς Νικόλαος.

 

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο