Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Σύνδρομο Νυκτερινής Υπερφαγίας

Πόσοι από μας αλήθεια δεν έχουμε βρεθεί μπροστά στο ψυγείο μας αργά το βράδυ ψάχνοντας φαγητό;

Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας όμως δεν είναι απλά αυτή η «λιγούρα» που αισθανόμαστε.

Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από λήψη αρκετής ποσότητας τροφής, κυρίως μεγάλης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και ακόμη μερικές φορές χωρίς την ανάμνηση του περιστατικού.

 

Οι υδατάνθρακες επιλέγονται καθότι κατά τη λήψη τους προκαλείται αίσθημα ηρεμίας. Τα περιστατικά αυξάνονται σε περίοδο ψυχολογικής πίεσης και stress αλλά και με την πάροδο της ηλικίας.

MHG_123EatingDisorders_NightEating480x360
Είναι φυσιολογικό να υπάρχει το αίσθημα της πείνας το πρωί καθότι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα εξαντλούνται.

Παρόλο αυτά, στα άτομα με ΣΝΥ παρατηρείται πρωινή ανορεξία διότι λαμβάνουν έως και το 60% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων τους, σε προχωρημένες βραδινές ώρες.
Επιπλέον, άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, που αποκλείουν εντελώς «ανθυγιεινά» τρόφιμα είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν κάποια από τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου αυτού. Το σίγουρο είναι ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τα πάντα και δεν είναι δυνατό να αποκλείουμε μεγάλες ομάδες τροφίμων.

Ακόμα και όταν κάνουμε διατροφή κάπου κάπου ίσως χρειαζόμαστε και ένα διάλειμμα.

 

woman_night_snack_fridge_small

 

 

Σε συνεννόηση με το διαιτολόγο μας μπορούμε να αποφύγουμε, εν μέρει, τέτοιου είδους περιστατικά, συζητώντας μαζί του και ζητώντας του να προσαρμόσει το εκάστοτε διαιτολόγιο που μας χορηγεί σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Τέλος καλό θα ήταν αν παρατηρήσετε ότι τα περιστατικά νυχτερινής υπερφαγίας είναι συχνά και δε σταματούν με την προσωρινή επανένταξη κάποιων «απαγορευμένων» τροφίμων σε φυσιολογικές ώρες, να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό στις διατροφικές διαταραχές.

 

Με τιμή.

 

Καραμπόλας Γεώργιος – Στυλιανός.

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο