Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Η παγίδα της «νοστιμιάς»: Γλουταμινικό μονονάτριο – E 621

 

 

Ενισχυτικό γεύσης που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Ιαπωνία. Προσδίδει τη γεύση του κρέατος ή αλλιώς τη γεύση “unami” η οποία θεωρείται η Πέμπτη γεύση μετά τις βασικές: αλμυρό, γλυκό, πικρό και ξινό. Επίσης η παρουσία του βελτιωτικού αυτού, εκτός του ότι βελτιώνει τη γεύση και την οσμή, μας δίνει την αίσθηση ότι αυτό που καταναλώνουμε είναι και φρέσκο.
Οι εστιάτορες ασιατικής κουζίνας στην China Town της Νέας Υόρκης, για να κρατήσουν το κόστος σε χαμηλά επίπεδα προμηθεύονταν κρέας εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας. Έτσι λοιπόν για να βελτιώσουν τη γεύση των πιάτων τους που περιείχαν κυρίως κρέας και ψάρι πρόσθεταν αρκετή ποσότητα από αυτό το βελτιωτικό. Τα αυξημένα ποσοστά όμως καρκίνου του οισοφάγου αλλά και άλλων παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος ώθησε τη διενέργεια επιστημονικών ερευνών για το θέμα με αποτέλεσμα τη στοχοποίηση του Ε621.
Σύμφωνα όμως με έρευνα της Ιατρικής Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Β. Καλιφόρνιας οι δράσεις του του MSG (Monosodium Glutamate, Γλουταμινικό Μονονάτριο) δε σταματούν εδώ.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν γλουταμινικό μονονάτριο ως ενισχυτικό γεύσης φαίνεται να έχουν σημαντικότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρους τους και να γίνουν παχύσαρκοι από αυτούς που δεν το λαμβάνουν από τη διατροφή τους.

Που βρίσκεται…

Σήμερα, το γλουταμινικό μονονάτριο υπάρχει σχεδόν σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, από προϊόντα κρέατος και σνακ του εμπορίου μέχρι και σε «κύβους» και σκόνες που προσθέτουν νοστιμιά στο φαγητό που φτιάχνουμε στο σπίτι μας.

Αν προσέξετε τις διατροφικές ετικέτες σε τέτοιου είδους προϊόντα θα το δείτε να φιγουράρει είτε πρώτο είτε δεύτερο σε συγκέντρωση.

MSG_dees

Σημειώνεται, ότι τα συστατικά που υπάρχουν στις διατροφικές ετικέτες τοποθετούνται ανάλογα με τη συγκέντρωσή τους, δηλαδή πρώτο είναι αυτό που βρίσκεται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο προϊόν και ούτω κάθε εξής. Για να είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι στο αν στο προϊόν που πρόκειται να καταναλώσουμε περιέχεται γλουταμινικό μονονάτριο, θα δούμε ότι «διαφημίζεται» να έχει έντονη γεύση κρέατος ή γεύση τυριού (πατατάκια, γαριδάκια, κράκερς με γεύση μπέικον, μπάρμπεκιου, τυριού, πίτσας κ.ά)

Συμπέρασμα…
Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά που καταναλώνουμε, τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας, ακόμα και αν φαίνονται σχετικά αθώα. Να θυμάστε πως όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο λιγότερους κινδύνους ελλοχεύει αλλά και αν θέλετε αυτή την έξτρα νοστιμιά στο φαγητό σας, δώστε τη με άλλους τρόπους. Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια πολύ μεγάλη γκάμα μπαχαρικών που μπορείτε να τα αναμείξετε και να δώσετε στον οργανισμό σημαντικά ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά αλλά και την απαραίτητη ευχαρίστηση στον ουρανίσκο σας.

 

Με τιμή.

Καραμπόλας Γεώργιος – Στυλιανός.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο