Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Οι πιθανές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία ενός παχύσαρκου παιδιού.

 

 

Στις μέρες μας η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι διεθνείς οργανισμοί υγείας.

Αυτό όμως που έχει ευαισθητοποιήσει ιδιαίτερα τους ιατρικούς κύκλους είναι η παιδική παχυσαρκία, η οποία αν συνεχιστεί και διογκωθεί, φτάνουμε σε έναν ενήλικα φορτωμένο με πολλά προβλήματα υγείας.

Για αυτό ζητείται από τους παιδιάτρους αλλά και όλους εμάς να προστατέψουμε τις μικρές ηλικίες και να βοηθήσουμε τα μικρά παιδιά να ενημερωθούν σχετικά και να αντιμετωπίσουν τη “νόσο”, όπως πλέον χαρακτηρίζεται η παχυσαρκία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 7 ευρωπαϊκές χώρες και αναφερόταν σε μαθητές 10-12 ετών, το 44% των παιδιών ήταν υπέρβαρα, εκ των οποίων το 11,2% παχύσαρκα.

 

κατάλογος
Ποσοστά που πρέπει να μας θορυβήσουν, καθώς είχαμε τα μεγαλύτερα, έναντι των υπόλοιπων 6 χωρών (Βέλγιο, Ουγγαρία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία και Ισπανία).

Η παχυσαρκία γενικά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, γεγονός που αποτελεί αιτία θανάτου κατά 20% σε παχύσαρκες γυναίκες και 14% σε παχύσαρκους άνδρες. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν το σώμα φέρει το υπερβάλλον βάρος από την περίοδο της ανάπτυξης του.

Τα τελευταία χρόνια έχει τετραπλασιαστεί η εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καθώς ένα στα τέσσερα παχύσαρκα παιδιά πάσχουν, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς είναι ασυμπτωματική νόσος και η διάγνωσή της γίνεται τυχαία. Το 85% των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι παχύσαρκα.
Επίσης, η πλειοψηφία των υπέρβαρων παιδιών έχουν αυξημένη χοληστερόλη αίματος και αρτηριακή πίεση.

Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο πριν από τα 65 τους χρόνια.
Μια έρευνα χαρακτηριστικά αποδεικνύει ότι οι αρτηρίες των παχύσαρκων παιδιών μοιάζουν με εκείνες ενήλικων 45 ετών που καπνίζουν τουλάχιστον 10 χρόνια.
Επιπλέον, η οστεοαρθρίτιδα, η δυσκαμψία και ο πόνος στην πλάτη δείχνουν συχνά την επιβάρυνση του σκελετού τους.
Ακόμη, η άπνοια που συχνά παρατηρείται κατά τη διάρκεια του ύπνου στο παιδί, εξασθενεί τη μνήμη του, οδηγεί σε συχνούς πονοκεφάλους και του δημιουργεί ένα αίσθημα κόπωσης.

Γενικά, η ανωμαλία στον ύπνο μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στο σώμα, καθώς δεν καταφέρνει να ξεκουραστεί επαρκώς.

Πρέπει λοιπόν να προσέξουμε ιδιαίτερα το επίπεδο διαβίωσης ενός παιδιού, ωθώντας το στη σωματική δραστηριότητα και βοηθώντας το να διαμορφώσει σωστές, υγιεινές διατροφικές συνήθειες, βλέποντας εμάς τους ίδιους να τηρούμε τους βασικούς κανόνες της μεσογειακής διατροφής.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ελαττώσουμε τα ποσοστά εμφάνισης επικίνδυνων ασθενειών στα παιδιά μας, καθώς σε μικρές ηλικίες παίρνουμε τις βάσεις της ζωής μας, σε σωματικό αλλά και συμπεριφορικό επίπεδο.

 

Με τιμή.

Κοντορουχά Ευστρατία.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Ευρυπίδου 4 – 84100 Σύρος
22810 76605 & 6979 868795

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο