Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Πως θα πάρουμε…10 με τόνο στη διατροφή του παιδιού!

1. Προγραμματίζουμε το χρόνο μας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να γευματίζει όλη η οικογένεια μαζί καθημερινά έστω και μια φορά την ημέρα.

2. Σημαντικό είναι, να υπάρχει μια ρουτίνα στο ωράριο των γευμάτων και των σνακ, που καλό θα είναι βέβαια να το ακολουθεί όλη η οικογένεια. Γενικά, τα παιδιά πρέπει να τρώνε κάθε 3 με 4 ώρες, με τουλάχιστον 1 ½ έως 2 ώρες μεταξύ των γευμάτων και των σνακ. Έτσι, μια τυπική μέρα μπορεί να αποτελείται από 3 ολοκληρωμένα γεύματα που θα αποτελούνται από μια ποικιλία υγιεινών τροφίμων και τουλάχιστον 2 σνακ στα οποία καλό είναι να ενταχθούν τα φρούτα που έχει ανάγκη το παιδί. Είναι πολύ βασικό να φροντίζετε ότι θα υπάρχουν πάντα διαθέσιμα φρούτα και λαχανικά στο σπίτι.

3. Το πρωινό γεύμα θα πρέπει να είναι καθημερινή συνήθεια, έστω και αν αποτελείται μόνο από ένα ποτήρι γάλα στις δύσκολες περιπτώσεις.

 

4. Οι φρέσκοι χυμοί φρούτων είναι η εύκολη λύση για να πάρουν τα παιδιά τις βιταμίνες που χρειάζονται από τα φρούτα, είναι όμως ταυτόχρονα και μια παγίδα, διότι δίνουν περισσότερη ενέργεια και λιγότερες φυτικές ίνες από ότι τα φρέσκα – ωμά φρούτα. Αποφεύγουμε την κατανάλωση χυμών του εμπορίου που περιέχουν ζάχαρη για να μην τους κόψουν την όρεξη για φαγητό και νερό, χωρίς να έχουν πάρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Το ίδιο ισχύει και για τα αναψυκτικά, των οποίων η κατανάλωση έχει συσχετισθεί με μειωμένη πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών και νερού.

5. Δίνουμε στο παιδί μας να πιεί νερό ενδιάμεσα, καλύτερα όχι μαζί με το γεύμα και η ποσότητα ποικίλει ανάλογα με τη δραστηριότητα του κάθε παιδιού.

κατάλογος

6. Τα μικρά παιδιά είναι φυσιολογικό να τρώνε συχνά μικρές μερίδες. Είναι μάλιστα θεμιτό να προσφέρονται μικρές μερίδες και να έχουν τη δυνατότητα, αν το έχουν ανάγκη να ζητήσουν περισσότερο. Η όρεξη τους μπορεί να αλλάζει από μέρα σε μέρα, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα αναπτύσσονται και πόσο δραστήρια είναι. Εφ’ όσον είναι ενεργητικά και αναπτύσσονται σωστά, κατά πάσα πιθανότητα παίρνουν αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Δεν επιλέγουμε τακτικές εξαναγκαστικής σίτησης, όταν το παιδί μας δεν τρώει πολύ ή δεν τρώει ορισμένες τροφές. Έχει αποδειχθεί ότι αυτού του είδους οι τακτικές φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα και δυσάρεστες συνέπειες.

7. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης, ούτε δημιουργούμε ενοχικά συναισθήματα γιατί αυτά πιθανότατα θα ακολουθούν το παιδί και ως ενήλικα.

8. Για να γίνει η διατροφή του παιδιού πιο ευχάριστη και περισσότερο ελκυστικά τα τρόφιμα που δεν τρώει, μην το πιέσετε να φάει κάτι που δεν θέλει. Ψάχνουμε και δοκιμάζουμε συνέχεια συνταγές έτσι ώστε να υπάρχει ποικιλία γεύσεων και υφών καθώς και εμφανίσιμα πιάτα, σε μια ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα με όμορφα διακοσμημένο το χώρο του φαγητού, αποφεύγοντας άλλες δραστηριότητες όπως η τηλεόραση.

9. Δίνουμε το περιθώριο στο παιδί να αποφασίσει για το τι και πόσο θα φάει, για να αισθάνεται ότι το σεβόμαστε και να μην λειτουργεί αντιδραστικά, έχοντας όμως βάλει πρώτα κάποια όρια, ώστε να κρατούνται οι ισορροπίες στις αποφάσεις ανάμεσα σε γονέα και παιδί, τα οποία όμως θα πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέλη της οικογένειας. Το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό, θα είναι μάθει ο ίδιος ο γονιός για την υγιεινή διατροφή και να την περάσει στο παιδί εξηγώντας του τους λόγους που δεν πρέπει ή πρέπει να έχει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και λειτουργώντας πάνω από όλα ως πρότυπο και όχι σαν απλός διαμεσολαβητής.
10. Προετοιμάζουμε στα παιδιά υγιεινά σνακ για το σχολείο.

 

Με τιμή.

Χατζημανώλη Λία.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο