Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Προετοιμάζουμε στα παιδιά μας, υγιεινά σνακ για το σχολείο!!!

 

Προετοιμάζουμε στα παιδιά υγιεινά σνακ για το σχολείο όπως:

  1. Σάντουιτς ή αραβική πίτα με λαχανικά της αρεσκείας τους, τυρί κίτρινο ή φέτα, και λίγες ελιές ή ελαιόλαδο.

  2. Σάντουιτς ή αραβική πίτα με λαχανικά της αρεσκείας τους, αυγό βραστό και λίγες ελιές ή ελαιόλαδο.

  3. Πιτούλες με λαχανικά ή τυρόπιτα: Ζυμώνουμε 1/2 Kg αλεύρι, 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο, 1/2 φλιτζανάκι ρακί, 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό, λίγο αλάτι, αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί και βάζουμε τη γέμιση της επιλογής μας (π.χ. τυριά, χορταρικά, κολοκύθα και τυρί κ.λ.π.). Ψήνουμε στους 175 βαθμούς πάνω σε ταψάκι με λαδόκολα μέχρι να ροδίσουν.

  4. Αλμυρό κέϊκ με τυρί και λαχανικά: Προθερμαίνουμε το φούρνο (αερόθερμο)στους 180 βαθμούς. Κοσκινίζουμε σε ένα μπωλ 2 1/2 φλ. αλεύρι (ολικής άλεσης ή μισό-μισό) που φουσκώνει μόνο του, 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, αλάτι και πιπέρι. Με το μίξερ χειρός ή με τον αυγογδάρτη μέσα σε ένα δεύτερο μπωλ, ανακατεύουμε 2 μεγάλα αυγά, 1 φλ. γάλα και 1/2 κούπα ελαιόλαδο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το μείγμα μας στο μπωλ με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτουμε επίσης, 1/2 φλιτζάνι μοτσαρέλα, 1/2 φλιτζάνι φέτα και 1/2 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα, 1 κολοκύθι τριμμένο και στραγγισμένο, 2 πιπεριές χρωματιστές ψιλοκομμένες, 1 καρότο τριμμένο και στραγγισμένο, 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο και δυόσμο. Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα, την οποία είτε έχουμε λαδώσει, είτε (κατά προτίμηση) την έχουμε “ντύσει” με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά.Healthy-School-Lunch

  5. Κέικ ολικής άλεσης με μέλι, φρούτα και ξηρούς καρπούς:Προθερμαίνουμε το φούρνο (αερόθερμο)στους 170 βαθμούς. Με το μίξερ χειρός ή με τον αυγογδάρτη μέσα σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε 2 αυγά, ¼ κούπας ελαιόλαδο, ½ κούπα μέλι και 1/2 κούπα πορτοκαλάδα με ανθρακικό. Προσθέτουμε 2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του ( ή μισό και μισό), 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ, 2 κ.γ κανέλα και 1-2 μήλα κομμένα σε κύβους, 2 κ.σ. σταφίδες και κηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα ή καρύδια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένας ωραίος χυλός! Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα, την οποία είτε έχουμε λαδώσει, είτε (κατά προτίμηση) την έχουμε “ντύσει” με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 35 περίπου λεπτά. Μέχρι να ετοιμαστεί το κέικ, ανακατεύουμε 1 κ.σ. μέλι με 1.κ.σ. ζεστό νερό σε ένα μπωλάκι. Όταν ετοιμαστεί το κέϊκ, έτσι όπως είναι ζεστό, περνάμε με πινέλο την επιφάνεια του με το μέλι.

  1. Μπάρες με ξηρούς καρπούς, φρούτα και μέλι: υπάρχουν σε μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ με ξερό σύκο ή βερύκοκο. Το σπιτικό βέβαια είναι πάντα καλύτερο και οι συνταγές εύκολες. Σε μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε αρχικά 2 κ.σ. δαμάσκηνα, 2 σύκα και 2 κ.σ. βερίκοκα,σε μικρά κομματάκια, 2κ.σ. σταφίδες, με 6 κ.σ. κουάκερ, ανακατεύοντας καλά με τα δάχτυλά μας ώστε να ξεχωρίσουν τα κομματάκια μεταξύ τους και να διεισδύσει παντού το κουάκερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε ανακατεύοντας καλά 2 1/2 κ.σ.μέλι. Σε αυτό το σημείο ραντίζουμε τη μάζα που έχει σχηματισθεί με 2 κ.γ. νερό ώστε να γίνει το μίγμα συμπαγές. Προσθέτουμε λίγη κανέλα και ανακατεύουμε. Αλείφουμε την εσωτερική επιφάνεια ενός στενόμακρου πυρέξ ή φόρμας με αντικολλητική επένδυση με ηλιέλαιο και αδειάζουμε το μίγμα μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα σε 180οC για 15 λεπτά. Κόβουμε σε στενόμακρα κομμάτια πριν ακόμα κρυώσουν καλά με τη βρεγμένη λάμα ενός κοφτερού μαχαιριού.

  2. Σπιτική πίτσα (μπορεί να γίνει και με ζυμάρι ολικής άλεσης ή ακόμη και πιτούλες για σουβλάκι) με σαλτσούλα ντομάτας, τυρί και λαχανικά

  3. Σάντουιτς από ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο.

  4. Σάντουιτς από ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι

  5. Παστέλι με σουσάμι και μέλι ή και με ξηρούς καρπούς.

Σε κάθε περίπτωση συνοδεύουμε με ένα φρούτο ή ένα χυμό από φρούτα χωρίς ζάχαρη.

Η προετοιμασία των γευμάτων μαζί με τα παιδιά σας, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό μάθημα διατροφικής συμπεριφοράς, θα αισθανθούν πιο υπεύθυνα και θα τους βοηθήσει στο να καταναλώσουν πιο εύκολα υγιεινές επιλογές. Μάλιστα μπορείτε να φτιάξετε σε καρτούλες τα γεύματα που τους αρέσουν και να φτιάξετε σαν παιχνίδι το πρόγραμμα της εβδομάδας!

Με τιμή.

Χατζημανώλη Λία.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

 

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο