Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Διατροφή για.. φοιτητές!

 

Η φοιτητική ζωή για πολλούς αποτελεί μια από τις πιο ωραίες χρονικές περιόδους, μιας και είναι η περίοδος της «ανεξαρτητοποίησης». Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται το διάστημα αυτό, είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Η διατροφή των φοιτητών σήμερα, μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί από ακανόνιστα υπερθερμιδικά γεύματα, μικρής θρεπτικής αξίας, πλούσια σε λιπαρά και αυξημένη κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ. Πολύ συχνά παρατηρείται και αυξημένη κατανάλωση καφέ και αλκοόλ. Όλα αυτά, είναι μια «φυσιολογική» εξέλιξη, όχι όμως η επιθυμητή. Συνήθως παρατηρείται, αύξηση του βάρους με ταυτόχρονη εμφάνιση διατροφικών ελλείψεων οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμίες, τριχόπτωση, μειωμένη πνευματική απόδοση, κούραση και αδυναμία.
Δεδομένων αυτών, κάθε φοιτητής ξεκινώντας τις σπουδές του καλό θα ήταν να αφιερώσει λίγο χρόνο, ώστε να μάθει να μαγειρεύει κάποια απλά και βασικά γεύματα. Ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές που ακολουθούν, μπορεί ο καθένας να διαχειριστεί την καθημερινή του διατροφή εύκολα, οικονομικά και πάνω από όλα υγιεινά!

Ένα καλό πρωινό είναι πάντα απαραίτητο πριν φύγετε από το σπίτι.

Μερικές επιλογές είναι γάλα με δημητριακά, φρυγανιές με μέλι ή μαρμελάδα, αυγό βραστό με φρυγανιές και χυμό. Οι επιλογές αυτές είναι εύκολες, γρήγορες και πάνω από όλα θρεπτικές!
Στη συνέχεια της ημέρας πολύ πιθανό να ακολουθήσουν αρκετά μαθήματα στη σειρά ή ένας καφές με φίλους. Καλό είναι να μην μείνετε νηστικοί για πολλές ώρες. Ένας φυσικός χυμός, ένα τοστ με γαλοπούλα, ένα κουλούρι, μερικοί ξηροί καρποί ανάλατοι ή αποξηραμένα φρούτα, είναι οι καλύτερες επιλογές για να δώσουν την ενέργεια στο σώμα και να φροντίσουν να μειώσουν ή να καθυστερήσουν την πείνα.

 

715079-08838fec-2340-11e3-b47e-e750ec1e8f24
Την ώρα του κυρίως γεύματος, αν είστε ακόμη στη σχολή μπορείτε να επιλέξετε κάτι υγιεινό, όπως ένα σάντουιτς με γαλοπούλα ή με τόνο ή με αυγό. Μπορείτε επίσης να έχετε μια μερίδα μαγειρευτό φαγητό από την φοιτητική λέσχη. Ένα εστιατόριο με μαγειρευτά φαγητά, μπορεί επίσης να αποτελέσει μια καλή επιλογή. Σε περίπτωση που είστε σπίτι δοκιμάστε να μαγειρέψετε, οι συμβουλές της μαμάς ή συνταγές από ένα βιβλίο μαγειρικής θα αποδειχθούν πολύτιμες! Μια άλλη εναλλακτική πριν παραγγείλετε από το «fast food» της γειτονιάς, είναι μια σαλάτα με αυγό, με τόνο, με κοτόπουλο ή με ζυμαρικά! Οικονομικό, εύκολο και πλήρες γεύμα! Αν δεν έχετε προμηθευτεί υλικά τότε μπορείτε να επιλέξετε υγιεινές επιλογές από έξω! Για παράδειγμα αποφύγετε τις πατάτες στο γύρο και επιλέξτε σουβλάκι κοτόπουλο αντί για γύρο. Αντί για ένα δεύτερο «γύρο» προτιμήστε μία σαλάτα.
Το ψυγείο του φοιτητή θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με φρούτα ή φυσικό χυμό, λαχανικά εποχής, γιαούρτι ή γάλα και υλικά για τοστ, (γαλοπούλα, κασέρι χαμηλών λιπαρών) ώστε να υπάρχουν επιλογές γευμάτων για όλες τις ώρες της ημέρας. Φροντίστε να έχετε πάντα στην κουζίνα σας, μέλι ή μαρμελάδα, φρυγανιές ή κριτσίνια και ξηρούς καρπούς ανάλατους. Υγιεινά τρόφιμα που διατηρούνται για αρκετό καιρό!
Μην ξεχνάτε το νερό! Είναι απαραίτητο να κρατάμε ενυδατωμένο το σώμα μας. Ταυτόχρονα καλό είναι να μειώσετε το αλκοόλ που πίνετε, καθώς έχει ελάχιστη διατροφική αξία, πολλές θερμίδες και προκαλεί αφυδάτωση.
Με λίγα λόγια:
Μικρά και συχνά γεύματα. Μην τρώτε μία φορά την ημέρα! Τα μικρά και συχνά γεύματα θα βοηθήσουν στον έλεγχο της πείνας.
Ένα καλό πρωινό γεύμα από το σπίτι. Αποφύγετε τα σφολιατοειδή, τα κρουασάν κτλ
Με μέτρο τα γλυκά, τα τηγανιτά, οι σάλτσες και οι σως.
Μειώστε την κατανάλωση κρέατος, και επιλέξτε μαγειρευτό -λαδερό φαγητό 2-3 φορές τη βδομάδα.
Με μέτρο το αλκοόλ. Συνοδεύστε πάντα με νερό
Όχι στα αναψυκτικά. Προτιμήστε φυσικούς χυμούς, τσάι ή νερό.
Εφοδιάστε το ψυγείο σας! Προμηθευτείτε τρόφιμα που διατηρούνται στη συντήρηση για μερικές ημέρες προσφέροντας επιλογές γευμάτων.

Ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να τρώει εξίσου υγιεινά, με όταν έτρωγε το σπιτικό φαγητό. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη καλή θέληση, και ένας σχετικός προγραμματισμός. Έτσι λοιπόν όχι μόνο θα ωφελείται από τα πλεονεκτήματα της σωστής διατροφής αλλά θα είναι ήρεμοι και οι γονείς ότι το παιδί τους τρέφεται σωστά!

 

 

Με τιμή.

 

Μπαλαφούτη Θεοδώρα.

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο