Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Ρόδι, o Κόκκινος Ιππότης της Υγείας μας !!!

Η ροδιά, είναι ένα όμορφο δέντρο- θάμνος με καταγωγή τη Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ). Έχει πολλά κλαδιά και χαρακτηρίζεται από εξαιρετική μακροζωία, που σε μερικές περιπτώσεις αγγίζει και τα 200 χρόνια. Ο αριθμός των σπόρων που περιέχονται σε ένα ρόδι κυμαίνεται από 200 μέχρι περίπου 1400 σπόρους. Χρειάζεται ξηρό κυρίως περιβάλλον και η καλλιέργειά της στην Ελλάδα είναι ευρύτατα διαδεδομένη.

Δεν είναι τυχαίο που το ρόδι χαρακτηρίστηκε ως «Θαυματουργός Καρπός» από τον ίδιο τον Ιπποκράτη ο οποίος από πολύ νωρίς αναγνώρισε τη διατροφική του αξία και τη συμβολή του στην υγεία.

Η αντιοξειδωτική του ικανότητα είναι εξαιρετικά ισχυρή, και πιο συγκεκριμένα αγγίζει τα 2341 μmol TE/ 100gr μετρημένα σε όρους ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), πλησιάζοντας δραματικά το κόκκινο κρασί, τα βατόμουρα και το πράσινο τσάι. Περιέχει επίσης και σημαντικά ποσοστά βιταμίνης C αποτελώντας μια πολύ καλή πηγή αυτού του επίσης αντιοξειδωτικού παράγοντα.

Καταναλώνοντας λοιπόν ρόδι αλλά και γενικά φρούτα και λαχανικά, βελτιώνουμε την άμυνα του οργανισμού μας ενάντια σε λοιμώδεις παράγοντες ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Πολυάριθμες έρευνες έχουν καταδείξει το ρόδι ως ένα από τα ισχυρότερα όπλα ενάντια σε πολλά είδη καρκίνου. Η συχνή κατανάλωση ροδιού έχει φανεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική κυρίως ενάντια στον καρκίνο του προστάτη, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη κακοήθων όγκων, επηρεάζοντας την έκβαση της νόσου. Δεν έχει καθοριστεί όμως ποια ή ποιες ουσίες στο χυμό του ροδιού έχουν αυτές τις δράσεις και πιστεύεται ότι οφείλονται στο συνδυασμό τους.
Διατροφικά, το ρόδι είναι ένα φρούτο με μέτριο προς χαμηλό θερμιδικό φορτίο που ανέρχεται στις 83 θερμίδες ανά 100 γρ φρούτου. Επιπλέον περιέχει σημαντικά ποσά φυτικών ινών, τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων περίπου 4γρ/100γρ, βοηθώντας έτσι στην καλή λειτουργία του εντέρου.

 

PomegranateStockPhoto

Το ρόδι είναι μια διατροφική επιλογή που συχνά συστήνουμε εμείς οι Διαιτολόγοι, καθότι εκτός των άλλων, βοηθά και στον έλεγχο του σωματικού βάρους, όπως επίσης και στη ρύθμιση των υψηλών επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, που συχνά εμφανίζεται σε παχύσαρκους ασθενείς.

Μπορεί να καταναλωθεί μόνο του σαν φρούτο, μπορούμε όμως να το καταναλώσουμε και σε μορφή φυσικού χυμού, χάνοντας βέβαια ποσοστό από τις φυτικές του ίνες. Δίνει όμως εξαιρετικό χρώμα και γλυκόξινη γεύση σε διάφορες σαλάτες που μπορεί να προστεθεί, χαρίζοντας έτσι απλόχερα τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Αντιοξειδωτική σαλάτα με ρόδι και σπανάκι:

 

κατάλογος
Μερικά φρέσκα χοντροκομμένα σπανάκια
Μερικά ντοματίνια
Σπόρους από μισό ρόδι
2-4 καρύδια θρυμματισμένα
½ κ.σ λιναρόσπορο
Παρμεζάνα τριμμένη (Λίγη! Είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες!)
Βινεγκρέτ βαλσάμικου (1 κ.σ ελαιόλαδο, 2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο, 1 κ.γ μουστάρδα)

 

 

Με τιμή.

 

Καραμπόλας Γεώργιος – Στυλιανός.

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο