Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Οι λιχουδιές των Χριστουγέννων !!!

Πόσες φορές δεν βρεθήκατε μπροστά σε μια πιατέλα γεμάτη μελομακάρονα και κουραμπιέδες και δεν αναρωτηθήκατε τι από τα δυο να προτιμήσετε?

Αρχικά να τονίσουμε ότι στη διατροφή μας τίποτα δεν πρέπει να απαγορεύουμε. Όλες τις γεύσεις τις χρειαζόμαστε. Το μυστικό είναι το μέτρο που θα βάλουμε στην κατανάλωση της κάθε λιχουδιάς.

Πιο αναλυτικά το διατροφικό περιεχόμενο του κάθε ενός εκ των δυο παραδοσιακών γλυκισμάτων είναι το εξής:

Ανά 30γραμ. (τεμάχιο)
Μελομακάρονο
Κουραμπιές
Ενέργεια
108,3 kcal μελομακαρονο
156,0 kcal κουραμπιες
Υδατάνθρακες
15,00 gr μελομακαρονο
15,33 gr κουραμπιες
Πρωτεΐνες
1,20 gr μελομακαρονο
1,86 gr κουραμπιες
Λίπη
5,13 gr μελομακαρονο
9,96 gr κουραμπιες
Χοληστερόλη
0,00 gr μελομακαρονο
8,70 gr κουραμπιες
Φυτικές ίνες
0,42 gr μελομακαρονο
0,93 gr κουραμπιες

Η κάθε συνταγή φυσικά μας δίνει διαφορετικό διατροφικό αποτέλεσμα, σε αυτό το σημείο είδαμε μια εργαστηριακή προσέγγιση.

Το μελομακάρονο έχει βασικά συστατικά το ελαιόλαδο, το μέλι, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τα καρύδια και την κανέλα.
Τα προϊόντα αυτά δίνουν πλούσιο θρεπτικό περιεχόμενο στο γλυκό αυτό, καθώς του προσδίδουν αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αναλυτικότερα, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, χρήσιμη για την καταπολέμηση της οξείδωσης του σώματος αλλά και της “κακής” (LDL) χοληστερόλης, δρώντας προστατευτικά στον οργανισμό έναντι του εμφράγματος.
Το μέλι φέρει πληθώρα θρεπτικών στοιχείων, τα οποία αποτελούν μέρος λειτουργιών του μεταβολισμού, και ειδικότερα του οινοπνεύματος, ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου και επιτελούν αντιμικροβιακή δράση.
Το πορτοκάλι περιέχει μεγάλα ποσοστά βιταμίνης C, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ προστατεύονται από διάφορες μορφές καρκίνου και βοηθά στην απορρόφηση του απαραίτητου σιδήρου.
Τα καρύδια είναι πλούσια σε πολυακόρεστα (ω-3) λιπαρά οξέα και περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών στοιχείων, τα οποία δρουν καρδιοπροστατευτικά, μειώνοντας τον κίνδυνο για θρομβώσεις. Τα καρύδια σε συνδυασμό με το μέλι προσφέρουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, προστατεύοντας το νευρικό σύστημα και τονώνοντας το μεταβολισμό.
Τέλος, η κανέλα έχει υποχοληστερολαιμική δράση, διατηρεί την ισορροπία των σακχάρων του αίματος και βοηθά την απορρόφηση του σιδήρου, σε συνδυασμό με το πορτοκάλι.

Διακρίνουμε λοιπόν ότι πίσω από το μελομακάρονο, εκτός από τη μεγάλη γευστική απόλαυση κρύβεται και ένας διατροφικός πλούτος, πολύτιμος για το σώμα.

 

Ισχύει όμως το ίδιο και για τον κουραμπιέ?

 

image

Ο κουραμπιές παρασκευάζεται κυρίως από βούτυρο, ζάχαρη και αμύγδαλα.
Το βούτυρο όπως όλοι γνωρίζουμε, αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές κορεσμένων λιπαρών, τα οποία επιστημονικά έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς η μεγάλη συγκέντρωσή τους στον οργανισμό εμποδίζει την αιματική ροή. Παρόλα αυτά περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, βιταμινών Α, D, Β5 και Β12.
Η ζάχαρη είναι ένας “κενός” φυσικός υδατάνθρακας, ο οποίος μας προσφέρει μόνο ενέργεια, χωρίς κανένα άλλο θρεπτικό στοιχείο.
Από την άλλη πλευρά, το αμύγδαλο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, βιναμίνη Ε και σίδηρο.

Συμπεραίνουμε ότι το κάθε ένα εορταστικό γλυκό έχει τη δική του θρεπτική περιεκτικότητα. Παρόλα αυτά καλύτερα να προτιμήσουμε το μελομακάρονο έναντι ενός κουραμπιέ, καθώς είναι πολύ πιο πλούσιο σε “μαγικά” στοιχεία.
Όμως τίποτα δεν απαγορεύεται αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

Κοντορουχά Ευστρατία.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων
Ευρυπίδου 4 – 84100 Σύρος
22810 76605 & 6979 868795

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο