Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Νηστεία και ξερό ψωμί…

 

 

Κοντός ψαλμός αλληλούια και η νηστεία για την Ορθόδοξη εκκλησία ειναι προ των πυλών! Θρησκευούμενοι ή μη το οφείλεται στον εαυτό σας΄ωραία τα μοσχαράκια και τα κοτοπουλάκια αλλά ο οργανισμός σας τώρα χρειάζεται ξεκούραση!

 

Οι αρχές της Μεσογειακής διατροφής περιορίζει την κατανάλωση του κρέατος σε 1-2 φορές το μήνα και την κατανάλωση πουλερικών και ψαριών σε 2-3 φορές την εβδομάδα. Κατά καιρούς θα έχετε ακούσει θεωρίες και μύθους για το πόσο κρέας κάνει να τρώμε και διακιολογίες του τύπου « πρέπει να φάω κρέας αλλιώς θα καταντήσς αναιμκός». Καιρός λοιπόν να ξεφύγουμε από τις ιστορίες της γιαγιάς και του παππού και να ακούσετε τις συμβουλές των καλών σας διαιτολόγων….. «όλα με μέτρο»

 

Όλες οι μορφές κρέατος είναι άριστες πηγές πρωτείνης και σιδήρου καθώς και πολλών θρεπτικών συστατικών των οποίων η βιοδιαθεσιμότητα τους στον οργανισμός είναι πολύ υψηλή  (αιμικός σόιδηρος προερχόμενος από ζωική πρωτείνη). Αυτό που ίσως να σας διαφεύγει όμως είναι το κρεατάκι που τρώτε με τόση ευλάβεια είναι πολύ υψηλό σε σαρκικο λίπος, το οποίο δεν φαίνεται και δεν μπορείτε να ο αφαιρέσετε, καθώς και σε μεταβολικά προιόντα τα οποία ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο να τα αποβάλει και που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα!

Για αυτό και για μία πληθώρα άλλων λόγων συνιστάται 1-2 φορές τον χρόνο να κάνουμε ένα διάλειμα από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και να την δούμε…. φυτικά! Η πρωτείνη που προέρχεται απο τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης έχει την ίδια βιολογική αξία με την ζωική, έχει όμως κάποιες ιδιαιτερότητες΄θέλει παρέα και κάποια μικροστοιχεία (βιταμίνες και μέταλλα) τα οποία θα την βοηθήσουν να απορροφηθεί στον οργανισμό και να αξιοποιηθεί σαν να ήταν ζωική. Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο αλλά δεν είναι.

 

Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά σας περιμένουν με ανυπομονησία στα ράφια και είναι έτοιμα να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό με στόχο την ικανοποίηση του ουρανίσκου σας!

 

Κατά την διάρκεια της νηστείας οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία αλλά και τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνει ο οργανισμός από τα φυτικά προιόντα βελτιώνει το κυκλοφορικό και αγγειοκαρδιακό σύστημα του οργανισμού μας, βελτιώνει την κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος, «ξεκουράζει» τα νεφρά και το συκώτι μας από τον μεταβολισμό του κρέατος και σας «αποτοξινώνει» από ό,τι περιττό!

Οι επιλογές που έχετε είναι πολλές, συμβουλευτείτε τον σεφ μας και…καλό ξεζούμισμα της φύσης!

 

Για οποιαδήποτε απορία έχετε και για συμβουλές για το πως μπορείτε να εκμεταλευτείτε 100% την περίοδο της νηστείας συμβουλευτείτε τον διατολόγο σας!

 

 

 

Με τιμή.

 

Παπαγγέλου Αλέξανδρος.

 

Msc Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος.

Master Practitioner skills for Eating Disorders and Obesity

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο