Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Πόσο σημαντικό είναι ένα γεύμα πριν από έναν αγώνα ή μια προπόνηση;

Το προαγωνιστικό γεύμα είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα πριν τον αγώνα και πρέπει να καταναλώνεται ‘’σωστά’’. Το προαγωνιστικό γεύμα συνεισφέρει στην πλήρωση του γλυκογόνου με αποτέλεσμα την βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης. Εάν το γεύμα αυτό περιλαμβάνεται κυρίως από υδατάνθρακες, τότε βοηθάει στηνν περαιτέρω αύξηση του ηπατικού και μυικού γλυκογόνου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η νηστεία (αφαγία) πριν έναν αγώνα οδηγεί σε μείωση της αθλητικής απόδοσης, γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό ο αθλητής να έχει ισορροπημένα διατροφικά γεύματα πριν τον αγώνα ή κάποια προπόνηση γενικότερα.

Το ‘’σωστό’’ γεύμα που αναφέρθηκε παραπάνω λοιπόν πρέπει να είναι εύπεπτο και αποδεκτό από τον αθλητή και να περιέχει την απαιτούμενη ενέργεια και υδατάνθρακες για να υποστηρίζει τις μεταβολικές απαιτήσεις της άσκησης έτσι ώστε να καταναλωθεί έγκαιρα και να γίνει η πέψη και η απορρόφησή του το γρηγορότερο δυνατό .

 

 

 

bjj-eating

 

 

Γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Τρόφιμα Ενέργεια (Kcals) % Ενέργειας από Υδατάνθρακες
Πρωινό

2 φέτες ψωμί

2 κουταλιές σούπας μέλι ή

μαρμελάδα

1 φλιτζάνι ζελέ γλυκό

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι

160

130

70

180

80

100

97

100

Σύνολο 540 94
Μεσημεριανό

 

1 φλιτζάνι μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας

1 φέτα ψωμί

1 φλιτζάνι χυμό φρούτων

1 μπανάνα

190

80

140

100

80

71

100

100

Σύνολο 510 90

Γεύματα τα οποία περιέχουν 1-2g/Kg σωματικού βάρους υδατανθράκων και καταναλώνονται 1 ώρα πριν την προπόνηση ή τον αγώνα σε μορφή ροφήματος, καθώς και γεύματα που περιέχουν έως 4-5g/Kg σωματικού βάρους και καταναλώνονται 3-4 ώρες πριν τον αγώνα ή την προπόνηση έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι αυξάνουν την αθλητική απόδοση.

 

Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο