Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Η βιομηχανία ζάχαρης πλήρωσε επιστήμονες τη δεκαετία του 1960 για να μην συσχετισθεί η ζάχαρη με τις καρδιακές παθήσεις.

 

 

 

Η βιομηχανία ζάχαρης πλήρωσε επιστήμονες τη δεκαετία του 1960 για να μην συσχετισθεί η ζάχαρη με τις καρδιακές παθήσεις και να προωθήσουν τα κορεσμένα λιπαρά ως ένοχα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα ιστορικά έγγραφα.

 

 

Τα εσωτερικά έγγραφα της βιομηχανίας ζάχαρης, τα οποία πρόσφατα ανακάλυψε ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και δημοσιεύθηκαν στην JAMA Internal Medicine, υποδηλώνουν ότι πέντε δεκαετίες έρευνας για τον ρόλο της διατροφής και των καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις σημερινές διαιτητικές συστάσεις, μπορεί να είχανε  διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανία ζάχαρης.

 

“Ήταν σε θέση να εκτρέψουν τη συζήτηση για τη ζάχαρη για δεκαετίες”, δήλωσε ο Stanton Glantz, καθηγητής ιατρικής στο U.C.S.F. και συγγραφέας του εγγράφου εσωτερικής ιατρικής JAMA.

 

Τα έγγραφα δείχνουν ότι μια εμπορική ομάδα που ονομάζεται Sugar Research Foundation, γνωστή σήμερα ως Ένωση ζάχαρης, πλήρωσε τρεις επιστήμονες του Χάρβαρντ περίπου με 50.000 δολάρια για να δημοσιεύσει μια ανασκόπηση του 1967 σχετικά με την έρευνα για τη ζάχαρη, τα λίπη και τις καρδιακές παθήσεις. Οι μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν στην ανασκόπηση έγιναν χειρόγραφες από την ομάδα ζάχαρης και το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο διάσημο New England Journal of Medicine ελαχιστοποίησε τη σχέση ανάμεσα στη ζάχαρη και την υγεία της καρδιάς και ασχολήθηκε με το ρόλο των κορεσμένων λιπαρών.

 

Παρόλο που η αποκάλυψη των επιρροών που αποκαλύφθηκε στα έγγραφα χρονολογείται περίπου 50 χρόνια, πιο πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η βιομηχανία τροφίμων συνέχισε να επηρεάζει την επιστήμη της διατροφής.

 

 

 

 

 

Το 2015, ένα άρθρο στους The New York Times αποκάλυψε ότι η Coca-Cola, ο μεγαλύτερος παραγωγός ζαχαρούχων ποτών στον κόσμο, είχε προσφέρει εκατομμύρια δολάρια σε ερευνητές που προσπάθησαν να μειώσουν τη σχέση μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και της παχυσαρκίας.

 

Τον Ιούνιο του 2016, η Associated Press ανέφερε ότι οι κατασκευαστές καραμελών χρηματοδότησαν μελέτες που υποστήριζαν ότι τα παιδιά που τρώνε καραμέλες τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο από όσους δεν το κάνουν.

 

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ και τα στελέχη της ζάχαρης με τα οποία συνεργάστηκαν δεν ζουν πλέον. Ένας από τους επιστήμονες που πληρώθηκε από τη βιομηχανία ζάχαρης ήταν ο D. Mark Hegsted, ο οποίος εργάζεται ως επικεφαλής της διατροφής στο Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το 1977 βοήθησε να σχεδιάσει τον οδηγό στις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ένας άλλος ήταν ο Δρ Fredrick J. Stare, ο πρόεδρος του τμήματος διατροφής του Χάρβαρντ.

 

Σε μια δήλωση που ανταποκρίνεται στην έκθεση του JAMA, η Ένωση Ζάχαρης δήλωσε ότι η ανασκόπηση του 1967 δημοσιεύθηκε σε μια εποχή που τα ιατρικά περιοδικά δεν απαιτούσαν τυπικά από τους ερευνητές να αποκαλύπτουν πηγές χρηματοδότησης. Το New England Journal of Medicine δεν άρχισε να απαιτεί οικονομικές αποκαλύψεις μέχρι το 1984.

 

 

 

 

Για πολλές δεκαετίες, οι επικεφαλής της υγείας ενθάρρυναν τους Αμερικανούς να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών ουσιών, γεγονός που οδήγησε πολλούς ανθρώπους να καταναλώνουν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα αλλά υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, που οι ειδικοί την κατηγορούν τώρα για την κρίση της παχυσαρκίας.

 

“Ήταν ένα πολύ έξυπνο πράγμα που έκανε η βιομηχανία ζάχαρης, διότι τα κείμενα ανασκόπησης, ειδικά αν τα δημοσιεύσετε σε ένα αξιόπιστο περιοδικό, τείνουν να διαμορφώνουν τη συνολική επιστημονική συζήτηση”, είπε.

 

Ο Δρ. Hegsted χρησιμοποίησε την έρευνά του για να επηρεάσει τις διατροφικές συστάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες έδωσαν έμφαση στο κορεσμένο λίπος ως αιτιολογικό παράγοντα των καρδιακών παθήσεων, χαρακτηρίζοντας εν πολλοίς τη ζάχαρη ως  τρόφιμο με κενές θερμίδες που συνδέονται με την τερηδόνα.

 

Σήμερα, οι προειδοποιήσεις για τα κορεσμένα λιπαρά παραμένουν ακρογωνιαίοι λίθοι των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών της κυβέρνησης, αν και τα τελευταία χρόνια η American Heart Association, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και άλλες υγειονομικές αρχές έχουν επίσης αρχίσει να προειδοποιούν ότι η υπερβολική προσθήκη ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

 

Τέλος, να θυμάστε ότι η ζαχαρη βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα και έχει και πολλές εταιρείες πλέον για στόχο πώλησης χρησιμοποιούν την επιστημονική της ονομασία, η οποία είναι η σουκρόζη, οπότε, μην σας ξεγελάσει η εκάστοτε εταιρεία τροφίμων.

 

 

Με εκτίμηση.

 

Κριαράς Νικόλαος.

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

 

 

το παρόν άρθρο, αναδημοσιεύεται από ΕΔΩ

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο