Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

η ΔΙΑΤΡΟΦΗ μελετάει την κολπική μαρμαρυγή.

Η λειτουργία της καρδιάς, βασίζεται στην ύπαρξη και στην αξιοποίηση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων. Τα φυσιολογικά ηλεκτρικά ερεθίσματα της καρδιάς έχουν ως αποτέλεσμα τη φυσιολογική πλήρωση με αίμα και τη συστολή της καρδιάς. Όμως, εάν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα εκείνα δεν εμφανίζουν φυσιολογικό ρυθμό και στην ουσία είναι αποδιοργανωμένος με ταχύ και ανώμαλο ρυθμό, τότε εμφανίζεται μια πάθηση της καρδιάς, η οποία καλείται κολπική μαρμαρυγή.

Η κολπική μαρμαρυγή, πλήττει κατά αναλογία 5 ανα 10.000 κατοίκους (1%), εμφανίζει αύξηση του καρδιακού ρυθμού απο 300 έως 600 σφυγμούς το λεπτό. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου συνέπεια της κολπικής μαρμαρυγής, συγκριτικά με τους άνδρες και χαμηλότερη ποιότητα ζωής λόγω των αναπηριών που συνεπάγεται το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με ανασκόπηση σχετικών μελετών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Gender Medicine.

Η κολπική μαρμαρυγή επιδεινώνει την καρδιακή ανεπάρκεια και με τη σειρά της, η καρδιακή ανεπάρκεια ευνοεί την κολπική μαρμαρυγή. Τα άτομα που πάσχουν από μία από τις δύο παθήσεις και στη συνέχεια αναπτύσσουν και την άλλη έχουν πολύ πτωχή πρόγνωση
Η κολπική μαρμαρυγή συνδέεται με αύξηση της συχνότητας των ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, με ένα στα έξι αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια να σημειώνεται σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.
Επιπλέον, η ποιότητα ζωής επιδεινώνεται σε σημαντικό βαθμό στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας τους να εκτελούν φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες, λόγω του κινδύνου ή και της επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να ταξινομηθεί σε τρεις κατηγορίες:

 

 

 • Υποτροπιάζουσα – μετά από δύο ή περισσότερα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής.
 • Παροξυσμική – κολπική μαρμαρυγή που σταματάει χωρίς παρέμβαση.
 • Εμμένουσα – κολπική μαρμαρυγή που διατηρείται για διάστημα μεγαλύτερο των επτά ημερών.

Αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής, σε συνύπαρξη αυξημένης αρτηριακής πίεσης, στεφανιαίας νόσος, μετά απο καρδιοχειρουργική επέμβαση, βαλβιδοπάθεια, χρόνια νόσος των πνευμόνων, καρδιακή ανεπάρκεια, μυοκαρδιοπάθεια, συγγενείς καρδιοπάθεια, πνευμονική εμβολή, υπερθυρεοειδισμός και περικαρδίτιδα.

Η κολπική μαρμαρυγή, θα εμφανίσει στον ασθενή, την αίσθηση παλμών, κόπωση, ζαλάδα, πόνο ή πίεση στο στήθος και δύσπνοια.

Η θεραπεία στο να επανέλθει ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, βασίζεται αποκλειστικά στην ιατρική παρέμβαση. Η θεραπεία στο να προληφθεί η δημιουργία θρόμβων, βασίζεται στην φαρμακευτική και διαιτητική αντιμετώπιση.

Σαφώς, στην επαναφορά του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού συμμετέχουν και τα φάρμακα (με την κινιδίνη, την προκαϊναμίδη, τη δισοπυραμίδη, την ατενολόλη, τη μετοπρολόλη, την προπαφενόνη, τη σοταλόλη και την αμιοδαρόνη), όμως η αποτελεσματικότητα τους βρίσκεται μεταξύ 30% έως 60%, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η άμεση ιατρική αντιμετώπιση θα δώσει αποτελέσματα ικανοποιητικά προς την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Επιγραμματικά, αναφέρονται κάτωθι οι τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιούνται απο τους εκάστοτε ιατρούς.

Ø Ηλεκτρική καρδιομετατροπή.

Ø Κατάλυση με καθετήρα.

Ø Απομόνωση πνευμονικών φλεβών.

Ø Κατάλυση του κολποκοιλιακού κόμβου.

Ø Καρδιοχειρουργική επέμβαση Maze.

Στο μέρος της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, θα πρέπει να προσέξουν να μην πήξει το αίμα τους λόγω των θρομβώσεων.

Ο εκάστοτε υπεύθυνος ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ο οποίος θα παρακολουθεί τον ασθενή, θα πρέπει να συντάξει ενα διαιτολόγιο το οποίο σαφώς και δεν θα στερεί τρόφιμα απο τις ενδεχομένως ιδιαίτερες διατροφικές επιλογές του και ταυτοχρόνως να του προσφέρει μέσω του εξατομικευμένου διαιτολογίου του, την ποιότητα ζωής χωρίς να εμφανίζονται τα ιδιαίτερα συμπτώματα της νόσου.

Ένα τυπικό διαιτολόγιο το οποίό θα χρησιμοποιηθεί ως βασικός γνώμονας στην σύνταξη του εξατομικευμένου, θα παρουσιασθεί παρακάτω, με σκοπό να αποκλειστούν τρόφιμα τα οποία εμφανίζουν πηκτική δράση.

Τρόφιμα τα οποία πρέπει να αποκλειστούν, είναι τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν την λιποδιαλυτή βιταμίνη Κ-κινόνη. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι τα λάχανα, το σπανάκι, το παντζάρι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι. Όταν τα εν λόγω λαχανικά είναι μαγειρεμένα, η ποσότητα βιταμίνης Κ που προσφέρουν είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Επίσης, σε μεγάλη ποσότητα βρίσκεται στο σογιέλαιο και στο συκώτι.

Όμως, τρόφιμα τα οποία περιέχουν σε μικρό ποσοστό την βιταμίνηΚ θα πρέπει να καταναλώνονται σε φυσιολογικές ποσότητες, τις οποίες θα τις εντάξει ο εκάστοτε ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, χωρίς την ανησυχία της αυξημένης κατανάλωσης.

Αναφέρθηκα στο ότι τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνηΚ, θα πρέπει να βρίσκονται στο διαιτολόγιο του ασθενούς, διότι είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό χωρίς να αξιοποιείται γρήγορα και να χρειάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα της ημέρας αναπλήρωση όπως η βιταμίνηC. Επίσης, η βιταμίνηΚ θεωρείται σημαντική στην προάσπιση του οργανισμού κατά των καταγμάτων, της ρύθμιση του διαβήτη διότι κατά την απελευθέρωση της απο τον λιπώδη ιστό, αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων για έκκριση της ινσουλίνης και επίσης προστατεύει τον οργανισμό απο την επικείμενη εκδήλωση της νόσου της αρθρίτιδας και τις ρυτίδες.

Συνοπτικά, τρόφιμα τα οποία περιέχουν σε υψηλό ποσοστό την βιταμίνη Κ όπως προαναφέρθηκε αποκλείονται και τρόφιμα όπως τον μαϊντανό, το μαρούλι, το ακτινίδιο και ορισμένα είδη βατόμουρων με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, σύμφωνα με τον εκάστοτε ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ, συνιστάται να καταναλώνονται.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι οι αυξημένοι παλμοί είναι απόρροια της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και χρήσης καπνού. Οπότε, περιορισμός στο αλκοόλ και διακοπή ή ελάττωση στο ήμισυ της χρήσης καπνού.

 

Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

 

Βιβλιογραφία:

 • Food and Drug Administration.
 • ΤΕΛΕΙΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ. Εκδόσεις: ΠΟΡΦΥΡΑ.Χρονολογία Εκδοσης: 2007.Σελίδες: 111.ΙSBN: 960-7902-11-4 Βλάσης Πυργάκης, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής, Γεν. Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»  Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
 • Campbell, Reece-Biology, 7th Ed. p.873,874.
 • Chairman’s Reflections (2004), “Traditional Medicine Among Gulf Arabs, Part II: Blood-letting”, Heart Views 5 (2): 74-85 [80].
 • S. A. Al-Dabbagh (1978). “Ibn Al-Nafis and the pulmonary circulation”, The Lancet 1: 1148.
 • a b [1] Dr. Paul Ghalioungui (1982), “The West denies Ibn Al Nafis’s contribution to the discovery of the circulation”, Symposium on Ibn al-Nafis, Second International Conference on Islamic Medicine: Islamic Medical Organization, Kuwait (cf.) The West denies Ibn Al Nafis’s contribution to the discovery of the circulation.
 • Husain F. Nagamia (2003), “Ibn al-Nafīs: A Biographical Sketch of the Discoverer of Pulmonary and Coronary Circulation”, Journal of the International Society for the History of Islamic Medicine 1: 22–28.
 • Dr. Sulaiman Oataya (1982), “Ibn ul Nafis has dissected the human body”, Symposium on Ibn al-Nafis, Second International Conference on Islamic Medicine: Islamic Medical Organization, Kuwait (cf. Ibn ul-Nafis has Dissected the Human Body, Encyclopedia of Islamic World).
 • “Eating for a healthy heart”. MedicineWeb. http://www.medicineweb.com/nutrition-/eating-for-a-healthy-heart. Retrieved 2009-03-31.
 • Division of Vital Statistics; Arialdi M. Miniño, M.P.H., Melonie P. Heron, Ph.D., Sherry L. Murphy, B.S., Kenneth D. Kochanek, M.A. (2007-08-21). “Deaths: Final data for 2004” (PDF). National Vital Statistics Reports(United States: Center for Disease Control) 55 (19): 7. http://www.cdc.gov/nchs/data/nvsr/nvsr55/nvsr55_19.pdf. Retrieved 2007-12-30.
 • White House News. “American Heart Month, 2007”. http://georgewbush-whitehouse.archives.gov/news/releases/2007/02/20070201-2.html.Retrieved 2007-07-16.
 • National Statistics Press Release 25 May 2006

 


Αφήστε Σχόλιο