Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Έχεις αρτηριακή υπέρταση; μάθε, πώς να την αντιμετωπίσεις μέσω της διατροφής σου !

Αρτηριακή υπέρταση(ΑΥ) είναι η κατ’επανάληψη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από τα ανώτερα φυσιολογικά όρια, τα οποία είναι 140 mmHg για την συστολική πίεση και 90mmHg για την διαστολή πίεση.

 

Η αρτηριακή υπέρταση είναι μία πολύ συνηθισμένη πάθηση που η συχνότητα της αυξάνει με την ηλικία.

 

Υπολογίζεται, ότι το 60% των ατόμων >60 ετών είναι υπερτασικά.

Στο 90% των περιπτώσεων η ΑΥ χαρατηρίζεται ως ιδιοπαθής, δηλαδή δεν ανευρίσκεται κάποια συγκεκριμένη αιτία.

 

Στο υπόλοιπο 10% χαρακτηρίζεται ως δευτεροπαθής, δηλαδή είναι αποτέλεσμα μίας άλλης παθήσεως.

 

Οι κυριότερες αιτίες δευτεροπαθούς υπέρτασης είναι παθήσεις των νεφρών, στένωση της νεφρικής αρτηρίας, ενδοκρινολογικές παθήσεις (υπερθυρεοειδισμός – υποθυρεοειδισμός, υπεραλδοστερονισμός, νόσος Cushing, στένωση ισθμού αορτής, κατάχρηση αλκοόλ, ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδος).
H δευτεροπαθής υπέρταση είναι συχνότερη σε νεότερες ηλικίες.1
Σημαντικό μέρος της διαδικασίας πρόληψης και ελέγχου της υψηλής αρτηριακής πίεσης αποτελεί η προσεκτική διατροφική πρόσληψη.

Ο ασθενής με αρτηριακή υπέρταση μπορεί να επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, είτε υφίσταται φαρμακευτική θεραπεία είτε όχι.

 

 

 

img_3127

 

 

Στο πλαίσιο ελέγχου της αρτηριακής πίεσης συνίσταται:

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων (5-6 ημερησίως)
Η απώλεια σωματικού βάρους, αν ο ασθενής είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.
Ο περιορισμός κατανάλωσης των πηγών νατρίου (σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται το επιτραπέζιο αλάτι, οι έτοιμες σάλτσες του εμπορίου, τα dressings,η ketchup και η μουστάρδα, τα αλλαντικά, το παστό κρέας και ψάρι, τα τυριά, τα λουκάνικα, τα τουρσιά, το ψωμί, οι ελιές, τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα, ο κατεψυγμένος αρακάς).
Η χρησιμοποίηση μπαχαρικών, ξυδιού, οίνου και χυμού λεμονιού στην παρασκευή των φαγητών προς αντικατάσταση του επιτραπέζιου αλατιού.
Το προσεκτικό διάβασμα των ετικετών των τροφίμων, ώστε να αποφεύγονται όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Να ρωτάτε τον τρόπο προετοιμασίας των φαγητών (όταν τρώτε εκτός σπιτιού).

Αποφύγετε πίκλες, τουρσιά, μουστάρδα, ketchup, σάλτσες σόγιας, φαγητά σε ζωμό, dressings σαλάτας και σάλτσες με υλικά που περιέχουν νάτριο. Τα περισσότερα εστιατόρια είναι πρόθυμα να σας εξυπηρετήσουν.
Η κατανάλωση τουλάχιστον δυο μερίδων γαλακτοκομικών ημερησίως (κατά προτίμηση με 1-2% λιπαρά), προς κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο και φώσφορο.
Η κατανάλωση 1 φορά/ εβδ. κόκκινου κρέατος, 1-2 φορές/ εβδ κοτόπουλου, 1-2 φορές/ εβδ ψαριών, 1 φορά/ εβδ όσπριων και 1 φορά/ εβδ λαδερού φαγητού.
Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων (4-5 μερίδες ημερησίως) προς κάλυψη των αναγκών σε φυτικές ίνες της απαραίτητης ποσότητας καλίου, ειδικά στην περίπτωση που χορηγούνται μη καλιοπροστατευτικά διουρητικά.
Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών (4-5 μερίδες ημερησίως) προς κάλυψη των αναγκών σε φυτικές ίνες, κάλιο και μαγνήσιο.
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως είναι για παράδειγμα τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, τα όσπρια, οι ρίζες λαχανικών, τα προϊόντα κριθαριού, βρώμης, λιναριού, τα πράσινα λαχανικά κ.α.
Η επιλογή κατά το δυνατόν άπαχου κρέατος και η χρήση ελαιολάδου σύμφωνα με τις οδηγίες του διαιτολόγου.

 

 

img_3125

 
Αποφυγή τηγανητών τροφίμων, crackers, γλυκών και αρτοποιημάτων με προσθήκη βουτύρου κατά την παρασκευή τους. Να αποφεύγονται τα στερεά λίπη (μαγειρικά λίπη) για την συνολική υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Η περιορισμένη κατανάλωση καφεΐνης, σοκολάτας και κακάο.

Ο περιορισμός ή η διακοπή του καπνίσματος.
Ο περιορισμός λήψης οινοπνεύματος, καθώς η αυξημένη κατανάλωση οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
• Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, που συντελεί στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Είναι επιθυμητή η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια της άσκησης και όχι σε τέτοιο βαθμό η ένταση αυτής (π.χ. Jogging για περίπου 30 λεπτά, 4-φορές την εβδομάδα).

 

 

Με τιμή.

 

Σαρδέλη Νάνσυ.

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο