Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Βιολογικές τροφές, άραγε, είναι πράγματι καλές ;

Τα βιολογικά τρόφιμα, ξεχωρίζουν εν συγκρίσει των συμβατικών τροφίμων ως προς τη διαδικασία παραγωγής τους.

Η παραγωγή τους, στηρίζεται σε φυσικές διεργασίες, στη μη χρησιμοποίηση χημικών συνθετικών λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή γενετικών τροποποιήσεων και στην χρησιμοποίηση μη χημικών μεθόδων.

 
Οι τυπικές πρακτικές της βιολογικής γεωργίας περιλαμβάνουν:

Αμειψισπορά ως βασική προϋπόθεση για ορθολογική χρήση των διαθέσιμων φυσικών πόρων.
Πολύ αυστηρά όρια στη χρήση προϊόντων φυτοπροστασίας και συνθετικών λιπασμάτων, ζωικών αντιβιοτικών, συντηρητικών και προσθετικών στην επεξεργασία των τροφίμων καθώς και άλλες εισροές
Πλήρης απαγόρευση της χρήσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών
Χρησιμοποίηση των αυτοπαραγόμενων πόρων , όπως το ζωικό κοπρολίπασμα ή οι τροφές που παράγονται στο αγρόκτημα
Επιλογή φυτικών και ζωικών ειδών ανθεκτικών σε ασθένειες και προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες της περιοχής
Εκτροφή ζώων ελευθέρας βοσκής, και όχι ενσταβλισμένων με την χρήση βιολογικών ζωοτροφών.
Εφαρμόζοντας κτηνοτροφικές πρακτικές για την εκτροφή ζώων κατάλληλες για τις διαφορετικές ράτσες.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι της μόδας στις ημέρες μας, όμως σε πολλές περιπτώσεις το να τα επιλέξετε είναι απαραίτητα καλύτερο διότι κάποια από αυτά (π.χ. βιολογικό ψάρι) δεν ελέγχονται σωστά.

Τα γευστικά πλεονεκτήματα της βιολογικής παραγωγής είναι υποκειμενικά, αλλά είναι γνωστό ότι οι βιοκαλλιεργητές χρησιμοποιούν ευρεία ποικιλία φυτικών και ζωικών ειδών. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στους καταναλωτές να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και να απολαύσουν νέες γαστρονομικές εμπειρίες

Τα βιολογικά αγαθά που θα μπορούσατε να αγοράσετε είναι μεταξύ άλλων τα μήλα, τα ροδάκινα, το μπρόκολο και το γάλα. Να σημειωθεί, ότι ο καιρός επηρεάζει την ποιότητα των βιολογικων τροφίμων.

Για παράδειγμα, το γάλα το οποίο περισυλλέχθηκε σε περίοδο υγρού και δροσερού καλοκαιριού στην Αγγλία, παρουσίασε σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και πολύ λιγότερα ωφέλιμα λιπαρά οξέα σε σύγκριση με το «κανονικό» γάλα, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που βίωσαν οι αγελάδες. Το βιολογικό γάλα έχει 30%-50% λιγότερο κορεσμένο λίπος και υψηλότερες ποσότητες από συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Το βιολογικό γάλα είναι καλύτερης ποιότητας και αξίζει το επιπλέον κόστος, αν και εφόσον μπορείτε να το αντέξετε.

 

 

 

Όμως, σε τρόφιμα όπως λαχανικά και φρούτα δεν εντοπίσθηκε θετική δράση των βιολογικών έναντι των μη – βιολογικών τροφίμων.
Τα αντιοξειδωτικά επίπεδα της πολυφαινόλης, είναι παρόμοια τόσο στα βιολογικά όσο και στα «κανονικής καλλιέργειας» προϊόντα παραγωγής, όπως είναι τα καρότα, οι πατάτες και τα κρεμμύδια.

Άξιας προσοχής βιολογικά τρόφιμα, είναι το βιολογικό γάλα, το βιολογικό γιαούρτι, τα βιολογικά αυγά, το βιολογικό αγελαδινό κρέας και τα δημητριακά πρωινού στα οποία χρησιμοποιήθησαν βιολογικής αξίας πρώτες ύλες.

Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών αναφορικά στην σωστή διατροφή, λόγω του υψηλού κόστους των τροφίμων.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οδηγίες που δίνουν οι διατροφολόγοι για το κάλιο, την διαιτητική ίνα, την βιταμίνη D και το ασβέστιο.

Σύμφωνα με μελέτη, το 15% των νοικοκυριών δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα προκειμένου να φάνε όπως επιθυμούν.

Η πλειονότης των διαιτωμένων, επιλέγουν τα τρόφιμα με βάση το κόστος και την τσέπη τους, οι περισσότεροι καταλήγουν να επιλέγουν στο τέλος υπερβολικά κατεργασμένα τρόφιμα, γεμάτα ζάχαρη και κορεσμένα λίπη.

Όμως, οι καλές διατροφικές επιλογές, δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα και ακριβές.

Δεν είναι ανάγκη να επιλέγετε πάντα γνωστές μάρκες ή βιολογικά τρόφιμα. Διαβάστε τις ετικέτες, κάντε τις συγκρίσεις και έτσι θα γίνετε πιο ενημερωμένοι ως καταναλωτές.

Εάν τελικά επιλέξετε τα βιολογικά τρόφιμα, τουλάχιστον ανατρέξτε στις συσκευασίες οι οποίες φέρουν την ειδική σήμανση.
Έτσι λοιπόν, κάθε φορά που αγοράζετε ένα βιολογικό μήλο από το τοπικό σας σουπερμάρκετ ή επιλέγετε από τον κατάλογο του αγαπημένου σας εστιατορίου ένα κρασί που προέρχεται από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτά έχουν παραχθεί σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες οι οποίοι σέβονται το περιβάλλον και τα ζώα.

Με εκτίμηση.

 

Κριαράς Νικόλαος.

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο