Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Διατροφικές συστάσεις στην επούλωση του τραύματος.

Ορισμένες συστάσεις για την καλύτερη διατροφική αντιμετώπιση της επούλωσης του τραύματος.

Το τραύμα επουλώνεται σε τρία στάδια:

1) Το στάδιο της φλεγμονής.  Το  στάδιο αυτό διαρκεί περίπου 6 ημέρες και αρχίζει να δραστηριοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα με τα λευκοκύτταρα να εισέρχονται στην πληγή ώστε να προσβάλλουν τα βακτήρια.

2) Το στάδιο του πολλαπλασιασμού. Παράγεται κολλαγόνο από τους ινοβλάστες, και διαρκεί το στάδιο αυτό περίπου 6 εβδομάδες.

3) Το στάδιο της ανακατασκευής. Είναι το τελευταίο στάδιο και στάδιο της ωρίμανσης. Αρχίζει να οικοδομείται και να ενδυναμώνει ο τραυματισμένος ιστός.

Αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδαργύρου και βιταμίνης Α και C. Επίσης βιταμίνης Ε και ω-3 λιπαρών οξέων.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β:  Νιφάδες βρόμης, δημητριακά ολικής άλεσης και σικάλεως, συκώτι, σουσάμι, τόνος, γάλα αγελαδινό, αμύγδαλα, μπριζόλα χοιρινή, μοσχαράκι γάλακτος (μπούτι), παϊδάκια από μοσχαράκι γάλακτος, κιμάς μοσχαρίσιος, ηλιόσποροι, σπανάκι, φακές,.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο (βοηθάει στην επούλωση των πληγών) :Σουσάμι, συκώτι, παϊδάκια, ηλιόσποροι, ξηροί καρποί

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α :Συκώτι, καρότα ωμά, βρόμη, λάχανο, αποξηραμένα βερίκοκα, παντζάρια, τυρί, μπρόκολο

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (βοηθάει στη σύνθεση του κολλαγόνου, στην επούλωση του τραύματος και στην προστασία από μολύνσεις.)  :Πιπεριά, ακτινίδια, μπρόκολο, πορτοκάλια, λεμόνια, κουνουπίδι, ντομάτα, σκόρδο, σπανάκι, παντζάρια,

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε (επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων) :Ελαιόλαδο, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φιστίκια, σαρδέλες σε ελαιόλαδο, καρύδια, σουσάμι και ταχίνι.

Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα :Καρύδια, ελαιόλαδο, μαργαρίνη, σαρδέλες, ταχίνι, σουσάμι, γαρίδες, σολομός, φιστίκια Αιγίνης, κάστανα, κάσιους, φασόλια άσπρα και μαυρομάτικα

Με τιμή.

Φιλίνη Γιούλα.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Επιστημονική Διευθύντρια της διατροφολογικής μονάδας Eat & Fit ΝΑΥΠΛΙΟΥ.

 

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο