Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Λατρεύεις τα τυριά! Παχαίνουν όμως. Τι τυρί να επιλέξεις…

Τυρί… Έχεις μανία με τα διάφορα τυράκια, λευκά, κίτρινα ή εντελώς ξεχωριστά; Είσαι από εκείνες που δεν μπορούν να απολαύσουν το φαγητό τους χωρίς ένα κομμάτι τυρί; Και με τα λιπαρά; Τι γίνεται με τα λιπαρά;
“Η εποχή του χειμώνα, επιβάλει την κατανάλωση γαλακτοκομικών σε μεγαλύτερη ποσότητα συγκριτικά με την εποχή της άνοιξης και του καλοκαιριού” εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.
Τυριά με ονομασία προέλευσης…
Κι αν είναι οι Γάλλοι που θεωρούνται Σεφ της τυροκομικής, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας έχουν ξεχωρίσει διαφορετικά και πεντανόστιμα τυριά.
Αυτά ξεχώρισε ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς και μας δίνει τα διατροφικά τους στοιχεία. 

-To παραδοσιακό τυρί της Ηπείρου, το οποίο έχει μαλακή δομή, κρεμώδες και υπόλευκο. Ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό σε λίπος, αποδίδει μόλις 13.8% και πρωτεϊνη 9.8%.

– Κοπανιστή: Παραδοσιακό τυρί των Κυκλάδων. Αποδίδει 19.5% λίπος και ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό σε πρωτεϊνη 16.7%. 160 θερμίδες/100 γραμμάρια

– Γραβιέρα Κρήτης: Θεωρείται τυρί υψηλής ποιότητας και προσφέρεται για κατανάλωση με οποιονδήποτε συνδυασμό. Ιδιαίτερα πλούσιο σε λίπος και πρωτεϊνη. Αποδίδει 34% λίπος και 26% πρωτεϊνη. 410 θερμίδες / 100 γραμμάρια

– Λαδοτύρι: το ξακουστό τυρί από τη Λέσβο. Ονομάζεται έτσι γιατί, συντηρείται για 3 μήνες στο ελαιόλαδο. Υψηλό σε λίπος, αποδίδει 30% και πρωτεΐνες 25%.
images

– Μετσοβόνε: Παρασκευάζεται απο αγελαδινό γάλα ή με προσθήκες κατσικίσιου. Προσφέρει 26% λίπος και 27% πρωτεϊνης. 345 θερμίδες / 100 γραμμάρια- Το ανθότυρο: διακρίνεται σε φρέσκο και ξηρό. Δεν εμφανίζουν καμία διαφορά ως προς το ποσοστό λίπους, το οποίο είναι στο 65% αλλά εμφανίζουν διαφορά ως προς το ποσοστό υγρασίας, 70% και 40% αντιστοίχως.

– Παρμεζάνα η ιταλική! Θεωρείται τυρί χαμηλών λιπαρών με μεγάλη ποσότητα ασβεστίου. 410 θερμίδες / 100 γραμμάριαΣημαντική Σημείωση: Όποιο τυρί και να επιλέξετε, να θυμάστε ότι καλό είναι να μην καταναλώνετε ποσότητα μεγαλύτερη από το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου. Έτσι, θα διατηρήσετε σε υγιή επίπεδα το σωματικό σας βάρος και θα γευτείτε χωρίς τύψεις αυτό το ιδιαίτερο γεύμα, το τυρί.

Το παρόν άρθρο, αναδημοσιεύεται αυτούσιο, από ΕΔΩ

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο