Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Μάθε τα οφέλη του ποδηλάτου…και… σίγουρα θα το λατρέψεις !!!

Μάθε τα οφέλη του ποδηλάτου…και… σίγουρα θα το λατρέψεις !!!

Η ποδηλασία θεωρείται ως μια από τις πιο δημοφιλείς αθλητικές δραστηριότητες στον κόσμο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν ως μέσο μετακίνησης το ποδήλατο.

Η γυμναστική… σε δύο τροχούς φαίνεται να «κρύβει» μια πλειάδα από οφέλη ενώ σε αντίθεση με άλλες αθλητικές δραστηριότητες απευθύνεται σε όλους τους τύπους των ανθρώπων ανεξαρτήτου βάρους και μυοσκελετικών προβλημάτων, αφού στο ποδήλατο το βάρος μεταφέρεται.

Μάθετε πιο κάτω τις ευεργετικές συνέπειες της ποδηλασίας στον οργανισμό.

 

 

Απώλεια Βάρους: Η ποδηλασία γυμνάζει ολόκληρο το σώμα αφού συσφίγγει όλους τους μυς, ενώ συμβάλλει και στην απώλεια των περιττών κιλών. Το 70% του βάρους μεταφέρεται στη σέλα, έτσι ακόμη και άνθρωποι με περιορισμένη ευκινησία, λόγω μεγάλου βάρους, μπορούν να εξασκηθούν για να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση και να διεγείρουν το μεταβολισμό τους. Η ποδηλασία συνεισφέρει στη μείωση βάρους εξαιτίας της ενέργειας που καταναλώνεται.

 

Καρδιοαναπνευστικό Σύστημα: Τα οφέλη της εντοπίζονται και στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Η ποδηλασία είναι η ιδανική εξάσκηση για να δυναμώνει η καρδιά, με τη λιγότερη φόρτιση της καρδιάς. Μειώνονται όλοι οι παράγοντες που προκαλούν έμφραγμα, ενώ η πιθανότητα εμφράγματος μειώνεται κατά 50%.

49a868376e1e87aa21a008ec2be3dd4b

 

 

Μυϊκό σύστημα: Οι μύες των ποδιών είναι υπεύθυνοι για την άσκηση κατά την κίνηση των ποδιών στα πηδάλια, οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι σταθεροποιούν το σώμα και απορροφούν τους κραδασμούς, ενώ οι ώμοι και ο αυχένας στηρίζουν το σώμα στο τιμόνι. Όλα αυτά προπονούν και ενισχύουν το μυϊκό σύστημα, κάνοντάς το πιο αποδοτικό.

Νωτιαίος μυελός και πλάτη: Η στάση του σώματος κατά την ποδηλασία είναι ιδανική, και η κυκλική κίνηση των ποδιών τονώνει τους ραχιαίους μύες, εκεί όπου υπάρχει πιθανότητα να συμβεί ολίσθηση σπονδύλου. Έτσι, η σπονδυλική στήλη ενισχύεται και προστατεύεται από εξωτερικές πιέσεις. Το ποδήλατο μπορεί να τονώσει τους μικρούς μύες της σπονδυλικής στήλης που είναι δύσκολο να γυμναστούν με άλλους τρόπους άσκησης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης πόνου στην πλάτη και άλλων σχετικών προβλημάτων.

 

74c23f1faedbd8bb9354f3e8e8c4c9c9

 

Προστασία χόνδρων: Η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα ευεργετική στην προστασία και τη ενδυνάμωση των χόνδρων, επειδή η στήριξη του σώματος από το ποδήλατο είναι τέτοια ώστε οι δυνάμεις του βάρους του ποδηλάτη μειώνονται σημαντικά. Η κυκλική κίνηση βοηθά στο να μεταφέρεται η ενέργεια αλλά και άλλες ουσίες μεταβολισμού στους χόνδρους, μειώνοντας την πιθανότητα αρθροπάθειας.

 

Αρτηριακή Πίεση: Ακόμα και αν γυμνάζεστε για μικρά χρονικά διαστήματα με το ποδήλατο αυτό είναι αρκετό στην πρόληψη, ή τουλάχιστον στη μείωση, της υψηλής αρτηριακής πίεσης βοηθώντας στην αποφυγή τραυματισμών των οργάνων. Επίσης, η αρτηριακή πίεση μειώνεται λόγω του χαμηλότερου ρυθμού καρδιακών παλμών, κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα της τακτικής ποδηλασίας.

 

Evening Bike Commute

 

Αντοχή: Η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα καλή αεροβική άσκηση, καθώς η καταπόνηση του σώματος είναι λιγότερη σε σχέση με άλλα αθλήματα αντοχής. Η βελτιωμένη αντοχή μειώνει την αίσθηση κόπωσης και ενισχύει την αίσθηση της ευημερίας.
Επίσης με την ποδηλασία φροντίζουμε για τη σωστή θέση και την προστασία της σπονδυλικής στήλης αφού με το ποδήλατο δεν έχουμε κραδασμούς που έχουν άλλα αθλήματα όπως π.χ. το τρέξιμο.

 

Ψυχική υγεία: Η ποδηλασία προσφέρει ενεργητικότητα, καλή διάθεση και διαύγεια, χάρη στη χαλαρωτική επίδραση λόγω της ομοιόμορφης, κυκλικής κίνησης που σταθεροποιεί τις σωματικές και συναισθηματικές λειτουργίες του οργανισμού. Αυτό εξουδετερώνει το άγχος, την κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Η άσκηση βοηθάει επίσης την ορμονική ισορροπία.

 

Γενικά η ποδηλασία βοηθά στη μείωση της κυτταρίτιδας καθώς και στην πρόληψη συμπτωμάτων ευρυαγγείας (κιρσοί – φλεβίτιδα κ.α.), ενώ ρυθμίζει την ισορροπία των ορμονών και του μεταβολισμού.

Τέλος με την ποδηλασία αποκτάτε καλή αίσθηση του χώρου αλλά και της ισορροπίας και μπορείτε να μετακινείστε δωρεάν ειδικότερα σε μια περίοδο όπου τα καύσιμα έχουν πάρει την ανιούσα!

Η ποδηλασία είναι μια πραγματική «ευλογία» για την υγεία (σωματική και ψυχική) και τη φυσική κατάσταση.

 

Το παρόν άρθρο, αναδημοσιεύεται αυτούσιο από εδώ.

http://offsite.com.cy/anakalipste-ta-ofeli-tis-podilasias/

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο