Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Μάθε τα πάντα… για την τεστοστερόνη σου……

Μάθε τα πάντα…

για την τεστοστερόνη σου……

 

 

 

 

Η τεστοστερόνη, είναι η κύρια ορμόνη, η οποία καθορίζει τα γεννητικά χαρακτηριστικά.
Είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση τόσο των πρωταρχικών όσο και των δευτερευόντων χαρακτηριστικών των ανδρών.

 

Η τεστοστερόνη, παράγεται σε ειδικούς ιστούς, τα γνωστά κύτταρα Leydig, τα οποία βρίσκονται στους όρχεις.
Οι κορυφαίες τιμές της, εντοπίζονται μεταξύ των ωρών 04:00-08:00 και 16:00-20:00.

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης, μειώνονται προοδευτικώς από την ηλικία των 30 ετών και η μείωση της, αυξάνεται αν συντρέχει λόγος παχυσαρκίας, χρόνιων ασθενειών και τακτική χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Να σημειωθεί, ότι στους άνδρες, διεγείρει-τονώνει την ανάπτυξη των δευτερογενών χαρακτηριστικών, όπως την διεύρυνση του πέους, αναπτύσσει τις τρίχες του σώματος, συμβάλλει στη μυική ανάπτυξη και στο χαρακτηριστικό βάθος της φωνής.

Η παραγωγή της τεστοστερόνης, διεγείρει και ελέγχει την ωχρινοτρόπο ορμόνη, η οποία κατασκευάζεται στον ενδοκρινή αδενά.
Να τονισθεί, ότι η τεστοστερόνη έχει αντιστρόφως σχέση με την ωχρινοτρόπο ορμόνη. Πιο συγκεκριμένα, όταν αυξάνεται η τεστοστερόνη – μειώνεται η ωχρινοτρόπος και αντιστρόφως.

 

 

 

 

Γιατί να γίνει ο αιματολογικός έλεγχος των επιπέδων της τεστοστερόνης;

 

Ο έλεγχος της τεστοστερόνης, γίνεται για να ανιχνευθεί τυχόν ανωμαλία των επιπέδων της, η οποία αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά σε άνδρες / γυναίκες / παιδιά.

 

Αναλυτικώς,

ένας άνδρας, θα πρέπει να προέβη σε έλεγχο τεστοστερόνης,
αν :

…εμφανίζει στυτική δυσλειτουργία.
…δεν μπορεί ο “υγιής γυναικολογικώς” σύντροφος του, να κυοφορήσει.
…εμφανίζει διαταραχές στον υποθάλαμο.
…διαγνωστεί με καρκίνο / όγκοι όρχεων.

 

μία γυναίκα, θα πρέπει να προέβη σε έλεγχο τεστοστερόνης,
αν :

…εμφανίζει αλλοίωση των θηλυκών χαρακτηριστικών της.
…εμφανίζει αρρενωπότητα.
…εμφανίζει αγονία.
…εμφανίζει πολυκυστικές ωοθήκες.

 

ένα παιδί, θα πρέπει να προέβη σε έλεγχο τεστοστερόνης,
αν :

…εμφανίζει ακαθόριστα γεννητικά χαρακτηριστικά.
…έχει πρώιμη εφηβεία.
…παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του.

 

 

 

 

 

 

Πάμε, να δούμε 9 τρόφιμα, τα οποία αυξάνουν την τεστοστερόνη.

 

1. Σταφύλια ή Σταφίδες. Σε μία κινέζικη μελέτη, αποδείχθηκε ότι η ημερήσια κατανάλωση 10 γραμμαρίων, αύξησε τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

2. Τόννος. Αν και δεν είναι το ιδανικό φαγητό για το πρώτο ραντεβού, εν τέλει σε μία αυστριακή μελέτη, αποδείχθηκε ότι η ισχυρή παρουσία της βιτ.D, μείωσε δραστικά την ορμόνη – SHBG, Sex Hormone Binding Clobulin – η οποία περιορίζει την λίμπιντο και εκ των πραγνάτων αύξησε τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

3. Ρόδι. Σε έρευνα, στο Internation Journal of Impotence Research, αποδείχθηκε ότι η ημερήσια κατανάλωση ενός ποτηριού ρόδι, μείωσε τα επίπεδα ανικανότητας στο 47% των συμμετεχόντων.

4. Όχι υπερβολή, σε μία οικογένεια τροφίμων. Όσον αφορά, για το τι να επιλέξετε σε τακτική βάση, λαχανικά ή κρεατικά, η απάντηση είναι όλα και με μέτρο.
Όμως, θα πρέπει να αποφύγετε όλα τα ιδιαίτερα λιπαρά κρεατικά- προτηγανισμένα τρόφιμα και τυποποιημένα προϊόντα, διότι μειώνουν δραστικώς την τεστοστερόνη.

5. Σκόρδο. Το σκόρδο, είναι πλούσιο σε αλισίνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα του ανταγωνιστή της τεστοστερόνης, της κορτιζόλης.
Να τα επιλέγετε ωμά- αμαγείρευτα.

6. Μέλι. Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, πολλές και γνωστές. Στην προκειμένη περίπτωση, να γνωρίζεις ότι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των μετάλλων αυξάνουν τη στύση και μόλις 4κουταλάκια του γλυκού ημερησίως αυξάνουν κατά 50% τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου.

7. Γάλα. Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Pittsburgh, απέδειξαν ότι αν μειωθεί το λίπος, διακόπτεται ταυτοχρόνως ο εκφυλισμός της μυικής μάζας και η παραγωγή οιστρογόνων με αύξηση της τεστοστερόνης και η ανάπτυξη της μυικής μαζας, έρχεται με την αυξημένη πρωτείνη, η οποία συναντάται και στο γάλα.
Περίπου, 600ml γάλατος ημερησίως, αποτελεί ενδεδειγμένη επιλογή.

8. Αυγά. Ο κρόκος των αυγών, αποτελεί τον προπομπό της αύξησης της τεστοστερόνης. Επίλεξε, ημερησίως ένα αυγό ολόκληρο και μην αγχωθείς για την υγεία της καρδιάς σου ή για τα επίπεδα της χοληστερόλης.

9. Λάχανο. Η ισχυρή παρουσία της ινδόλη-3-καρβινόλη, η οποία απελευθερώνεται στο αίμα, μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο μισό, αυξάνοντας ταυτοχρόνως τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

 

 

Με τιμή.

 

Κριαράς Νικόλαος.

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο