Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Μάθε, τη διατροφική αντιμετώπιση του συνδρόμου Klinefelter.

Αυτό που επιλέγετε να φάτε και να πιείτε μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις σε εσάς και το σώμα σας με πολλούς θετικούς και αρνητικούς τρόπους.

Είναι πλέον γνωστό ότι οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση και πολλές άλλες σημαντικές και δευτερεύουσες καταστάσεις υγείας και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων, συχνά συνδέονται, εν μέρει, με κακή διατροφή.

 

Μελέτες υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς με σύνδρομο Klinefelter (KS) είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ορισμένων νοσημάτων, όπως την οστεοπόρωση1 και το μεταβολικό σύνδρομο2 (κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη και καρδιακών παθήσεων εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα).

 

Το σύνδρομο Klinefelter είναι αποτέλεσμα χρωματοσωμιακής ανωμαλίας στο χρωμόσωμα 23

Το σύνδρομο Klinefelter, ICD-10 Q98.0-Q98.4, ή σύνδρομο 47ΧΧΥ είναι αποτέλεσμα χρωματοσωμιακής ανωμαλίας στο χρωμόσωμα 23.

Αποτελεί αιτία διαταραχών των ορμονοεξαρτώμενων οργάνων αρρένων και θηλέων στα άτομα που φέρουν τη διαταραχή, αλλά και νοητικής υστέρησης.

 

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου;

Τα άτομα αυτά έχουν υψηλό ανάστημα, τονισμένους μαστούς (γυναικομαστία) και μικρούς όρχεις που δεν παράγουν σπερματοζωάρια.

Τα σπερματικά τους σωληνάρια δεν είναι φυσιολογικά.

Επίσης, τα άτομα που φέρουν τη συγκεκριμένη διαταραχή, παρουσιάζουν συνήθως νοητική υστέρηση.

Το σύνδρομο Klinefelter σχεδόν πάντοτε συσχετίζεται με αζωοσπερμία. Το επιπλέον χρωμόσωμα Χ φαίνεται να μη δημιουργεί παρενέργειες στα σπερματικά σωληνάρια πριν την εφηβεία, αλλά σταδιακά παρατηρείται μαζική καταστροφή του επιθηλιακού ιστού των σπερματικών σωληναρίων.

 

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της ανάπτυξης αυτών των νοσημάτων. Το φαγητό που τρώμε δεν είναι απλώς καύσιμο για την παροχή ενέργειας. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ζωτικής σημασίας φάρμακο παρέχοντας θρεπτικά συστατικά στο σώμα μας.

 

 

 

 

 

Οστεοπόρωση.

Οι πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης σε KS αυξάνονται σημαντικά λόγω των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης, της ορμόνης που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ισχυρών οστών στους άνδρες. Άλλοι παράγοντες που μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης οστεοπόρωσης περιλαμβάνουν, οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων, το κάπνισμα, η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή.

Η λήψη καλύτερων διαιτητικών επιλογών και η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης βιταμινών και ανόργανων συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του μαγνησίου και της βιταμίνης D, μπορεί να βοηθήσει στην παροχή ορισμένων από τα απαραίτητα «δομικά στοιχεία» των οστών.

 

Ασβέστιο.

Το ασβέστιο, εκτός από τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην κατασκευή και τη διατήρηση των οστών και των δοντιών, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ενζυμικής δραστηριότητας του σώματος. Πηγές ασβεστίου δεν περιέχονται μόνο σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Αποξηραμένα φρούτα, οστεώδη ψάρια και φυλλώδη, πράσινα λαχανικά περιέχουν επίσης καλά ποσά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ασβέστιο στη διατροφή μπορεί να μην απορροφάται αποτελεσματικά και να χρησιμοποιείται από τον οργανισμό.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του ασβεστίου, οδηγώντας σε απώλεια ασβεστίου στα ούρα και αύξηση του κινδύνου οστεοπόρωσης.

Αυτά περιλαμβάνουν:

• Κατανάλωση καφεΐνης. Η κατανάλωση περισσότερων από 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της απώλειας ασβεστίου.

• Πρόσληψη πρωτεϊνών. Η καλή ποιότητα της πρωτεΐνης είναι σημαντική στη διατροφή και η ανεπαρκής πρόσληψη μπορεί να είναι επιβλαβής και να συμβάλλει στην απώλεια οστικής μάζας. Ωστόσο, ένα υπερβολικό ποσό (κυρίως λόγω της υπερκατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος) θεωρείται ότι σχηματίζει οξύ. Ένας από τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί το σώμα για την εξουδετέρωση αυτής της όξινης κατάστασης είναι με τη χρήση ασβεστίου από τη ροή του αίματος και, εάν είναι απαραίτητο, με τα οστά που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οστεοπόρωσης.

• Προσθήκη αλατιού. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ποσότητα ασβεστίου που έχει χαθεί στα ούρα.

 

 

 

 

Μαγνήσιο.

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών.

Βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί ασβέστιο και βιταμίνη D.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη της οστεοπόρωσης. Καλές πηγές βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, ολικής αλέσεως και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

Βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D είναι επίσης απαραίτητη για την υγεία των οστών. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της απορρόφησης του ασβεστίου στο σώμα και στην αύξηση του σχηματισμού οστών. Δεδομένου ότι είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα. Το φως του ήλιου είναι η καλύτερη πηγή και η επαρκής έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών εξασφαλίζει συνήθως ότι αποθηκεύονται αρκετά για τους χειμερινούς μήνες. Οι πηγές τροφίμων περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια και φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

 

 

 

 

 

 

Τι είναι το Μεταβολικό Σύνδρομο;

Το μεταβολικό σύνδρομο (μερικές φορές γνωστό ως Σύνδρομο Αντίστασης Ινσουλίνης ή Σύνδρομο Χ) θεωρείται μια προ-διαβητική κατάσταση που επίσης σχετίζεται σημαντικά με καρδιακές παθήσεις.

Δεν είναι μια ασθένεια αυτή καθαυτή, αλλά μια ομάδα γνωρισμάτων που περιλαμβάνει:

• Κεντρική παχυσαρκία με περίσσεια σωματικού λίπους γύρω από την κοιλιά

• Αντοχή στην ινσουλίνη

• Υψηλότερη από την κανονική αρτηριακή πίεση

• Μη φυσιολογικά επίπεδα λίπους στο αίμα

 

Έχοντας KS μπορεί να αναπτύξει την κοιλιακή παχυσαρκία μαζί με μερικά από τα άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και επιτρέπει στη γλυκόζη να απορροφάται από την κυκλοφορία του αίματος μέσα στα κύτταρα του σώματος για να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια ή να αποθηκευτεί ως λίπος. Ο οργανισμός ρυθμίζει συνήθως την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται ως απάντηση στο πόσο γρήγορα απορροφάται η γλυκόζη από την τροφή που καταναλώνεται.

Ένα γεύμα αποτελούμενο από κυρίως πολύπλοκους υδατάνθρακες – π.χ. η σαλάτα και οι φακές χωνεύονται πρώτα για να επιτρέψουν την απορρόφηση της γλυκόζης. Όταν τρώτε ζαχαρούχα τρόφιμα και εξευγενισμένους υδατάνθρακες υπάρχει μια ταχεία άνοδος του σακχάρου στο αίμα καθώς απορροφάται ταχέως και δεν  χωνεύεται, αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη παραγωγή ινσουλίνης από την απαιτούμενη για το σύνθετο γεύμα υδατανθράκων.

Μια δίαιτα υψηλή σε τρόφιμα που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), κυρίως εξευγενισμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη (αρτοσκευάσματα, μπισκότα, ζαχαροπλαστική, αναψυκτικά) μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που, αν παραταθεί με την πάροδο του χρόνου, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και πιθανόν να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

 

Οι πιθανότητες ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, οστεοπόρωσης και καρκίνου μπορούν να μειωθούν σημαντικά υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής ο οποίος περιλαμβάνει την διακοπή του καπνίσματος εάν είστε καπνιστής, με υγιεινές επιλογές τροφίμων.

Η καλή διατροφή παρέχει επίσης θρεπτικά συστατικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος, να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να βελτιώσετε τη διάθεση και τη συγκέντρωσή σας.

 

 

 

Με εκτίμηση.

 

Κριαράς Νικόλαος.

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο