Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Τι να προσέξεις, ώστε να μην πάρεις κιλά στην έμμηνορύση

 

Τι να προσέξεις, ώστε να μην πάρεις κιλά στην έμμηνορύση.

 

 

 

 

 

 

 

Η γυναικεία περίοδος, είναι μια διαδικασία κατά την οποία αποβάλλεται το ενδομητριο, μαζί με ποσότητα αίματος, ώστε να προκύψει η ανάπτυξη νέου κύκλου.

 

Κατα την δεύτερη μέρα, στη πλειάδα των γυναικών, εμφανίζεται έντονο φούσκωμα στην κάτω περιοχή της κοιλίας και ακολουθεί η δημιουργία – σύνθεση των οιστρογόνων. Σε αυτό το σημείο, έχει εντοπισθεί μορφή ψυχολογικής κατάπτωσης των γυναικών, λόγω του αισθήματος ενοχής απο το φούσκωμα. Λόγω του προαναφερθέντος, επικρατεί η εσφαλμένη αντίληψη ότι σε αυτή τη φάση, δεν δίδεται η δυνατότητα να χαθούν τα ενδεχομένως πλεονάζοντα κιλά.

 

 

Η αυξημένη κατακράτηση υγρών, πριν την έναρξη της περιόδου και κατα την διάρκεια της, εμφανίζει αύξηση της τιμής του σωματικού βάρους ΜΟΝΟ στη ζυγαριά, ενώ στη πραγματικότητα αν ακολουθείται συγκεκριμένη δίαιτα εμφανίζονται αποτελέσματα.

Η περίοδος συνδέεται άρρηκτα, με τη διατροφή. To γεγονός της σύνδεσης, έγκειται στο ότι αποβάλλεται σημαντική ποσότητα αίματος. Η σημαντικού βαθμού απώλειας αίματος, εμφανίζει μια μικρή ή μεγάλη φάση αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου και βιταμίνης Β12. Επίσης, αποβάλλονται, σημαντικές ποσότητες μικρόθρεπτικών συστατικών, τα οποία σε άλλη περίπτωση τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και του καλύπτουν τις ανάγκες.
Ορισμένοι “τυχαίοι ειδικοί”, συνιστούν να μην ακολουθείται συγκεκριμένη διατροφή – δίαιτα, κατα τη φάση της περιόδου.ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ. Ενδέχεται, η παρούσα φάση να χρίζει περισσότερη προσοχή και ακολουθίας πιο αυστηρής διατροφής, ώστε να αποφευχθούν συμπτώματα υπόγλυκαιμίας, αναιμίας και υπόθρέψίας του οργανισμού.

 

 

 

Μια τυπική διατροφή, η οποία θα πρέπει να συνταχθεί, θα στηρίζεται στους εξής άξονες:
–>Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, λόγω της αποβολής του πλεονάζοντος υγρού.
–>Κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τροφών πλούσιες σε σίδηρο λόγω αποφυγής των συμπτωμάτων της αναιμίας.
–>Κατανάλωση τροφών, με υψηλή βιολογική αξία, με συνδυασμό πρωτεϊνης και υδατανθράκων, ώστε να προστατεύεται η μυϊκή μάζα και να μην επέλθει ο καταβολισμός.
–>Επίσης, θα πρέπει να καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση του σιδήρου και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β12.
–>Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αλατίσμενων τροφών, κορεσμένων λιπαρών τροφών και αναψυκτικών, λόγω της αποφυγής της κατακράτησης υγρών. Να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ, τσάι και ο συνδυασμός γαλακτοκομικων με κρέας, ώστε να αποφευχθεί η μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου.

 

Σημαντικό tip.

Μην ζυγίζεστε κατά τη διάρκεια της περιόδου και 3 μέρες πριν και μετά τη λήξη της.

Διαταραχή στην έμμηνο ρύση; Ποιες τροφές, θα βοηθήσουν ;

Η έμμηνος ρύση,είναι ότι πιο επώδυνο αλλά και υγιές για την κάθε γυναίκα.
Όμως, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, όπως η δυσμηνόροοια, ενδεχομένως να οφείλεται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σε ορμονολογικές διαταραχές, σε εφαρμογή αυστηρών διαιτών ή σε πιθανή κυοφορία.

Σε οποιαδήποτε διαταραχή, η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε βιταμίνη C, θα βοηθήσει σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία της εμμήνου ρύσεως και την ανακούφιση της γυναίκας.

Η βιταμίνη C, θα συμβάλλει θετικά στην έμμηνο ρύση, διότι μειώνει δραστικά το ποσό της προγεστερόνης στη μήτρα και βοηθά στην αποβολή του εσωτερικού του ενδομητρίου.
Επίσης, βοηθά στην χαλάρωση της τραχήλου της μήτρας, ωστε να ολοκληρώνεται με επιτυχία η έμμηνος ρύση.

Εξάλλου, το άνωθεν συμπέρασμα, προκύπτει και από μία επιστημονική μελέτη, η οποία είχε πραγματοποιηθεί το 1960, στη Ρωσία και κατέδειξε, ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσια στο ασκορβικό οξύ, επισπεύδουν τη διαδικασία της αιμορραγίας.

 

Τα βότανα, είναι εκείνα, τα οποία θα τονώσουν στο έπακρον την ευρωστία του οργανισμού.

Ο μαϊντανός, είναι ένα σημαντικό τρόφιμο, το οποίο θα βοηθήσει δραστικώς τη γυναίκα να έχει σωστό κύκλο περιόδου. Επίσης, να σημειωθεί ότι βοηθά στην τόνωση της μήτρας και στη διαστολή της τραχήλου της μήτρας.

Να τονισθεί, ότι η απορρόφηση και αξιοποίηση της βιταμίνης C, θα είναι μικρότερη σε όσες καπνίζουν! Επίσης, όσες γυναίκες υποφέρουν από κάποια νόσο των νεφρών ή απο τη δρεπανοκυτταρική αναιμία, θα πρέπει να αποφεύγουν την υπέρμετρη λήψη της τόσο από την τροφή όσο και από οποιοδήποτε διατροφικό συμπλήρωμα.

 

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C.

Χυμός πορτοκάλι
Χυμός γρέιπφρουτ
Φράουλες
Τομάτα
Κόκκινη πιπεριά ωμή
Μπρόκολο βραστό

 

 

Με εκτίμηση.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 

10 Σχόλια

  • Ο/Η Αννα λέει:

    Καλησπέρα εχω μπερδευτει παρα πολυ, καθως τα κιλα μου ειναι 52 κανονικα, ζυγιστηκα και πριν την περιδοδο και την πρωτη μερα της περιοδου και ημουν παλι 52 κιλα, σημερα ειναι η τριτη μερα και ζυγιστηκα κατα τυχη και με δειχνει 55 κιλα (τραγικο) βεβαια πηγα να βαλω το αγαπημενο μου τζιν και ηταν πολυ κολλητο και με τα βιας κουμπονε. Θελω να ρωτησω αν ολο αυτο οφειλεται στην περιοδο και αν αφου τελειωσω θα επανελθω, με προβληματισε περισσοτερο το γεγονος οτι δεν χωρουσα σε ενα τζιν που λιγες μερες πριν το φορουσα κανονικα, παρα το γεγονος της ζυγαριας. Ευχαριστω θα περιμενω απαντηση.

    • Ο/Η newdiet λέει:

      Άννα καλησπέρα.

      Ναι είναι απόλυτα λογικό, να εμφανίσεις μία ψευδής-αύξηση βάρους, η οποία αντικατοπτρίζεται στη ζυγαριά σου. Δεν θα πρέπει να σε αγχώνει το συγκεκριμένο γεγονός.
      Ενδεχομένως, εμφανίζεις κατακράτηση τόσο στη περιοχή των μαστών όσο και στην κοιλιακή χώρα.
      Να ζυγισθείς, 3 ημέρες στο πέρας της έμμηνος ρύση σου. Τότε θα δεις το πραγματικό αποτέλεσμα. Όπως και να έχει να μην αγχωθείς και να μην βρεθείς σε παροξυσμικά επισόδια τύπου ασιτίας, διότι ειδικά στη φάση της έμμηνος ρύσης, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες.

  • Ο/Η ΜΑΡΙΑ λέει:

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!!! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΛΥ..ΕΙΜΑΙ 17 ΕΤΩΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 75 ΚΙΛΑ ΜΕ ΥΨΟΣ 170 ΕΚ. ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΧΑΣΩ ΒΑΡΟΣ ΤΟΛΑΧΙΣΤΟΝ 15 ΚΙΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΧΩ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΑΡΚΕΤΑ ΚΙΛΑ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΑΙΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  • Ο/Η Χριστίνα λέει:

    θα ήθελα να ρωτήσω αν η ζυγαριά δείχνει περισσότερο από το πραγματικό βάρος και λίγο πριν την έναρξη της περιόδου… μήπως πρέπει να μη ζυγιζόμαστε και τότε; κι αν ναι πόσες μέρες πριν;

  • Ο/Η Σωτηρία λέει:

    Γεια σας! Έχω αρχίσει δίατα εδώ και 1 μήνα και κάτι και στις αρχές έχασα 4 κιλά μέσα σε ένα μήνα ενώ αυτό τον μήνα έχασα μόνο 1. Γνωρίζω πως στην αρχή χάνεις εύκολα και μετά λίγο εως καθόλου μα το πρόβλημα είναι πως έχει να μου έρθει η περίοδος εδώ και 3 εβδομάδες και έχω κατακράτηση υγρών και δεν χάνω ούτε γραμμάριο. Τι πρέπει να κάνω;; Αν δεν μου έρθει η περίοδος δεν θα χάσω τίποτα;; Άδικα την κάνω την δίαιτα δηλαδή; Σας παρακαλώ απαντήστε μου!

  • Ο/Η Μαρία λέει:

    Καλησπέρα! Είμαι 15 χρονών και απο 70 κιλά τωρα ειμαι 58. Δεν έκανα όμως δίαιτα έκανα απλα πολύ υγιεινή διατροφή και άσκηση. Παρόλα αυτά τους τελευταίους 3 μήνες δεν έχω περίοδο και έχω πανικοβληθεί. Τι να κάνω;

  • Ο/Η Γιαννα λέει:

    Γεια σας ειμαι 18 χρονων και ειμαι 46,6 κιλα με υψος 1,60…εχασα καποια κιλα τον τελευταιο καιρο λογω πανλληνιων κ αγχους …τον τελευταιο μηνα ομως δεν μου εχει ερ8ει ακομα περιοδος εδω κ 15 μερες .Οφειλω να ομολογησω πως δεν τρωω οσο 8α επρεπε γιατι θα ηθελα να παραμεινω στα κιλα που ειμαι τωρα…τι μου συστηνετε να κανω για να επαναφερω την πειοδο (γιατι δεν τιθεται θεμα εγκυμοσυνης σιγουρα). μηπως ειναι θεμα διατροφης? Σας ευχαριστω εκ των προτερων!

  • Ο/Η mihaella λέει:

    eimai 12 hronon kai ida periodo 2 fores se 3 minesprin na do periodo imoun 40 kg ithela na kanw dieta meta eftasa sta 42 45 47 49 50 51 53 54 kai sto telos na ftasw sta 60 ti na kanw thelw to soma m pisw….. Kai to hirotero ine oti den andehw stes dietes X-( parakalw apandiste m eggeros! Euharistw


Αφήστε Σχόλιο