Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Σκουλήκια στα κόπρανα – Οξύουροι. Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

Σκουλήκια στα κόπρανα – Οξύουροι.

Επιγραμματικώς θα αναφερθώ στο παρόν νόσημα ως προς τον ορισμό του καθώς επίσης και την αιτία του, μιας και δεν θα εισχωρήσουμε στην πλήρη ανάλυση, όπου θα μπορούσε να κάνει ενδελεχώς ένας ειδικός γαστρεντερολόγος – ηπατολόγος.

Οι οξύουροι, είναι κοινώς τα σκουλήκια τα οποία εμφανίζονται στα κόπρανα ή στον πρωκτό του παιδιού, συνήθως τις νυχτερινές ώρες.
Προκαλείται, από την εισχώρηση των αυγών των παρασίτων αυτών στο γαστρεντερικό σωλήνα, μέσω των χεριών τα οποία έχουνε μολυνθεί.

 

 

Τέλος, συναντώνται και μεγαλώνουνε στο τυφλό, αλλά και σε όλο το παχύ έντερο.

Η φαρμακευτική θεραπεία, έγκειται στην κρίση του εκάστοτε ειδικού ιατρού κατά την οποία συστήνεται τόσο στον πάσχοντα – συνήθως είναι το μικρότερο μέλος της οικογένειας – καθώς επίσης και στους υπολοίπους της οικογένειας – γονείς , αδέρφια – .

 

images

Εμάς, μας απασχολεί η διατροφική σκοπιά – παρέμβαση και σε αυτή θα σταθούμε!

Μιας και η απώλεια βάρους, είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα, θα πρέπει να συσταθεί ένα πλήρες εξατομικευμένο διατροφολόγιο, με γνώμονα την προάσπιση της υγείας του ασθενούς, με τη διατήρηση του υγιές σωματικού βάρους και της μυικής μάζας.

Πρωτίστως, θα πρέπει να τονωθεί το αιμοποιητικό σύστημα, μιας και σε πολλές περιπτώσεις, το νόσημα της αναιμίας ή της οριακά χαμηλής τιμής σιδήρου, αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα.
Συνεπώς, κόκκινα κρεατικά όπως το μοσχάρι ή το συκώτι, σε συνδυασμό με χυμό πορτοκάλι, αποτελούν μία πολύ καλή λύση. Να σημειωθεί, ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί το γεγονός της υγιεινής του ψησίματος των εν λόγω τροφίμων.

Κρίνεται συνετό, να μην επιλεγούν λαχανικά της κατηγορίας των σταυρανθών όπως κουνουπίδι , μπρόκολο και λάχανο αλλά ούτε και λαχανικά με σπόρια, μιας και το σύμπτωμα της εμφάνισης κοιλιακού φουσκώματος και της εμφάνισης αερίων με χαρακτηριστικό την αποκρουστική μυρωδιά, θα ενταθεί με την κατανάλωση των προαναφερθέντων τροφίμων.

Τρόφιμα, πλούσια σε υδατάνθρακες, θα βοηθήσουν τον πάσχοντα να ξεπεράσει την οποιαδήποτε αδυναμία αισθάνεται αλλά και να τονώσει τη μυική μάζα με σύνοδη ακολουθία την υγιή μεταφορά των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η κατανάλωση του γιαουρτιού – είναι πλούσιο σε προβιοτικά – θα διαφυλάξει την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, θέτοντας σε ισχύ τα φιλικά βακτήρια και θα δημιουργήσει ένα υγιές υπόβαθρο της εντερικής χλωρίδας.

Ακόμη, λόγω του συμπτώματος των διαρροιών, θα πρέπει να καταναλώνει φυσικό ανθρακούχο νερό, μιας και είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες και θα βοηθήσει πολύ τον πάσχοντα από την αποφυγή έντονων πονοκεφάλων – εμφάνισης κράμπας και λιποθυμικών επεισοδίων.

Επίσης, να σημειωθεί ότι τρόφιμα πλούσια σε ραφιναρισμένη ζάχαρη όπως κεικ – μπισκότα και διάφορα όμοιας κατηγορίας καθώς και τα προϊόντα με βάση τη σοκολάτα, θα πρέπει να αποκλεισθούν δίχως παρεκκλίσεις.

Η ένταξη τροφίμων, με παρασιτική δράση, απέδειξε ότι παρουσίασε σημαντικά οφέλη.

Τέτοιου είδους τρόφιμα, είναι :
Το σκόρδο.
Ο ανανάς.
Οι σπόροι κουρκουμίνης.
Η παπάγια.                                                                                                                                   Φύλλα ελιάς.
Ρόφημα γκρέιπφρουτ.
Αφέψημα γαριφάλλου.
Θυμάρι.
Γλυκάνισος.

 

 

Με εκτίμηση.

 

Κριαράς Νικόλαος.

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο