Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Εσύ, το ξέρεις το HFCs ή αλλιώς σιρόπι καλαμποκιού; Μάθε, τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης του.

Η παχυσαρκία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου ή ροφήματος το οποίο περιέχει ζάχαρη σε τεχνητή μορφή.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα αναφερθώ εκτενώς στο υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού ή αλλιώς High Fructose Corn Syrup.

Από τα τέλη του 1980, το HFCS, αντικατέστησε τη ζάχαρη.
Η παχυσαρκία, είναι μία ασθένεια, η οποία προκαλεί σωρεία προβλημάτων συον ανθρώπινο οργανισμό.
Διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των μυών και των λοιπών ζωτικών κυττάρων.
Όπως, προναφέρθηκε η ζάχαρη, είναι η κύρια αιτία της παχυσαρκίας και σκεφθείτε ότι ένα κουτάκι αναψυκτικού, περιέχει περίπου 17κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

 

Το HFCs, είναι ένα βιομηχανικό προϊόν – ΔΕΝ το παράγει η φύση.

 

img_3180

 

 

Η ουσιώδης διαφορά με τη ζάχαρη, είναι στο βιοχημικό προφίλ της.
Η ζάχαρη – σακχαρόζη, αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη, όπου στη συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό. Από την άλλη πλευρά, το HFCs, δεν έχει κάποιον δεσμό ώστε να χρειασθεί να διασπαστεί, άρα δεν απαιτείται η πέψη. Οπότε το 55% ποσοστό περιεκτικότητας της φρουκτόζης του, πηγαίνει κ αποθηκεύεται αμέσως στο ήπαρ κι ενεργοποιεί την λιπογένεση, το οποίο σημαίνει αύξηση λίπους, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, κάλως έτςι δημιουργείται σε όλους μας το γνωστό λιπώδες ήπαρ.

 

 Η δράση της πολύ απλή, διαταράσσει τη λειτουργία της λεπτίνης και διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης.
Πιο συγκεκριμένα, μειώνει το αίσθημα κορεσμού, πράγμα το οποίο σημαίνει, αύξηση της όρεξης και κατ’επέκταση αύξηση του σωματικού βάρους, του σακχαρώδους διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

 

Πολλές μελέτες, έχουν αποδείξει ότι αυξάνει το σωματικό βάρος και εμφανίζει προβλήματα υγείας.

 

Μία μελέτη, απέδειξε ότι σε βάθος δεκαετίας, αυξήθηκε το ποσοστό των υπέρβαρων, των παχύσαρκων και των νοσούντων από διαβήτη σε αντίστοιχη αναλογία αύξησης της κατανάλωσης αναψυκτικών.

 

Μία ακόμη πρόσφατη μελέτη ( Μάϊος 2016 ), σε δείγμα εγκύων, έδειξε ότι όσες μητέρες κατανάλωναν αναψυκτικά, είχαν τις διπλάσσιες πιθανότητες να γεννήσουν παχύσαρκα μωρά σε σχέση με όσες δεν κατανάλωναν.

 

img_3183

 

 

 

Το κοιλιακό λίπος, αποτελεί χαρακτηριστικό σημάδι παχυσαρκίας.
Η αύξηση του, συνδέεται με την αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών ροφημάτων.
Μία έρευνα, απέδειξε, ότι σε βάθος 9 ετών,
όσοι ΔΕΝ κατανάλωναν αναψυκτικά, αυξήθηκε κατά 0,8 φορές.
όσοι κατανάλωναν περιστασιακα, αυξήθηκε κατά 1.8 φορές.
όσοι κατανάλωναν τακτικά, αυξήθηκε κατά 3 φορές.

 

 

img_3182
Σε μία μελέτη, η οποία έγινε σε αρουραίους, απεδείχθη ότι αύξησαν κατά 300% το σωματικό λίπος τους σε σχέση με εκείνους, οι οποίοι δεν το κατανάλωσαν.

Μία ακόμη μελέτη, έδειξε ότι υπήρχε υψηλή ποσότητα υδραργύρου κατά 50% στα δείγματα με παρουσία του HFCs.
Να σημειωθεί, ότι ο υδράργυρος, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες σε εγκέφαλο και νεφρά.

 

Με βάση όλες τις προαναφερθείσες μελέτες, ας απομακρύνεται από την κουζίνα και από τη διατροφή σας, όποια συσκευασμένα προϊόντα περιέχουν το εν λόγω συστατικό.
Όχι, μόνο για την αποφυγή της παχυσαρκίας αλλά και για την προάσπιση της υγείας σας.

Με τιμή.

 

Κριαράς Νικόλαος.

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο