Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Αναψυκτικά….Ξέρουμε, σίγουρα… τι πίνουμε;…

Το καραμελοχρωμα στο αναψυκτικό σου, μήπως είναι καρκινογόνο;

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI) μία μη κερδοσκοπική οργάνωση στην Ουάσινγκτον που ασχολείται με τα διακαιώματα του καταναλωτή. Πολλά αναψυκτικά περιέχουν το συστατικό καραμελόχρωμα της μορφής Ε 150d. Ακούγεται αρκετά αθώο, ωστόσο αυτό το καραμελόχρωμα δεν προέρχεται από τη γνωστή μας καραμέλα.

Σύμφωνα με το CSPI στην πραγματικότητα αυτή η ουσία που χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά παράγεται από αντίδραση σακχάρων με αμμωνία και θειώδη άλατα σε υψηλή πίεση και θερμοκρασία. Αυτές οι αντιδράσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάποιες ουσίες (2-ΜΙ και 4-ΜΙ) που μπορεί να είναι καρκινογόνες.

 

Κρατικές έρευνες στις Η.Π.Α. έδειξαν ότι αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σε πειραματόζωα. Ωστόσο αναφέρεται ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεράστιες ποσότητες καραμελόχρωμα στα πειράματα αυτά και οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα έπρεπε κάποιος να πιει εκατοντάδες αναψυκτικά για να παρουσιαστεί κάποιος κίνδυνος.

Η οργάνωση αναφέρει ότι αν και δεν είναι ισχυρές καρκινογόνες ουσίες, καλό είναι να μην υπάρχουν στα τρόφιμα μας και υπάρχουν άλλα εναλλακτικά φυσικά υλικά.

Το CSPI για τους λόγους αυτούς ζητά την απαγόρευση των καραμελοχρωμάτων που παράγονται με αυτό τον τρόπο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA). Στη πολιτεία της Καλιφόρνια, συζητιέται ένας κανονισμός που θα έβαζε την ουσία αυτή (4-ΜΙ) στη λίστα με ουσίες που θεωρούνται καρκινογόνες. Αν αυτή η πρόταση εγκριθεί τότε τα τρόφιμα που περιέχουν πάνω από ορισμένα επίπεδα αυτή της ουσίας θα πρέπει να έχουν προειδοποιητικό μήνυμα στη συσκευασία τους.

 

 

 

 

Tα αναψυκτικά πλέον ενοχοποιούνται και για την αυξημένη αρτηριακή πίεση.

 

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Hypertension: Journal of the American Heart Association, έδειξε ότι η κατανάλωση ροφημάτων η ποτών με ζάχαρη συσχετίζεται με υψηλή πίεση.

Για κάθε ποτό με ζάχαρη που καταναλωνόταν την ημέρα παρατηρήθηκε αυξημένη πίεση κατά 1,6 mm Hg η συστολική, και 0,8 m Hg η διαστολική, και αυτά τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος.

Γενικά παρατηρήθηκε αυξημένη πίεση σε άτομα που κατανάλωναν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και νατρίου. Ενώ άτομα που έπιναν αναψυκτικά είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (αυξημένο βάρος σε σχέση με το ύψος τους) σε σχέση με άτομα που δεν έπιναν αναψυκτικά.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζάχαρης στη μορφή γλυκόζης, φρουκτόζης και σουκρόζης ήταν υψηλότερη στα άτομα που έπιναν πάνω από 1 αναψυκτικό την ημέρα. Όπως επίσης κατανάλωναν και περισσότερες θερμίδες. Μάλιστα αναφέρουν ότι τα άτομα που κατανάλωναν πάνω από 1 αναψυκτικό την ημέρα λάμβαναν 397 θερμίδες επιπλέον την ημέρα.

Οι ερευνητές προσθέτουν… ότι “μια πιθανή αιτία γι’ αυτό το φαινόμενο της αυξημένης πίεσης είναι ότι τα ποτά αυτά μπορεί να αυξάνουν το ουρικό οξύ και αυτό με τη σειρά του ρίχνει το νιτρικό οξείδιο που είναι απαραίτητα για να διατηρήσει τα αγγεία διεσταλμένα. Η κατανάλωση ζάχαρης επίσης έχει συσχετιστεί κατακράτηση νατρίου.”

 

Τα δόντια, τα αναψυκτικά, η διάβρωση και οι έφηβοι.

Τα αεριούχα αναψυκτικά με ή χωρίς ζάχαρη, αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα που συσχετίζεται με τη διάβρωση των δοντιών. Στη διάβρωση καταστρέφεται σταδιακά η αδαμαντίνη των δοντιών και αποκαλύπτεται η οδοντίνη.

Η οξύτητα ορισμένων προϊόντων όπως τα αεριούχα αναψυκτικά και οι χυμοί, συμβάλλει ουσιαστικά στην οδοντική διάβρωση. Στα αναψυκτικά δίαιτας δεν υπάρχουν ζάχαρα,  όμως η οξύτητα των αεριούχων ποτών, έστω και χωρίς ζάχαρα, συμβάλλει στην καταστροφή της αδαμαντίνης και στη διάβρωση των δοντιών. Η διάβρωση αδυνατίζει τα δόντια, τα κάνει πιο εύθραυστα, πιο λεπτά και περισσότερο επιρρεπή στην τερηδόνα.

Στην τερηδόνα τα ζάχαρα  είναι η αιτία καταστροφής των δοντιών. Τα βακτηρίδια που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα μεταβολίζουν τα ζάχαρα που παραμένουν στο στόμα δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες προσβολής των δοντιών που οδηγούν στην τερηδόνα.

Σε έρευνα που έγινε από Άγγλους γιατρούς σε 1.753 παιδιά ηλικίας 12 ετών, βρέθηκε ότι περίπου 60% είχαν οδοντική διάβρωση. Στο 3% των παιδιών αυτών, η διάβρωση ήταν τόσο σημαντική που απεκάλυπτε την οδοντίνη, ενώ περισσότερα αγόρια παρά κορίτσια παρουσίαζαν διάβρωση.

 

 

 

 

 

 

 

Αναψυκτικά και δυσαπορρόφηση Ασβεστίου.

Τα αναψυκτικά περιέχουν φωσφορικό οξύ, το οποίο περιορίζει την απορρόφηση ασβεστίου και, κατά συνέπεια, «συνεισφέρει» στο να μην έχουν ειδικά τα παιδιά γερό σκελετό. Η πρόσληψη αναψυκτικών αυξάνει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα  και για να ισοσκελιστεί αυτή η απώλεια, θα πρέπει όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά, να λαμβάνουν σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα σε τροφές, που δίνουν ασβέστιο στον οργανισμό.

 

Με εκτίμηση.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο