Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Ας μάθουμε τα πάντα, για το σύνδρομο Cushing…

 

 

Σύνδρομο Cushing.

Το συγκεριμένο νόσημα, συγκαταλέγεται στα σπάνια νοσήματα.
Όμως, καθόλου μειωμένης σημασίας.
Αποτελεί σημαντικό νόσημα, προς την έκβαση της υγείας του ασθενούς.

 

 

Σημαντικό ρόλο, στο αν εκδηλωθεί η νόσος, παίζει η εύρυθμη λειτουργία των επινεφριδίων.


○Να σημειωθεί, ότι τα επινεφρίδια βρίσκονται πάνω απο τους νεφρούς, με βάρος 6γραμμαρίων.
Τα επινεφρίδια, αποτελουνται απο τον μυελό, όπου εκκρίνει τις κατεχολαμίνες και τον φλοιό όπου εκκρίνει τις στεροειδείς ορμόνες.

 

Αξίζει, να επισημάνω ότι στις στεροειδείς ορμόνες, βρίςκονται η αλδοστερόνη , η κορτιζόλη και η DHEA / DHEA-s.

 

Να τονισθεί, ότι η απαρχή της παρουσίας των στεροειδών ορμονών, έγκειται στο γεγονός της παρουσίας χοληστερόλης στην έξω και έςω μιτοχονδριακή μεμβράνη.

 

Οι τιμές τους, είναι υψηλές κατα την αρχή της ημέρας και χαμηλότερες στις βραδινές ώρες.

 

 

image image

 

Το σύνδρομο Cushing, εμφανίζει αυξημένη κορτιζόλη.

Να σημειωθεί ότι αν υπάρχει φυσιολογική έκκριση κορτιζόνης, τότε εμφανίζεται ένας ορθό ρυθμός του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των πρωτεινών και του λίπους και της μείωσης του πονού.

Όμως, έχει και αρνητικές συνέπειες μια τυχον αύξηση όπως το να μειώνει το ρυθμό λειτουργίας ορισμένων σημαντικών ορμονών, για παράδειγμα της αυξητικής ορμόνης.

 

Εδώ, θα πρέπει να σταθούμε, στο γεγονός της  παρουσίας της αυξημένης έκκρισης κορτιζόλης και των λοιπών γλυκοκορτικοειδών.

Αυτή είναι και η βασική, αιτιολoγία του εν λόγω νοσήματος.
Είτε θεωρείται εξαρτώμενο, είτε ανεξάρτητο

 

Το 80% των περιπτώσεων εκδήλωσης της νόσου, οφείλεται στα κορτικοτρόπα αδενώματα της υπόφυσης με υπερέκκριση της φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης.

Σημαντικό αίτιο, αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.

 

Τα σημάδια της νόσου…

 

image

 

1ον. Διαταραχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.
2ον. Εμφάνιση Οστεοπόρωςης.
3ον. . Υπερτροφία της καρδιάς.
4ον. Εμφάνιση Παχυσαρκίας.
5ον. Λεπτό Δέρμα – Καταπονημένο, ιδιαιτέρως στα άκρα.
6ον. Ραβδώσεις Δέρματος.
7ον. Αμηνόρροια.
8ον. Μυική και Οστική Αδυναμία.
9ον. Εμφάνιση Ελκών στα πόδια.        10ον. Κούραση.                                        11ον. Φουσκωμένο, στρογγυλεμένο πρόσωπο.                                                  12ον. Υψηλή πίεση του αίματος.          13ον. Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.  14ον. Πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα / κατακράτηση νερού, πέτρες στα νεφρά και δυσκοιλιότητα.              15ον. Δυσκολία στον ύπνο

 

Η μέση αύξηση βάρους σε ασθενείς με Cushing’s είναι 55 κιλά.

Μόνο το 16 τοις εκατό των ασθενών ανέφερε ότι αυξήθηκε το βάρος τους λιγότερο από 25 κιλά.

72 τοις εκατό των ασθενών, αναφέρουν ότι έχασαν το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου βάρους μετά από διαιτητική θεραπεία μέσα σε δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και της άσκησης.

Με βάση την οδηγία του 2008 – ‘’ an endocrine society clinical practice’’, εκτός από την εμφάνιση των προαναφερθέντων συμπτωμάτων, αν εκδηλωθούν ορισμένα άλλα συμπτώματα τα οποία δεν συνάδουν με την ηλικία, τότε θα πρέπει να αποταθούμε στον ειδικό ενδοκρινόλογο, ώστε να υποβληθούμε σε έναν ενδελεχή έλεγχο.

Παραδείγματος χάριν, εμφάνιση οστεοπόρωσης, υπέρτασης ή διαβήτη ή ανησυχητική αύξηση του σωματικού βάρους του παιδιού.

 

image

 

Να σημειωθεί, ότι τα ηπατικά και νεφρικά προβλήματα, η λήψη αντισυλληπτικών, η εγκυμοσύνη, η νόσος του υπερθυρεοειδισμού, η κατάθλιψη, το άγχος, η παχυσαρκία και η τακτική κατανάλωση αλκοόλ, αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια διάγνωσης της νόσου.

 

 

 

 

Διατροφική Υποστήριξη.

 

Η διατροφή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που ακολουθούν μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην ενίσχυση της θεραπείας της νόσου του Cushing και του συνδρόμου Cushing:

1. Καταναλώστε μια αντιοξειδωτική διατροφή.

Τα άτομα με νόσο Cushing διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για άλλα προβλήματα υγείας, όπως: απώλεια οστικής μάζας, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, ανισορροπίες ορμονικών ορμονών και άλλα. Η κορτιζόλη διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα και μειώνει την πεπτική σας έκκριση, μερικές φορές καθιστά δύσκολο να αφομοιώσει πλήρως τα τρόφιμα και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά σωστά.

Μια θρεπτική, μη επεξεργασμένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών και να μειώσει τα συμπτώματα με την εξισορρόπηση των ορμονών φυσικά, βελτιώνοντας την πέψη και μειώνοντας τη φλεγμονή.                     Η κατανάλωση τροφών πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Κ και μαγνήσιο είναι σημαντική για την υγεία των οστών, ενώ βοηθά και η μείωση της πρόσληψης τεχνητών συστατικών, επεξεργασμένων κόκκων, καφεΐνης, αλκοόλ, ζάχαρης και νατρίου.

Σημαντικά τρόφιμα,είναι και τα εξής:

Υγιεινά λίπη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – άγρια ​​ψάρια όπως σολομός ή σαρδέλες, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της διάθεσης. Τα υγιή λίπη υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου. Εκτός από τα θαλασσινά, να εντάξετε στη διατροφή σας και τους καρπούς,όπως  καρύδια / σπόρους, αβοκάντο, ελαιόλαδο και λάδι καρύδας.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β – Χρειαζόμαστε βιταμίνες του συμπλέγματος  Β προκειμένου να μετατρέψουμε τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια και να υποστηρίξουμε τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Συμπεριλάβετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, βιολογικά αυγά, βουβαλίσιο κρέας, άγρια ​​ψάρια, πουλερικά, μαγιά ζυθοποιίας και πράσινα φυλλώδη λαχανικά στα γεύματά σας.

Τρόφιμα με ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, είναι από τα πιο βασικά για τη μείωση των συμπτωμάτων.

– Οι ηλεκτρολύτες είναι φυσικοί “ανακουφιστές” μυών και είναι σημαντικοί για τη γενική υγεία. Βοηθούν επίσης να μειώσουν τα συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, προβλήματα στον ύπνο, πόνοι,υψηλή αρτηριακή πίεση, κράμπες  και καρδιακές αρρυθμίες.

Δοκιμάστε να τρώτε περισσότερο -χωρίς ζάχαρη-  γιαούρτι, άγριο σολομό, φασόλια / όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή λαχανικά όπως μπρόκολο, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς για την αποφυγή ανισορροπίας ηλεκτρολυτών.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες – Τα τρόφιμα με πρωτεΐνη παρέχουν αμινοξέα που χρειάζονται για τις κατάλληλες λειτουργίες των νευροδιαβιβαστών, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στον έλεγχο της όρεξης και στην καταπολέμηση της κόπωσης.

 

 

 

 

Με εκτίμηση

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο