Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

..η Ελλάδα είναι η «πατρίδα» της μεσογειακής διατροφής, ωστόσο, το 48% των Ελλήνων δεν γνωρίζει τις αρχές της.

 

Δες αλλιώς τη διατροφή σου….

Ίσως να σε τρομάξει, ότι οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μέχρι το 2025 θα υπάρχουν 2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες οι οποίοι θα θεωρούνται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ τα ιατρικά έξοδα για θεραπείες και για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας θα φτάνουν τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

 

Ξέρετε ότι κάθε φορά που παραγγέλνετε έτοιμο φαγητό ή τρώτε έξω παίρνετε επιπλέον θερμίδες και κατ’ επέκταση επιπλέον κιλά;

Oι επιπλέον θερμίδες οφείλονται κυρίως στο αυξημένο ποσοστό λίπους που περιέχεται στα έτοιμα εδέσματα (για να είναι πιο εύγευστα και για να διατηρούνται περισσότερο). Tα ποσοστά του λίπους υπολογίζεται ότι φτάνουν μέχρι και 30% παραπάνω σε σύγκριση με αυτά που παρασκευάζονται στο σπίτι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με αυτή την τακτική κινδυνεύει κανείς να παίρνει μέχρι 1 κιλό περίπου το μήνα, δηλαδή έως και 12 κιλά το χρόνο.

 

 

 

Aν, μάλιστα, συνηγορούν και άλλοι παράγοντες, όπως περιορισμένη φυσική δραστηριότητα, προδιάθεση για παχυσαρκία και διατροφικές συμπεριφορές του τύπου «Aδειάζω το πιάτο μου, ακόμα και αν έχω χορτάσει», κινδυνεύει η ένδειξη στη ζυγαριά να ανέβει ακόμα περισσότερο. Aν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, ίσως πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ολο και μεγαλύτερο «κοινό» μεταξύ των νέων Ελλήνων καταλαμβάνει το γρήγορο φαγητό, με βασική αιτία τις απαιτητικές συνθήκες εργασίας ή το πρόγραμμα των σπουδών τους.

Όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα σε δείγμα 801 ατόμων ηλικίας 18 έως 29 ετών, περισσότεροι από ένας στους δύο Ελληνες (52%) δηλώνει ότι έχει αλλάξει συνήθειες διατροφής τα τελευταία 3 χρόνια. Το 36% αυτών που έχουν παρατηρήσει μεταβολή στη διατροφή τους δηλώνουν ότι οι αλλαγές αφορούν στην επιλογή γρήγορου φαγητού – αξίζει να σημειωθεί ότι το 45% των ερωτώμενων τρώει σε fast food 2 έως 5 φορές την εβδομάδα, το 22% με το αλλοπρόσαλλο ωράριο των γευμάτων και μόνο το 29% δηλώνει ότι ακολουθεί πλέον πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.
Οσον αφορά στους παράγοντες που συνετέλεσαν στις διατροφικές αλλαγές, το 21% απάντησε η εργασία, το 8% τα αυξημένο ωράριο εργασίας, το 19% οι σπουδές και το 13% ο τρόπος ζωής.

 

Μπορεί η Ελλάδα να είναι η «πατρίδα» της μεσογειακής διατροφής, ωστόσο, το 48% των ερωτώμενων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις αρχές της.

 

 

 

 

 

Στην ερώτηση «Τι σημαίνει για εσάς υγιεινή διατροφή», το 21% απάντησε «να καταναλώνω τα πάντα με μέτρο», το 19% «να επιλέγω προϊόντα χωρίς συντηρητικά», το 18% «να επιλέγω προϊόντα με χαμηλά λιπαρά», το 16% «να επιλέγω φρέσκα προϊόντα» και το 15% «να καταναλώνω σπιτικό φαγητό». Η πλειονότητα των ερωτώμενων (ποσοστό 72%) θα ήθελε να μάθει περισσότερα για την υγιεινή διατροφή. Πάντως, μόλις το 19% των ερωτώμενων προτιμά τα βιολογικά υλικά, τα οποία το 56% τα θεωρεί πιο υγιεινά, το 19% πιο νόστιμα και το 16% πιο ασφαλή.

Οι νέοι που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι καταναλώνουν σε καθημερινή βάση δημητριακά, ψωμί, φρούτα, λαχανικά, αλλά και αναψυκτικά, σνακ και τηγανητές πατάτες, ενώ αντίθετα λίγες φορές τον μήνα καταναλώνουν όσπρια, λαδερά φαγητά και ψάρι. Το γεύμα που παραλείπουν συχνότερα είναι το δείπνο αφού -κατά μέσο όρο- «κάθονται για βραδινό» τρεις φορές την εβδομάδα. Για τους μισούς ερωτώμενους η διατροφή αποτελεί κυρίως μία «απόλαυση» και για το 38% μία βασική ανάγκη.

 

 

Με εκτίμηση.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο