Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Η ιστορία της ΑΝΑΠΝΟΗΣ. Ο Αντουάν Λωράν Λαβουαζιέ και η Αναπνοή

Ο Αντουάν Λωράν Λαβουαζιέ (Antoine Laurent de Lavoisier) θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης Χηµείας και ένας από τους πρώτους που εκτέλεσαν και αξιοποίησαν την ποσοτική έρευνα µέσω των πειραµάτων του. Ήταν ανοιχτόµυαλος, σπούδασε µαθηµατικά και σύµφωνα µε τις επιθυµίες του πατέρα του ακολούθησε επίσης σπουδές στα νοµικά, οι οποίες επηρέασαν σηµαντικά το ενδιαφέρον του για την πολιτική.

 

Ας ξεκινήσουµε µε το να φανταστούµε ένα πάρτι δείπνου στο σπίτι του Lavoisier.

 

Η Μαρί-Αν (Marie-Anne), η σύζυγος του Λαβουαζιέ είχε µια ιδιαίτερη παρουσία στο πάρτι. Ήταν µια έξυπνη και πνευµατώδης γυναίκα η οποία είχε µυηθεί στην επιστήµη από τον συζυγό της. Ο Λαβουαζιέ την παντρεύτηκε όταν αυτή ήταν δεκατριών ετών. Αυτή ήταν που οργάνωνε τις ειδικές εκδηλώσεις στο σπίτι τους προσκαλώντας φίλους και συναδέλφους του άντρα της. Σε ένα τέτοιο δείπνο ένας από τους συναδέλφους του Λαβουαζιέ ήθελε να µάθει για τα επιτεύγµατα αυτής της γυναίκας.

Ήταν ο Αρµάν Σεγκέν (Armand Seguin), ο οποίος τη ρώτησε: «Ο σύζυγός σας µε πληροφόρησε ότι έχετε µεταφράσει από τα Αγγλικά στα Γαλλικά δύο πραγµατείες που αντιτίθενται στη νέα θεωρία του! Αληθεύει;». «Ναι, πράγµατι», είπε αυτή περήφανη.

«Δύο πραγµατείες έρχονται σε αντίθεση µε τη νέα θεωρία του συζύγου µου, τη θερµιδική θεωρία της καύσης. Αυτή η θεωρία αντικατέστησε την επικρατούσα µέχρι τώρα θεωρία του φλογιστού».

«Πρέπει να είσαστε µια µεγάλη βοήθεια για το σύζυγό σας. Άκουσα ότι επιπλέον µελετήσατε το κείµενο για πείραµα της ανθρώπινης αναπνοής».

«Μάλιστα. Το έκανα, αλλά δεν έχω πλήρως κατανοήσει τις λεπτοµέρειες του», παραδέχτηκε η Μαρί-Αν, αλλά ο Λαβουαζιέ τη διέκοψε. « Επίτρεψέ µου να εξηγήσω αγαπητή µου. Σχεδίασα ένα πείραµα το οποίο καταδεικνύει πώς ο µεταβολισµός συνδέεται µε την αναπνοή.

 

 

 

 

Ένα άτοµο χρησιµοποιήθηκε δοκιµαστικά για να εισπνεύσει ατµοσφαιρικό αέρα µέσω µιας µάσκας η οποία κάλυπτε όλο του το πρόσωπο του κατά τη διάρκεια του πειράµατος. Η µάσκα ήταν σχεδιασµένη για να συγκεντρώνει τον εκπνεόµενο αέρα σε ένα δοχείο που περιείχε αλκαλικό υγρό. Το διοξείδιο του άνθρακα στο δοχείο προκάλεσε µια χηµική αντίδραση από την οποία παρήχθη ένα αδιάλυτο ανθρακικό άλας», εξήγησε ο Λαβουαζιέ.

 

 

«Ω!! Αυτό είναι εκπληκτικό. Αλλά πώς µπορούµε να φτάσουµε σε κάποιο συµπέρασµα από αυτό το πείραµα;», ρώτησε εκείνη.

«Λοιπόν, το πείραµα πραγµατοποιήθηκε µε δυο διαφορετικούς τρόπους.

Πρώτα µε ένα άτοµο που βρισκόταν σε ανάπαυση και δεύτερον µε ένα άλλο άτοµο που εργαζόταν.

 

Βρήκαµε ότι το άτοµο που εργαζόταν παρήγαγε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από το άτοµο που βρισκόταν σε ανάπαυση. Αυτό σηµαίνει ότι το εργαζόµενο άτοµο χρησιµοποιεί περισσότερο οξυγόνο στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της καύσης», είπε ο Λαβουαζιέ µε τρόπο σαν η Αν- Μαρί να ήταν µια από τις καλύτερες ερευνήτριες στη Γαλία.

 

Ο Σεγκέν πήρε ευγενικά το λόγο και µε πολύ φιλική φωνή προσπαθώντας να µην διακόψει τη ροή της σκέψης του φίλου του, ρώτησε: «Αντουάν, θα µπορούσα να προσθέσω κάτι σε όλα αυτά τα σηµαντικά επιστηµονικά γεγονότα που παρουσιάζεις; » Ο Λαβουαζιέ έγνεψε θετικά, ότι θα µπορούσε να µπει κι αυτός στη συζήτηση

«Είναι πράγµατι εκπληκτικό ότι ο εκπνεόµενος αέρας µέσα στο δοχείο παίρνει τη µορφή φυσαλίδων.

Το παραγόµενο ανθρακικό άλας καθιζάνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και κατακάθεται στον πυθµένα του δοχείου», είπε ο Αρµάν µε έξαψη. Η Μαρί-Αν µε την περιέργεια ζωγραφισµένη στο πρόσωπό της και µε µια τρεµάµενη φωνή, λόγω του ενδιαφέροντος της συζήτησης, είπε: «Ω! Θα ήθελα πολύ να παρατηρήσω αυτή τη διαδικασία.»

«Θα σου το δείξουµε, αγαπητή µου, στο εργαστήριο» την διαβεβαίωσε ο Λαβουαζιέ.

Την επόµενη µέρα έκαναν επίδειξη του πειράµατος στο εργαστήριο, προς µεγάλη ευχαρίστηση της Μαρί-Αν.

Πράγµατι, πραγµατοποίησαν το πείραµα χρησιµοποιώντας το ίδιο άτοµο κατά τη διάρκεια των πειραµάτων, αλλά αλλάζοντας τις συνθήκες στις οποίες το άτοµο υπόκειντο. Το άτοµο αρχικά, ήταν σε κατάσταση ανάπαυσης ενώ στη συνέχεια εργαζόταν. Ο Λαβουαζιέ άρχισε να αναφέρεται στα συµπεράσµατά του από τα πειράµατα. «Υποθέτω ότι ο σκοπός της ανθρώπινης αναπνευστικής διαδικασίας είναι περισσότερο να παραχθεί θερµότητα παρά να εφοδιαστεί το σώµα µε οξυγόνο. Συνεπώς, συνέκρινα τα εξερχόµενα από την εκπνοή αέρια µε τα εισερχόµενα κατά την αναπνοή, σε συνδυασµό µε τη θερµοκρασία του ατόµου».

 

Ο Αρµάν συνέχισε: « Τα ζώα καίνε οργανικά υλικά δια του οξυγόνου της αναπνοής.»

 

 

 

 

Αυτό το πείραµα ήταν ζωτικής σηµασίας για να κατανοήσει ο επιστηµονικός κόσµος πώς το οξυγόνο σχετίζεται µε την αναπνοή και την παραγόµενη θερµότητα στο σώµα των ζώων.

Τα θερµιδόµετρα, γενικώς, µετρούν τη θερµοκρασία που παράγεται από τις χηµικές αντιδράσεις.

 

Για παράδειγµα, το θερµιδόµετρου πάγου των Λαβουαζιέ και Λαπλάς (Laplace), ήταν µια εξελιγµένη συσκευή που προσδιόριζε την ποσότητα της θερµότητας που παραγόταν από ένα ζώο ή βρισκόταν σε λανθάνουσα κατάσταση σε στερεά σώµατα. Η θερµότητα χρησιµοποιούνταν για να λιώσει τον πάγο, και η ποσότητα του νερού, που προέρχονταν από αυτή τη διαδικασία, ήταν ισοδύναµη µε την ποσότητα της θερµότητας από τη χηµική αντίδραση. Ο Λαπλάς και ο Λαβουαζιέ είχαν ήδη τεκµηριώσει ότι τα ζώα µετατρέπουν τις οργανικές ουσίες σε θερµότητα. Το επόµενο βήµα ήταν να προσδιοριστεί η ποσότητα της θερµότητας που µπορούσε να παραχθεί από κάθε ουσία. Αυτή η θερµότητα µετριόνταν µε θερµιδοµετριτές που µετέτρεπαν την ουσία που καιγόταν σε στάχτη. Η θερµότητα που αναπτύσσονταν αγφαιρούµενης της θερµότητας που παραγόταν µε την αντίδραση εξέφραζε τη φυσική θερµιδική αξία.

 

 

 

Το τέλος του Λαβουαζιέ ήταν σκληρό. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης καταδικάστηκε σε θάνατο για τις πολιτικές και οικονοµικές απόψεις του.

Πριν εκτελεστεί ζήτησε από τον δικαστή να τελειώσει την επιστηµονική του έρευνα.

Εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα στο Παρίσι στις 8 Μαΐου 1794, σε ηλικία 50 ετών, και δυστυχώς ο κόσµος έχασε έναν από τους µεγαλύτερους επιστήµονες και ερευνητές.

 

 

 

Επιμέλεια άρθρου: 

 

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

 

 

Το παρόν άρθρο, αναδημοσιεύεται αυτούσιο από ΕΔΩ

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο