Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD) και θανάτου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Η κατανάλωση καρπών με κέλυφος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD) και θανάτου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στο περιοδικό Circulation Research.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης ξηρών καρπών – ειδικά τα καρύδια – όπως τα καρύδια, τα κάσιους και τα αμύγδαλα, συνδέονται με μεγαλύτερη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τα ευρήματά μας παρέχουν νέα στοιχεία που υποστηρίζουν τη σύσταση να περιληφθούν τα καρύδια σε υγιεινά διατροφικά πρότυπα για την πρόληψη των επιπλοκών της ΚΝΕ και των πρόωρων θανάτων σε άτομα με διαβήτη.

Και ακόμα κι αν οι άνθρωποι έτρωγαν ήδη καρύδια πριν από τη διάγνωση του διαβήτη, η αύξηση της κατανάλωσης καρυδιών μετά τη διάγνωση έδειξε καρδιαγγειακά οφέλη.

Φαίνεται ότι δεν είναι ποτέ αργά για να βελτιωθεί η διατροφή και ο τρόπος ζωής μετά τη διάγνωση μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Τα καρύδια παρέχουν μια εξαιρετική πηγή υγιεινών θρεπτικών συστατικών, όπως ακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές πρωτεΐνες, ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και αντιφλεγμονώδη φυτοχημικά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καρπών με κέλυφος με μια μείωση σε διάφορους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων, αντίσταση στην ινσουλίνη και φλεγμονή.

Η δοκιμή PREDIMED, μία από τις μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για την αξιολόγηση της επίδρασης των καρπών με κέλυφος στην καρδιαγγειακή υγεία, εντόπισε μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε αυτούς που τυχαιοποιήθηκαν σε μεσογειακή δίαιτα συν καρύδια σε σύγκριση με τους μάρτυρες, όπως αναφέρει η Medscape Medical News.

Όμως η μελέτη αυτή δημιούργησε αντιπαραθέσεις όταν αποσύρθηκε λόγω σφάλματος στην ανάλυση. Η αντιμετώπιση του σφάλματος οδήγησε σε παρόμοια αποτελέσματα και η New England Journal of Medicine επανέδωσε τη μελέτη.

Ωστόσο, ο ρόλος των καρπών με κέλυφος στην καρδιαγγειακή υγεία παραμένει υπό συζήτηση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα με διαβήτη, τα οποία βρίσκονται ήδη σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Λίγες μελέτες εξέτασαν το θέμα σε αυτόν τον συγκεκριμένο πληθυσμό.

Για να ρίξουν περισσότερη φωτεινότητα, ο Liu και οι συνάδελφοί του εξέτασαν δεδομένα από δύο προοπτικές μελέτες: το ένα περιελάμβανε δεδομένα από το 1980-2014 από τη Μελέτη για την Υγεία των Νοσηλευτών και το άλλο από το 1986-2014 από τη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας.

Η ανάλυση περιελάμβανε 16.217 άτομα που είχαν διαβήτη κατά την έναρξη ή είχαν διαγνωστεί με αυτό κατά τη διάρκεια των σπουδών. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση καρυδιών χρησιμοποιώντας επικυρωμένα ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων κάθε 2 έως 4 χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μερίδων 28 γρ. καρυδιών εβδομαδιαίως συνδέθηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, 34% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, 20% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας καρδιοπάθειας (ΚΝΣ) και 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με το φαγητό λιγότερο από μία μερίδα το μήνα.

Για κάθε μία δόση αυξήθηκαν τα συνολικά καρύδια την εβδομάδα, ο κίνδυνος CVD μειώθηκε κατά 3% και ο κίνδυνος θανάτου από CVD μειώθηκε κατά 6% (γραμμικότητα <.001)

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση υψηλότερων επιπέδων καρπών συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, θάνατο εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου και όλων των αιτιών θανάτου (όλες οι τάσεις P <.001).

Αυτές οι παρατηρήσεις δεν ισχύουν για τα φιστίκια. Το μόνο αποτέλεσμα που μειώθηκε σημαντικά με την αύξηση των επιπέδων κατανάλωσης φυστικιών ήταν ο θάνατος από όλες τις αιτίες (τάση P <.001).

Αύξηση της κατανάλωσης καρυδιών μετά τη διάγνωση του διαβήτη, προσφέρει οφέλη

Οι άνθρωποι που άρχισαν να τρώνε περισσότερο καρύδια μετά τη διάγνωση του διαβήτη είχαν επιπλέον οφέλη από 11% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, 15% χαμηλότερο κίνδυνο ΚΝΕ, 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ΚΝΕ και 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με άτομα που δεν αύξησαν την κατανάλωση καρυδιών μετά τη διάγνωση.

Και πάλι, η κατανάλωση καρυδιών, συνδέεται με ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου σε αυτή την ομάδα.

Τα αποτελέσματα παρέμειναν αμετάβλητα μετά την προσαρμογή για διάφορους καθορισμένους παράγοντες κινδύνου για CVD, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας του διαβήτη, του δείκτη σωματικής μάζας, της χρήσης φαρμάκων, της κατανάλωσης καρυδιών πριν από τη διάγνωση του διαβήτη, την άσκηση και τη διατροφή.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ο λόγος για τη διαφορά μεταξύ των καρπών με κέλυφος και των φιστικιών είναι ασαφής, αλλά μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα υγιεινών θρεπτικών συστατικών στους καρπούς με κέλυφος.
Τα φιστίκια είναι πραγματικά όσπρια, όχι καρύδια, και έτσι έχουν διαφορετική διατροφική σύνθεση.

Ένας πιθανός περιορισμός είναι ο παρατηρητικός χαρακτήρας της μελέτης και έτσι τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καρυδιών προκάλεσε άμεσα τη μείωση του κινδύνου CVD σε άτομα με διαβήτη, λένε οι ερευνητές.

Επίσης, οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν όλοι οι επαγγελματίες υγείας και τα ευρήματα μπορεί να μην είναι γενικεύσιμα σε έναν ευρύτερο πληθυσμό.

Επιπλέον, η ακρίβεια της συγκεκριμένης πρόσληψης καρυδιών και των μεγεθών των μεριδίων βασίστηκε στην αυτοαναφορά, η οποία μπορεί να ήταν επιρρεπής σε σφάλματα. Τέλος, η μελέτη δεν μπόρεσε να εξηγήσει τις επιπτώσεις των μεθόδων παρασκευής (πρώτες, ψημένες, αλατισμένες) στα αποτελέσματα της καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Οι Hu και Li έχουν αναφέρει ότι λαμβάνουν επιχορηγήσεις από την California Walnut Commission. Οι άλλοι συντάκτες δεν ανέφεραν σχετικές οικονομικές αποκαλύψεις.

NewsDiet.gr

Δημοσιευμένο online στις 19 Φεβρουαρίου 2019,στον ιστότοπο Medscape.com

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο