Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Η μείωση του λίπους, καταλυτικός παράγοντας στην μείωση της εμφάνισης της υπνικής άπνοιας.




Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απώλεια βάρους μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη βελτίωση της άπνοιας του ύπνου, αν και οι λόγοι για αυτό έχουν παραμείνει ασαφείς.

Τώρα, μια νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η μείωση του λίπους της γλώσσας είναι το κλειδί για το γιατί η απώλεια λίπους βοηθά σε περιπτώσεις Obstructive Sleep Apnea (OSA).

 

Μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Perelman στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας πραγματοποίησε μια μελέτη κατά την οποία, έκαναν μέτρηση της επίδρασης της απώλειας βάρους στον ανώτερο αεραγωγό, χρησιμοποιώντας απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI), συλλέγοντας δεδομένα από παχύσαρκους ασθενείς. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine» την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψαν ότι η μείωση του λίπους της γλώσσας που συνοδεύει τη συνολική απώλεια βάρους είναι ο πρωταρχικός παράγοντας μείωσης της σοβαρότητας των συμπτωμάτων στην OSA.

 

Η άπνοια ύπνου ταλανίζει εκατομμύρια άτομα

Περίπου 22 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από άπνοια ύπνου, η οποία αναγκάζει την αναπνοή των ανθρώπων να σταματά και να ξεκινά ενώ κοιμούνται, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να ξυπνούν επανειλημμένα όλη τη νύχτα, επηρεάζοντας δυσμενώς τον ύπνο τους και τη γενική υγεία τους λόγω συνεχιζόμενων διαταραχών του ύπνου.

 

 

 

 

Τα συμπτώματα της διαταραχής περιλαμβάνουν έντονο ροχαλητό, ξύπνημα με πονόλαιμο ή ξηρό λαιμό, ξύπνημα με πνιγμό ή αίσθημα αναπνοής, πρωινή κεφαλαλγία και υπνηλία κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Επίσης, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η παχυσαρκία σοβαρός παράγοντας κινδύνου

Η παχυσαρκία έχει καθοριστεί εδώ και πολύ καιρό ως ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της άπνοιας στον ύπνο, αν και είναι γνωστό ότι άλλοι παράγοντες όπως η αύξηση των αμυγδαλών ή η εσοχή της σιαγόνας παίζουν ρόλο.

 

Οι τρέχουσες θεραπείες επικεντρώνονται κυρίως στη χρήση μηχανών συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών (CPAP), αν και έχει διαπιστωθεί ότι είναι χρήσιμες μόνο στα 3/4των περιπτώσεων, με 1 στα 4 άτομα που υποφέρουν από άπνοια να κάνουνε αγώνα για να αντέξουν τη μηχανή αυτή. Εκτός από τη χρήση του μηχανήματος, οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες με χειρουργική επέμβαση στις άνω αεροφόρους οδούς αλλά αυτό αφορά μόνο ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, αυτό συνεπάγεται και κάποιους κινδύνους. Επομένως, η ανάπτυξη εναλλακτικών, αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας είναι απολύτως απαραίτητη.

Το 2014, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς, που πάσχουν από άπνοια κατά τον ύπνο, είχαν επίσης σημαντικά μεγαλύτερες γλώσσες. Για πρώτη φορά, υπονοήθηκε  από την επιστημονική κοινότητα, ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απώλεια βάρους αποδείχθηκε αποτελεσματική θεραπεία για την OSA. Η αύξηση του λίπους της γλώσσας που σχετίζεται με την παχυσαρκία είναι ένας πιθανός παράγοντας στην άπνοια ύπνου.


Σημαντικά τα ευρήματα της νέας μελέτης!

Η νέα μελέτη που διεξήχθη από Αμερικανούς επιστήμονες αποσκοπούσε στη συλλογή στοιχείων για να διαπιστωθεί αν αυτό συνέβαινε στην πραγματικότητα. 67 ασθενείς με ήπια έως σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου καθώς και Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 30 προσλήφθηκαν για τη μελέτη η οποία διήρκεσε 6 μήνες και συνέκρινε τους όγκους του φάρυγγα και της κοιλιάς πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση για τη μείωση του σωματικού βάρους των ασθενών κατά 10%. Οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας μαζί με τη στατιστική ανάλυση προσδιόρισαν τις μειώσεις του όγκου της γλώσσας, δείχνοντας ότι η μείωση του όγκου του λίπους της γλώσσας ήταν ο πρωταρχικός παράγοντας που συνδέει την απώλεια βάρους με τις βελτιώσεις στην άπνοια ύπνου.

 

 

 

Επίσης, στοιχεία από τη μελέτη αποκάλυψαν ότι οι μειωμένοι όγκοι στο πτηριογόνο (μυϊκός μυός που ελέγχει το μάσημα) και στο πλευρικό τοίχωμα του φάρυγγα (μύες στις πλευρές του αεραγωγού) συσχετίστηκαν επίσης με τη συνολική απώλεια βάρους, που συνδέεται με βελτιώσεις στην άπνοια ύπνου.

Αυτό που αποκάλυψε η ομάδα με τη μελέτη αυτή, είναι πιθανό να ανοίξει νέες δρόμους για αποτελεσματικότερες θεραπείες. Οι ερευνητές, τόνισαν ότι πιθανόν θα ακολουθήσουν περισσότερες μελέτες, οι οποίες αποσκοπούν στο να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τροποποιηθούν οι δίαιτες για να βοηθήσουν στην μείωση του σωματικού λίπους, εξετάζοντας επίσης εάν οι ψυχρές θεραπείες, παρόμοιες με εκείνες που είναι αποτελεσματικές στη μείωση του λίπους στο στομάχι, με στόχο τη μείωση του λίπους της γλώσσας μπορούν να βοηθήσουν.

 

NewsDiet.gr

 

Το παρόν άρθρο, αναδημοσιεύεται αυτούσιο από ΕΔΩ

Πηγή:

https://www.news-medical.net/news/20200113/Losing-Tongue-Fat-Improves-Sleep-Apnea.aspx

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο