Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Η υγειονομική περίθαλψη από τη σκοπιά των οικονομικών κινήτρων.

Η υγειονομική περίθαλψη στηρίζεται πλέον στα οικονομικά κίνητρα.

Θα πίστευε κανείς ότι να μην αρωστήσεις ή να αποφύγεις να πάθεις κάτι απειλητικό για τη ζωή σου θα αποτελούσε επαρκές κίνητρο.

 

Όμως, το 30%-50% των ασθενών, δεν παίρνουν τα φάρμακα τους, με αποτέλεσμα η νοσηλεία τους, να κοστίζει σο εκάστοτε σύστημα υγείας, πολλά περισσότερα από ότι θα κόστιζε ”η δωροδοκία της πρόληψης”.

Σημαντικά παραδείγματα, αποτελεί το φάρμακο Warfarin το οποίο είναι υπεύθυνο στο να αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων και στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, μέσω μια ειδικής ηλεκτρονικής θήκης χαπιών, γίνεται η καταγραφή καθημερινώς της λήψης του φαρμάκου και ενημερώνει τον ασθενή αν έχει κερδίσει μεταξύ 10 εώς και 100 δολαρίων. Σημαντική σημείωση, όσοι συμμετέχουν στο παρόν πρόγραμμα κι ακολουθούν με σχετική ακρίβεια τη συνταγή, τοτε λαμβάνουν περίπου 90 δολάρια.

Επίσης, στην Βρετανία, ορισμένοι ασθενείς με διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια πληρώνονται 15 λίρες για να εμφανίζονται στο μηνιαίο ραντεβού τους και να παίρνουν τα αντιψυχωσικά φάρμακα τους.

 

 

Επίσης, πάλι στην Βρετανία, οι έφηβες οι οποίες δέχονται να εμβολιαστούν για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο ιό που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου, παίρνουν δώρο κουπόνια για ψώνια, αξίας 45 λιρών.

Η General Electric, το 2009 καθιέρωσε τη διαδικασία πληρωμής των υπαλλήλων της σε περίπτωση που κόβανε το κάπνισμα, όποιος το έκοβε για ένα χρόνο, θα εισέπραττε 750 δολάρια.

Η αλυσίδα supermarkets SafeWay, προσφέρει χαμηλότερα ασφάλιστρα υγείας στους εργαζομένους της, που δεν καπνίζουν και προσέχουν το βάρος, την πίεση και τη χοληστερίνη τους.

Στη Βρετανία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δαπανά το 5% του προυπολογισμού του για την αντιμετώπιση ασθενειών που οφείλονται στην παχυσαρκία, οι παχύσαρκοι που χανουν βαρος και δεν το ξαναπαίρνουν σε διάστημα δύο ετών, μπορούν να κερδίσουν έως και 425 λίρες-το πρόγραμμα ονομάζεται ” pounds for pounds ”

 

Το βασικό ερώτημα, είναι αξίζει άραγε να υπάρχουν κίνητρα για την υγεία μας ; ή αξίζει να δαπανώνται χρήματα για την παιδεία της πρόληψης ;

 

 

Επιμέλεια άρθρου : 

 

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

 

 

 

Το παρόν άρθρο -[πλήν του επίλογου, του ερωτήματος – αποτελεί αναδημοσίευση

από το βιβλίο ” ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ” – Τα ηθικά όρια των αγορών.

 

συγγραφέας Michael J. Sandel

δεύτερη έκδοση

εκδόσεις ΠΟΛΙΣ

μετάφραση Μιχάλης Μητσός

isbn: 978-960-435-530-3

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο