Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Ποιά είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα; Και πόσο κακό, κάνουν στην υγεία μας;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποιά είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα;

Και πόσο κακό, κάνουν στην υγεία μας

 

 

 

Οι άνθρωποι στον Καναδά καταναλώνουν σχεδόν το 50% των ημερήσιων θερμίδων τους από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με έρευνα που παραγγέλθηκε από την Heart & Stroke.
Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το μισό από τα τρόφιμα που τρώνε καθημερινά έχει αλλάξει σημαντικά από την αρχική τους κατάσταση, με αλάτι, ζάχαρη, λίπος, πρόσθετα, συντηρητικά ή / και τεχνητά χρώματα.

  Αυτό που τρώμε έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία μας και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως καραμέλες, αναψυκτικά, πίτσα και πατατάκια δεν περιέχουν αρκετά από τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που απαιτεί το σώμα. Όσο πιο πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα τρώμε, τόσο πιο φτωχή είναι η συνολική διατροφική ποιότητα της διατροφής μας.

 

Κάθε τρόφιμο που έρχεται σε ένα κουτί είναι υπερ-επεξεργασμένο.

Η λίστα με το όνομα NOVA, είναι ένα σύστημα ταξινόμησης, που αναπτύχθηκε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων και ερευνητών τροφίμων.

Χωρίζει τα τρόφιμα σε τέσσερις κατηγορίες:

Μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα: λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς, κρέατα, θαλασσινά, βότανα, μπαχαρικά, σκόρδο, αυγά και γάλα.

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Όταν στα τρόφιμα προστίθενται συστατικά όπως λάδι, ζάχαρη ή αλάτι και συσκευάζονται, το αποτέλεσμα είναι επεξεργασμένα τρόφιμα. Παραδείγματα είναι το  ψωμί τπυ τοστ, το τυρί, το τόφου και ο τόνος ή τα φασόλια σε κονσέρβα. Αυτά τα τρόφιμα έχουν αλλάξει, αλλά όχι με τρόπο που είναι επιβλαβής για την υγεία. Είναι βολικά και μας βοηθούν να φτιάξουμε θρεπτικά γεύματα. Δεν είναι όλα άσχημα για την υγεία μας!

Εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα: Εδώ είναι η κατηγορία από την οποία προέρχεται σχεδόν το 50% των θερμίδων μας – και από την οποία πρέπει να μειώσουμε. Αυτά τα τρόφιμα περνούν από πολλαπλές διαδικασίες, περιέχουν πολλά πρόσθετα συστατικά και επεξεργάζονται πολύ. Παραδείγματα είναι τα αναψυκτικά, πατατάκια, σοκολάτα, καραμέλες, παγωτά, γλυκά δημητριακά πρωινού, συσκευασμένες σούπες, fastfood φτερούγες κοτόπουλου, χοτ-ντογκ, πατάτες τσιπς, τηγμένο τυρι- τριγωνάκια και πολλά άλλα.

 

 

 

 

Πώς μπορώ να μειώσω τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα;

1. Να μαγειρεύετε συχνότερα.

Μια σημαντική αλλαγή στα διατροφικά πρότυπα τα τελευταία 70 χρόνια ήταν η παρακμή των σπιτικών φαγητών και η αύξηση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Μαγειρεύετε στο σπίτι πιο συχνά, χωρίς να χρησιμοποιείτε εξαιρετικά επεξεργασμένα υλικά.

2. Δείπνο με οικογένεια και φίλους.

Πραγματικό φαγητό, πραγματική συζήτηση, καλή παρέα. Αυτός είναι ένας νικηφόρος συνδυασμός για δείπνο – και οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε μαζί έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες, όπως να απολαμβάνουν περισσότερα λαχανικά, λιγότερα αναψυκτικά και λιγότερο τηγανητό φαγητό.

 

3.Γευματίστε με καλύτερες επιλογές.

Τα γεύματα του εστιατορίου μπορεί να είναι φρέσκα και υγιεινά. δεν χρειάζεται να είναι επιλογές εξαιρετικά επεξεργασμένες. Προκαλέστε τον εαυτό σας να γεμίσει το μισό πιάτο σας με λαχανικά όπου κι αν δειπνήσετε και επιλέξτε αντικείμενα που ψήνονται, ποσέρονται ή ψήνονται στη σχάρα και όχι τηγανιτά.

 

4. “Εξετάστε” την πηγή.

Σκεφτείτε από πού προέρχεται το φαγητό σας. Όπως και μέσα, μια μπριζόλα προέρχεται από μια αγελάδα και τα μήλα φυτρώνουν σε δέντρα. Εάν δυσκολεύεστε να καταλάβετε από πού προέρχεται ένα τρόφιμο επειδή έχει υποστεί πολύ χειρισμό, σκεφτείτε αν τρέφει καθόλου το σώμα σας. Μάλλον όχι.!

5. Μην σας παρασύρει η διαφημιστική εκστρατεία.

Να είστε προσεκτικοί με την  διαφήμιση τροφίμων.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα κυκλοφορούν συχνά στην αγορά ως «υγιεινά», «φυσικά» και «βιολογικά». Ενώ αυτές οι λέξεις μπορεί να περιγράφουν τα αρχικά συστατικά, δεν αναφέρονται στη διαδικασία του τρόπου παρασκευής του φαγητού. Επομένως, προσέξτε τον αγοραστή. Θυμηθείτε, ένα βιολογικό, φυσικό μπισκότο εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο φαγητό!

Τρώγοντας φρέσκα, μη επεξεργασμένα, ολόκληρα τρόφιμα θα κάνει πολύ καλό στο σώμα σας – συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αγοράστε και μαγειρέψτε αληθινά φαγητά.

 

 

 

Με εκτίμηση.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο