Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Τελικά, υπάρχουν και υδατάνθρακες οι οποίοι μειώνουν το λίπος!

Τελικά, υπάρχουν και υδατάνθρακες οι οποίοι μειώνουν το λίπος!

Για να αποφύγουμε την έντονου βαθμού συσσώρευση λίπους στο σώμα μας, θα πρέπει να καταναλώσουμε τρόφιμα με χαμηλή θερμιδική αξία ή να μην τα διαθέσουμε προς τη διαδικασία πέψης στο λεπτό έντερο.

 

Τρόφιμα, με χαμηλή θερμιδική αξία είναι οι υψηλών τιμών πρωτεΐνης, πράγμα το οποίο ως οδηγία δεν είναι ικανοποιητική προς όλους τους διαιτωμένους, διότι οι λάτρεις των αμυλωδών προϊόντων μένουν αποκλεισμένοι.

 

Όμως, υπάρχει λύση!

 

Ακόμη και τα τρόφιμα υψηλού ποσού υδατανθράκων, θα μπορέσουν να προσφέρουν μείωση του σωματικού λίπους.

Οπότε, θα σταθούμε στο δεύτερο σκέλος, το οποίο είναι να μην τα διαθέσουμε προς τη διαδικασία της πέψης, διότι αν απορροφηθεί το μέρος του υδατάνθρακα, θα μετατραπεί σε γλυκόζη (ζάχαρη).

 

 

02_bottom_image_Z9D3047_bread_290px

 

 

Πώς θα γίνει, αυτό;

Για να μετατρέψουμε ένα τρόφιμο με υδατάνθρακα σε ανθεκτικό υδατάνθρακα – άμυλο, θα πρέπει να αλλάξουμε τη δομή των μορίων του αμύλου, να τα κάνουμε πιο κολλώδη, ώστε να διέρχονται από το λεπτό έντερο δίχως τη διαδικασία της πέψης.

 

Τρόφιμα, πλούσια σε άμυλο όπως είναι το αλεύρι, το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες, το κριθαράκι, τα όσπρια και το ψωμί εάν βραστούν και έπειτα ψυχθούν τότε αλλάζει η δομή του αμύλου και δημιουργείται το εν λόγω ανθεκτικό άμυλο.

 

Mε αυτή τη διαδικασία, περνάει το τρόφιμο όσο το δυνατόν άπεπτο από το λεπτό έντερο και προσφέρει το αίσθημα κορεσμού σε πιο γρήγορο ρυθμό – αυξάνει τον κορεσμό και μειώνει την πρόσληψη τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα και αλλάζει η έκκριση ορμονών.

 

 

diet and pizza me logia

 

 

Η κατανάλωση τροφίμων με ανθεκτικό άμυλο, βελτιώνει δραστικά το σάκχαρο του διαιτωμένου και αυξάνει την ινσουλίνη στο αίμα. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δρα ευεργετικά τόσο προς την τάση του διαιτωμένου να μην καταναλώσει μεγάλη ποσότητα τροφής όσο και προς την προστασία των διαβητικών διαιτωμένων διότι δεν θα προκαλέσει υπογλυκαιμικό επεισόδιο.

 

Να σημειωθεί, ότι αν θέλουμε να παρασκευάσουμε ένα φαγητό με βάση τα αμυλώδη προϊόντα, αν έχουμε μετατρέψει το άμυλο τους σε ανθεκτικό τότε θα αποδοθούν λιγότερες θερμίδες.

 

Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα με ανθεκτικό άμυλο αποδίδουν 8 θερμίδες ανά γραμμάριο ενώ τα προϊόντα με το άμυλο ως έχει, αποδίδουν 16 θερμίδες ανά γραμμάριο.

 

Επίσης, μειώνει σε σημαντικό βαθμό το λίπος της εκάστοτε τροφής και οξειδώνει το ήδη αποθηκευμένο λίπος, διότι αυξάνει τα ένζυμα καταστροφής του λίπους – ονόματι λιπάσες ( HSL – LPL και ATGL.

 

Τέλος, ευεργετικές ιδιότητες έχουν αποδοθεί προς την ευρωστία των νεφρών, της όρασης και της αποφυγής της ”γεροντικής δυσφαγίας”.

 

 

Με εκτίμηση. 

 

Κριαράς Νικόλαος.

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο