Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η γαστρίτιδα;

Στην εποχή μας οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε όπως τύχει, βιαστικά και άσχημα με αποτέλεσμα μια τέτοια είδους διατροφή να προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του στομάχου.

 

 

Η γαστρίτιδα είναι μια πάθηση πολύ διαδεδομένη στη σύγχρονη κοινωνία.

Μια νοσηρή και κοπιώδης πέψη αυξάνει την εσωτερική θερμότητα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ερεθισμοί και να δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για την εμφάνιση της γαστρίτιδας, η οποία συχνά εξελίσσεται σε χρόνια πάθηση.

 

Η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου, δηλαδή η γαστρίτιδα, προκαλείται από διάφορες αιτίες όπως η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών, η λήψη κορτιζόλης, αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων καθώς και η λήψη αλλοιωμένων τροφών που χωνεύονται πολύ δύσκολα.

 

Μια οξεία γαστρίτιδα αποτελεί συνέπεια μιας δηλητηρίασης ή μιας μολυσματικής ασθένειας.

 

Σε κάθε περίπτωση πρώτο μέλημα είναι η εξάλειψη των αιτιών που την προκάλεσαν.

Στις οξείες μορφές απαγορεύονται τις πρώτες μέρες όλες οι στερεές τροφές και η διατροφή περιορίζεται σε σούπες από σιμιγδάλι και καθώς θα εξαφανίζονται τα συμπτώματα τότε ο ασθενής θα πρέπει να τρέφεται με μικρά και συχνά γεύματα σε ήσυχο περιβάλλον και χωρίς να βιάζεται.

 

 

 

 

 

Στην περίπτωση της χρόνιας γαστρίτιδας πρέπει να ακολουθηθεί μακράς περιόδου διατροφή με τροφές ελαφρές και θα πρέπει να αποφεύγονται πάντα τα τηγανιτά , τα κρέατα με διάφορες σάλτσες, τα αλλαντικά, τα πικάντικα τυριά, τα οινοπνευματώδη ποτά , ο καφές και τα παγωμένα ή πολύ ζεστά ροφήματα.

 

Επομένως, από τη διαιτητική σκοπιά, εκείνο που προέχει είναι η αυστηρή επιλογή των τροφών που έχουν τη δυνατότητα να ”αναζωογονούν” τα τοιχώματα του στομάχου. Έτσι πρέπει να προτιμούνται τα φρούτα, τα νωπά λαχανικά και οι άψητες τροφές γενικότερα (γιατί με το ψήσιμο χάνονται πολλές ζωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες, τα μεταλλικά άλατα, τα ένζυμα κλπ, που είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό, ευνοούν την πέψη και βοηθούν στην απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση των θρεπτικών συστατικών).

 

 

 

 

Λεπτομέρειες διαιτολογίου.

  1. Το μαύρο ψωμί πρέπει να φρυγανίζεται, για να γίνεται πιο εύπεπτο, με αποτέλεσμα να μειώνεται ένα μέρος του νερού που περιέχει και έτσι το άμυλο υφίσταται την πρώτη πεπτική διαδικασία.
  2. Πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στην πρόσληψη της πρωτεΐνης κυρίως στα κυρίως γεύματα.
  3. Το κρέας απαγορεύεται αυστηρά, γιατί προκαλεί υπερέκκριση γαστρικών υγρών.
  4. Το διαιτολόγιο πρέπει να περιέχει γιαούρτι, φρέσκο τυρί κυρίως από αγελαδινό γάλα για το λόγο ότι χωνεύονται πιο γρήγορα και εύκολα και εξουδετερώνουν τη γαστρική οξύτητα.

 

 

Με εκτίμηση.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος –  Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο