Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Το μητρικό γάλα, βοηθάει στην αύξηση του δείκτη iQ στα παιδιά;

Ο θηλασμός είναι ένα υπέροχο βήμα για την ανάπτυξη του δεσμού μεταξύ μητέρας και μωρού.

Επίσης, κατά το θηλασμό οι μητέρες καταφέρνουν να χάσουν ένα μέρος από το βάρος της εγκυμοσύνης  και να ενισχύσουν την ανοσία των νηπίων στις ασθένειες. Αλλά μην το υπολογίζετε για να αυξήσετε το IQ του μωρού, σύμφωνα με μία μεγάλη σε δείγμα ιρλανδική μελέτη.

 

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics δείχνει ότι τα βρέφη που θηλάζουν δεν έχουν καλύτερες γνωστικές δεξιότητες από την εποχή του νηπιαγωγείου από εκείνα που δεν είχαν θηλάσει.

 

 

Η μελέτη παρακολούθησε  περίπου 8.000 ιρλανδικές οικογένειες από την ηλικία των εννέα μηνών έως τα πέντε έτη. Οι μητέρες ανέφεραν αν θηλάζουν τα παιδιά τους και για πόσο καιρό. Στη συνέχεια συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις προβληματικές συμπεριφορές των παιδιών τους, το εκφραστικό λεξιλόγιο και τις γνωστικές τους ικανότητες στην ηλικία των 3 και 5 ετών. Οι τυποποιημένες δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων των παιδιών και συμπεριλήφθηκαν επίσης οι εκθέσεις των δασκάλων για τις συμπεριφορές τους.

 

 

 

 

Στην αρχή, ο θηλασμός συνδέεται με την καλύτερη ανάπτυξη σχεδόν σε κάθε αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, όμως, οι ερευνητές εφήρμοσαν μια τεχνική στατιστικής ανάλυσης, η οποία επιχειρεί να εξηγήσει τους παράγοντες που καθορίζουν αν οι μητέρες επιλέγουν να θηλάσουν. Για παράδειγμα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση είναι λιγότερο πιθανό να θηλάσουν από εκείνες με υψηλότερο καθεστώς.

Μετά την εφαρμογή της μεθόδου βαθμολόγησης, οι ερευνητές δεν βρήκαν στατιστικά σημαντικά κέρδη στην ηλικία των πέντε ετών για τα παιδιά που είχαν θηλάσει σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν.
Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι «το προηγούμενο όφελος από το θηλασμό δεν μπορεί να διατηρηθεί όταν τα παιδιά εισέλθουν στο σχολείο».

 

 

 

 

Αξίζει να τονισθεί ότι:

1. Ο θηλασμός ωφελεί μωρά που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες

2. Ο θηλασμός θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων συμπτωμάτων άσθματος.

3. Ο θηλασμός εμφανίζει μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης από αυτί και γαστρεντερικής μόλυνσης.

 

 

 

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει επίσης ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και του καρκίνου του μαστού για τις μητέρες, είναι άμεσα διαθέσιμος και προσιτός, παρέχει βασικά αντισώματα στα μωρά και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου βρεφικής θνησιμότητας μέσω διάρροιας ή πνευμονίας.

  Η Health Canada συμβουλεύει τις νέες μητέρες να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες και να συνεχίσουν να θηλάζουν μαζί με άλλα τρόφιμα για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού.

Με εκτίμηση.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

 

ολόκληρη την έρευνα, θα την βρεις ΕΔΩ

 

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο