Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Τρέξιμο με γυμνό πόδι…Έχει περισσότερα οφέλη από ό,τι φαντάζεσαι!

Τρέξιμο με γυμνό πόδι…Έχει περισσότερα οφέλη από ό,τι φαντάζεσαι!

 

Θα πρέπει να το δοκιμάσετε;

Η μεγάλη διαφορά είναι στο πώς το πόδι σας χτυπά στο έδαφος.

Οι δρομείς που φορούν παπούτσια τείνουν να χτυπούν πρώτα στο έδαφος με τα τακούνια. Αυτό το βάδισμα, παράγει μια δύναμη έως και τριπλάσια του βάρους του σώματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς όπως  στον αχίλλειο τένοντα.  Ο αχίλλειος τένοντας είναι ο μεγαλύτερος στο ανθρώπινο σώμα, το μέσο μήκος του φτάνει τα 15 εκατοστά, και ενώνει το γαστροκνήμιο και τον υποκνημίδιο μυ, τους μυς της γάμπας δηλαδή, με την πτέρνα. Ο τραυματισμός του αχίλλειου είναι από τους συχνότερους στους δρομείς με τα κυριότερα αίτια του τραυματισμού του να ποικίλουν. Συνηθέστερα είναι οι: «σφιχτές» γάμπες ή ο άκαμπτος τένοντας, η απότομη αύξηση του όγκου ή/και της έντασης της προπόνησης και η μειωμένη ικανότητα απορρόφησης κραδασμών από το πόδι που με τη σειρά της μπορεί να οφείλεται είτε σε δυσλειτουργία της ποδοκνημικής άρθρωσης, είτε στα ακατάλληλα παπούτσια είτε στις σκληρές επιφάνειες προπόνησης.

 

 

 

Αντίθετα, οι ξυπόλυτοι δρόμεις προσγειώνονται στις μύτες των ποδιών τους, προκαλώντας μικρότερη φόρτιση όταν τα πόδια τους χτυπάνε το έδαφος.

 

“Υποστηρίξαμε υπερβολικά τα πόδια μας [με τα παπούτσια] στο σημείο που το πόδι μας δεν μπορεί να κάνει αυτό που έχει σχεδιαστεί να κάνει”.

 

 

 

 

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τεχνική λειτουργίας διαφέρει όταν ο εκάστοτε δρομέας φοράει παπούτσια έναντι του γυμνού ποδιού.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει άμεσες αλλαγές στην τρέχουσα μηχανική, όπως χτύπημα πτέρνας, κινηματική άρθρωση, δυνάμεις πρόσκρουσης και ενεργοποίηση μυών σε δρομείς γυμνών ποδιών.

Σε μία μελέτη 16 εβδομάδων, με δείγμα έξι συμμετεχόντων, απεδείχθη ότι στο τέλος του προγράμματος τα συμπτώματα κόπωσης είχανε μειωθεί, οι φορτίσεις στο γαστροκνήμιο και στην αχίλλειο περιοχή είχανε σχεδόν εξαλειφθεί, τέλος, οποιαδήποτε κατακόρυφη δυναμη ασκούσε επιρροή στο σώμα, εξαλείφθηκε κι αυτή.

 

Με εκτίμηση.

 

Κριαράς Νικόλαος.

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

 

 

 

 

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο