Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Ξεκίνησε το κρύο …. και μαζί του και τα σκασμένα χείλη …

 

Σκασμένα χείλη και τραχύ δέρμα το χειμώνα. Μάθε τα πάντα για την επούλωση τους”.

(Άρθρο, το οποίο θα δημοσιευθεί στον Φαρμακευτικό Κόσμο)
 

 

 

 

Ο χειμώνας είναι χωρίς αμφιβολία η δυσκολότερη περίοδος για την επιδερμίδα.

Το κρύο, ο αέρας, το ξηρό περιβάλλον των εσωτερικών χώρων με θέρμανση δημιουργούν προβλήματα ακόμη και στις πιο  λιπαρές επιδερμίδες, πόσο μάλλον στις κανονικές ή στις ξηρές.

Κάθε επιδερμίδα εκφράζει τα συμπτώματα του περιβάλλοντος διαφορετικά, από έντονη  κνησμώδης ξηροδερμία μέχρι το απλό τράβηγμα στο δέρμα που περιγράφουμε όλοι σαν ελαφριά τσιμπήματα. Εκτός λοιπόν από την αλλαγή σε μια πιο πλουσια ενυδατική κρέμα που οι περισσότεροι προτείνουμε τον χειμώνα, ας δούμε τί άλλο πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε το δέρμα να υποφέρει όσο το δυνατόν λιγότερο!

Το πρώτο που πρέπει να θυμάστε είναι πως όταν και όπου η επιδερμίδα εμφανίζει ξηρότητα, αυτό που της λείπει είναι το νερό! Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, που ακόμη και λιπαρές επιδερμίδες είναι στην πραγματικότητα αφυδατωμένες αυτή την εποχή.

Οπότε, πριν συστήσουμε μία πλούσια κρέμα ή έλαιο, πιστεύοντας ότι θα  εξαλείψουμε το πρόβλημα, πρώτα να προτείνουμε να ψεκαστεί το πρόσωπό με κάποιο facial spray ή ιαματικό νερό και δεύτερον να βεβαιωθούμε πως η ενυδατική περιέχει όντως αρκετούς ενυδατικούς παράγοντες στα συστατικά της, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του νερού, της αλόης και της γλυκερίνης. Με αυτόν το τρόπο θα λειτουργήσουν και καλύτερα τα έλαια που βρίσκονται στις πιο παχύρευστες κρέμες, καθώς θα κλειδώσουν μέσα στην επιδερμίδα την υγρασία.

 

 

 

Μην ξεχνάμε την απολέπιση!

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά όταν η επιδερμίδα είναι ξηρή, έχει ανάγκη από απολέπιση ήπια μεν απολέπιση δε , καθώς απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα και απορροφώνται ευκολότερα οι ενυδατικοί παράγοντες που περιέχονται στην κρέμα. Μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Οι ξηρές επιδερμίδες μπορουν και κάθε 2 εβδομάδες. Πάντα μετα την απολέπιση ενυδάτωση και ακόμα καλύτερα καποια μάσκα με ωραίους ενυδατικόυς παράγοντες.

 

Αποφυγή του πολύ κρύου και το πολύ ζεστού νερού.

Αυτό ισχύει και για τον καθαρισμό του προσώπου αλλά και του σώματός. Μπορεί το καυτό νερό να έχει πολύ χαλαρωτική αίσθηση όταν έξω κάνει κρύο, το μόνο όμως που καταφέρνει είναι να ξηραινει ακόμη περισσότερο το δέρμα. Προτείνουμε χλιαρό προς ζεστό νερό, ενώ για τον καθαρισμό προσώπου προσπαθουμε  να μην χρησιμοποιείται πολύ νερό γενικότερα, η καλύτερη επιλογη είναι γαλακτώματα καθαρισμού ή νερό μισελέρ και σε πολύ λιπαρές επιδερμίδες προτέινεται υγρο καθαριστικο χωρίς σάπωνες.

Καταναλώση Ω-λιπαρών.

Λιπαρα ψάρια όπως ο σολωμός, ο τόνος και η σαρδέλα είναι ιδανικές πηγές. Βοηθούν την επιδερμίδα να απορροφά και να κρατάει την υγρασία και να μένει ενυδατωμένη.

Όπως αλλάζει η περιποίηση του προσώπου, ανάλογα θα πρέπει να διαμορφώνεται και τα προϊόντα του μακιγιάζ. Προτείνονται λοιπόν υγρές και κρεμώδεις υφές που θα δώσουν μια επιπλέον στρώση ενυδάτωσης και δεν θα ξηράνουν επιπλέον την επιδερμίδα όπως οι περισσότερες πούδρες.

Νερό Νερό Νερό !

Πίνουμε περισσότερο νερό από όσο νιώθουμε πως θέλουμε. Λόγω της αλλαγής θερμοκρασίας, σε σχέση με το καλοκαίρι, πολλοί δεν καταναλώνουν όσο νερό πραγματικά χρειάζονται για να μένουν ενυδατωμένοι, γιατί πολύ απλά δεν διψούν! Μην ξεχνάμε  λοιπόν  1,5 με 2 λίτρα την ημέρα για μια σωστά ενυδατωμένη επιδερμίδα.

Και για τα χείλη ?

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τα σκασμένα χείλη.
Χωρίς δικούς τους σμηγματογόνους αδένες και με πολύ λεπτή επιδερμίδα,
τα χείλη είναι το πιο ευπαθές μέρος του σώματος σας στη ξηρότητα και το πιο επίπονο.
Πρώτα απ΄ όλα, όπως έλεγε πάντα η μητέρα μας, δεν πρέπει να τα δαγκώνουμε!

 

 

 

 

Η κακή μεταχείριση των σκασμένων χειλιών τα κάνει χειρότερα.

Το σάλιο, το οποίο περιέχει ενεργά ένζυμα, στην κυριολεξία όχι μόνο διαλύει τα κύτταρα των χειλιών ενώ αυτά προσπαθούν να αναγεννηθούν αλλά τα σχίζει οδηγώντας τα σε μεγαλύτερα σκασίματα και καταφεύγουμε σε ακρως θεραπευτικές λύσεις μιας και ένας μεγάλος κύνδυνος που λοχέυει είναι η πρόκληση μολύνσεων .

Δίνοντας απλές συμβουλές για τα χείλη του χειμώνα καλό θα είναι να τονίσουμε τα εξής :

Έμφαση στην απολέπιση: 

Απαλή απολέπιση με κάποιο απολεπιστικό προϊόν ή ακόμα και με ζάχαρη και κάποιο έλαιο, διορθώνοντας το τραχύ άγριο δέρμα των χειλιών.

Ενυδάτωση:

Στη συνέχεια το κατάλληλο ενυδατικό προϊόν θα μαλακώσει
και θα προστατέψει τα χείλη.
Να μην παροτρύνουμε τον πελάτη  να χρησιμοποιήσει κάποιο προϊόν που να περιέχει λανολίνη, τεχνητό χρώμα ή άρωμα.
Θα κάνουν τα χείλη να αισθάνονται ωραία βραχυπρόθεσμα, αλλά τελικά θα τα κάνουν πιο ευαίσθητα και πιο ξηρά.

Αντί αυτού, επιλέγουμε να προτείνουμε κάποιο ειδικό προιόν με αξιολογόυς ενυδατικούς παράγοντες, το οποίο ίσως  να  περιέχει συστατικά φιλικά προς τα χείλη όπως το Carnauba (είναι ένα κερί των φύλλων της Copernicia prunifera για τους αλλεργικούς στη μέλισσα ή τους Vegan) και το κερί μέλισσας (φυτικό ή και συνθετικό, σε περίπτωση αλλεργειας στο μέλι), όπως επιπλέον αντιηλιακά φίλτρα για πιο ουσιαστική προστασία.

 

Με εκτίμηση.

Καββαδία Νίκη.

Φαρμακοποϊός.

 

 

Την κα Καββαδία, μπορείτε να την επισκεφθείτε, για περαιτέρω συμβουλές στο φαρμακείο της, στην οδό Αχιλλέως 42, Καλλιθέα 176 74

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο