Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Εγκυμοσύνη και διατροφή, τους καλοκαιρινούς μήνες ! Μάθε, τι να προσέξεις !

Εγκυμοσύνη και διατροφή, τους καλοκαιρινούς μήνες !

Μάθε, τι να προσέξεις !

 

Διατροφή Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας αυτό το καλοκαίρι επηρεάζουν και τις διατροφικές συνήθειες σας. Το διαιτολόγιο σας πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες σας σε θρεπτικές ουσίες και ταυτόχρονα να είναι ελαφρύ. Τι μπορείτε να κάνετε; Τρώτε λίγο και συχνά και πίνετε πολλά υγρά (νερό, φρέσκοι χυμοί, γάλα). Τα λαχανικά της εποχής πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πιάτου σας ημερησίως, βρασμένα στον ατμό ή ωμά με λίγο ελαιόλαδο, όπως και τα φρούτα. Κρέας και κοτόπουλο πρέπει να καταναλώνονται καλά πλυμένα και μαγειρεμένα, για να αποφύγετε προβλήματα δηλητηριάσεων, τοξοπλάσμωσης κ.λπ., ενώ το φρέσκο ψάρι πρέπει να έχει την τιμητική του.
Λαιμαργία Ένας από τους μύθους που συνοδεύουν την ιδιαίτερη περίοδο της ζωής σας. Σύμφωνα με αυτόν, η όρεξη σας είναι εμφανώς αυξημένη, γεγονός φυσιολογικό, αφού για κάποιους τρώτε «για δύο», ενώ για άλλους η επιθυμία σας για λιχουδιές δικαιολογείται λόγω των ορμονικών μεταβολών που συντελούνται στον οργανισμό σας. Οι ορμόνες πράγματι ευθύνονται για κάποιες αλλαγές στη διάθεση σας ή για τις ναυτίες, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι σε αυτές οφείλεται και η λαχτάρα σας για παγωτό μες στο χειμώνα ή μελομακάρονα καταμεσούντος του θέρους. Όποια κι αν είναι η σχέση σας με τους γευστικούς πειρασμούς λοιπόν, μάλλον πρέπει να την επαναπροσδιορίσετε, καθώς πρέπει να έχετε κατά νου ότι στο τέλος της εγκυμοσύνης η ζυγαριά δεν πρέπει να σας βρει με περισσότερα από 10-12 κιλά σε σύγκριση με το προ της κύησης βάρος σας.

 

Νερό Ζωτικής σημασίας ρόφημα για τον ανθρώπινο οργανισμό, η αξία του όμως πολλαπλασιάζεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Κι αυτό διότι οι ανάγκες του οργανισμού της μέλλουσας μαμάς είναι αυξημένες: η απώλεια υγρών μεγαλύτερη λόγω της υψηλής θερμοκρασίας έτσι υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης. Αδυναμία, πονοκέφαλος, τάση για λιποθυμία είναι μερικά από τα σημάδια της ανάγκης του οργανισμού σας για περισσότερα υγρά. Χρειάζεστε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού την ημέρα. Πρέπει ωστόσο να προσέχετε ιδιαίτερα την καταλληλότητα του νερού που πίνετε, ιδίως αν κάνετε διακοπές και δεν γνωρίζετε την ποιότητα του μου νερού της περιοχής. Το γεγονός ότι οι κάτοικοι αυτής πίνουν άφοβα το νερό της βρύσης δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο για την κατανάλωσή του εκ μέρους σας. Οι ντόπιοι πιθανόν έχουν αποκτήσει ανοσία, αλλά εσείς δεν περιθώρια να το διακινδυνεύσετε. Το πλέον σίγουρο λοιπόν είναι να προτιμάτε το εμφιαλωμένο νερό.

 

Σίδηρος Απαραίτητο συμπλήρωμα της διατροφής σας αυτή την περίοδο, καθώς οι ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο είναι αυξημένες. Η έλλειψη του προκαλεί αναιμία και η λήψη του κατά την κύηση επιβάλλεται να είναι σταθερή και συνεχής. Εκτός από τα σκευάσματα που θα σας υποδείξει ο γυναικολόγος σας, μπορείτε επίσης να λαμβάνετε ποσότητα σιδήρου μέσα από τις τροφές σας. Κρέας, αβγά, ψάρια, φασολάκια, βερίκοκα, σταφίδες, δαμάσκηνα, φακές, κακάο είναι μερικές από αυτές που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο.

 

po0ogwh3k81muto

 

 

 

 

Υπόταση Εμφανίζεται στις μέλλουσες μαμάδες τόσο συχνά όσο και η υπέρταση. «Υπόταση» ονομάζουμε τι χαμηλή πίεση ενώ «υπέρταση» την υψηλή πίεση. Η υπόταση συνήθως κάνει την εμφάνιση της στις περισσότερες εγκύους το καλοκαίρι και γι’ αυτό ευθύνεται η ζέστη, η εφίδρωση και η απώλεια υγρών. Η εύκολη λύση που έχει επικρατήσει να εφαρμόζεται για να ανέβει η πίεση είναι η πρόσληψη αλμυρής τροφής. Χρειάζεται όμως προσοχή, διότι και το αλάτι μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στον οργανισμό. Αυτό που μπορείτε επίσης να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την υπόταση είναι να κινείτε τους μυς των μηρών και των γλουτών αλλά και να βάζετε τα πόδια σας πιο ψηλά, ώστε ν διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος. Τέλος, προσέχετε να μη σηκώνεστε απότομα, να μην αλλάζετε θερμοκρασία και κυρίως να μη βγαίνετε απότομα έξω, όπου συνήθως η ζέστη είναι αφόρητη σε σύγκριση με το εσωτερικό των κτιρίων κλιματισμό.

 

Χυμοί Δροσιστικοί κι εύγευστοι, οι χυμοί που μπορείτε να φτιάξετε με τα άφθονα φρούτα του καλοκαιριού αποτελούν τους πιο απολαυστικοί συμμάχους σας, για να καταπολεμήσετε υψηλές θερμοκρασίες και να προσφέρετε ενυδάτωση στο σώμα σας.

ΨάριαΜία από τις πλέον δημοφιλείς τροφές του καλοκαιριού, ιδίως αν βρίσκεστε σε παραθαλάσσιο μέρος, τα ψάρια, αποκτούν πλέον ιδιαίτερη αξία εσάς και το μωράκι σας. Η πρωτεϊνική και λιπιδική αξία τους είναι εξαιρετικά σημαντική, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μοναδική πηγή ανόργανων μετάλλων (ιώδιο, σίδηρος, ασβέστιο, φώσφορος) βιταμινών της ομάδας Β. Το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι βασικά συστατικά για το σχηματισμό της οστικής μάζας του μωρού, γι’ αυτό άλλωστε θανόν να λαμβάνετε ήδη κάποιο σχετικό συμπλήρωμα διατροφής το διάστημα αυτό. Συμπέρασμα βάλτε τα ψάρια απαραιτήτως στο πιάτο σας όσο περισσότερο μπορείτε, ακόμη και κάθε μέρα, ψητά στη σχάρα και με ελαιόλαδο, για να έχετε ένα υγιεινό, ελαφρύ και απολαυστικό γεύμα.

 

Με εκτίμηση.

 

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

NewsDiet.gr

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο