Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Περιττό λίπος ή Κατακράτηση υγρών ;

Συχνά παρατηρείται πρήξιμο σε διάφορα σημεία του σώματος (χέρια, πόδια, κοιλιά, στήθος, σπάνια πρόσωπο) που οφείλεται στη λεγόμενη κατακράτηση υγρών.

Με αυτόν τον τρόπο το νούμερο της ζυγαριάς αυξάνεται, χωρίς όμως να προστίθεται λίπος στο σώμα, ο στόχος της κάθε προσπάθειας απώλειας βάρους.

 

Κύριος υπεύθυνος μεταβολής του βάρους είναι το αλάτι – νάτριο, το οποίο δεν αφήνει το νερό του σώματος να αποβληθεί από τους νεφρούς.

 

Καταστάσεις που παρατηρείται κατακράτηση υγρών είναι κυρίως:
• σε γυναίκες πριν ή μετά την έμμηνο ρύση ή κατά την ωορρηξία
• πριν την εμμηνόπαυση
• έπειτα από τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (κορτιζόνη, αγχολυτικά, αντισυλληπτικά)
• μετά τη λήψη μεγάλης ποσότητας αλατιού και συντηρητικών, μέσω της διατροφής,
• στην εγκυμοσύνη
• σε περιπτώσεις νεφρικής ή καρδιακής ανεπάρκειας
• σε γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών
• σε περιπτώσεις θυρεοειδικών διαταραχών
• σε άτομα με παθήσεις των επινεφριδίων
• σε καταστάσεις έλλειψης νερού από τον οργανισμό
• σε ανθρώπους που έχουν μεγάλα διαστήματα ορθοστασίας

 

images

 

 

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η διαταραχή απαιτείται:
• αυξημένη λήψη νερού (γυναίκα 1,5-2 λίτρα/ημέρα, άνδρας 2,5-3 λίτρα)
• συχνή λήψη αφεψημάτων (προτίμηση σε χαμομήλι, λουίζα)
• χωρισμός των ημερήσιων αναγκών σε 6 μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα
• προτιμώνται τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης)
• μειωμένη λήψη αλατιού (προσοχή στις κρυφές πηγές του όπως τυποποιημένα – κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αλλαντικά, αλμυρά τυριά, τουρσί, παστά κλπ)
• ελεγχόμενη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι)
• αυξημένη κατανάλωση λιπαρών ψαριών (σκουμπρί, τόνος, ρέγγα, σολομός,
• αυξημένη κατανάλωση πηγών καλίου (πηγές: φρούτα, λαχανικά, πατάτα, όσπρια, μπανάνα, πορτοκάλι, πεπόνι, δαμάσκηνα, αγγούρι, ντομάτα)
• προτίμηση στα διουρητικά τρόφιμα (λάχανο, χυμός βατόμουρου, τσάι, φράουλες, μούρμουρα, ρόκα, μαρούλι, μαϊντανός, σέλινο)
• επαρκής πρόσληψη μαγνησίου (πηγές: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπανάνες, αμύγδαλα, καρύδια, όσπρια, σόγια, πατάτες, μη επεξεργασμένα δημητριακά)
• συστηματική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία φέρουν την ιδιότητα να βοηθούν στην αποβολή του πρηξίματος
• μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης (γλυκά)
• χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο προκαλεί αφυδάτωση στο σώμα
• συστηματική φυσική δραστηριότητα, που συντελεί στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού
• όσο το δυνατόν, ελάττωση του στρες

 

images (1)

 

Στην καταπολέμηση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, που αποτελεί έναν από τους παράγοντες που οδηγούν σε αυξημένη κατακράτηση υγρών, βοηθά η επάρκεια της βιταμίνης Β6 στον οργανισμό, πηγές της οποίας είναι οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Να σημειωθεί ότι η βέλτιστη κυκλοφορία αίματος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που οδηγεί στην επαναφορά της ομαλής ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό.

Οι λύσεις για μια ακόμα φορά βλέπουμε ότι κρύβονται στο πιάτο μας και στην συνειδητή καθημερινότητά μας!
Κάθε φορά που καταναλώνετε κάτι, σκεφθείτε αν θα σας κάνει πραγματικά καλό ή θα το μετανιώσετε, από το δυσάρεστο αποτέλεσμα που θα έχει!

 

 

Με τιμή.

Κοντορουχά Ευστρατία.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων
Ευρυπίδου 4 – Ερμούπολη, Σύρος
22810 76605 & 6979 868795
Προσωπικό blog: diatrofikontor.blogspot.com

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο