Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

5 χαρακτηριστικά αποτυχίας μιας «δίαιτας»…

5 χαρακτηριστικά αποτυχίας μιας «δίαιτας»

 

 

Δίαιτα χαρακτηρίζεται η διαδικασία απώλειας βάρους μέσω χαμηλής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Υπάρχουν κάποιες συνθήκες που δεν στηρίζουν την προσπάθεια μας, αποτρέποντάς μας από την συνέχιση της μέχρι την επίτευξη του επιθυμητού στόχου.

 

 

1. Υπάρχουν μεγάλα διαστήματα πείνας. Το γεγονός αυτό ωθεί σε αυξημένη ποσότητα τροφής στο επόμενο γεύμα, ενώ παράλληλα ο οργανισμός στο μεσοδιάστημα της πείνας μειώνει το μεταβολισμό, ακολουθώντας το ένστικτο της επιβίωσης. Να σημειωθεί επίσης ότι σε περιπτώσεις ελλιπούς ενυδάτωσης του σώματος το αίσθημα της δίψας μεταφράζεται σε πείνα, γι’ αυτό πριν τσιμπήσουμε κάτι ας πιούμε ένα ποτήρι νερό!
2. Οι διατροφικές μας αδυναμίες υπάρχουν στα ντουλάπια της κουζίνας μας, συχνά και στο ψυγείο. Όταν είμαστε επιρρεπείς σε λιχουδιές, καλό θα ήταν να ασχοληθούμε με πράγματα που μας ενδιαφέρουν και να νικήσουμε τη δύναμη της συνήθειας, αναπτύσσοντας αυτοέλεγχο. Η έννοια της απαγόρευσης δρα ψυχαναγκαστικά, οδηγώντας μας στα αντίθετα αποτελέσματα, ας επιδιώξουμε τη χρήση της αποφυγής, που δηλώνει την αραιή και ελεγχόμενη κατανάλωση.

 

image

 
3. Η χρήση ειδικού φαγητού για την επίτευξη του στόχου μας, έναντι της διατροφής της υπόλοιπης οικογένειας. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται το οικονομικό κόστος και εγκλωβιζόμαστε σε αυστηρούς κανόνες. Όλα τα χρειαζόμαστε και ποιοτικά και γευστικά αλλά με μέτρο, ώστε να αποφύγουμε τα αντισταθμιστικά αποτελέσματα της στέρησης.
4. Περιμένουμε τα μέγιστα αποτελέσματα «καθισμένοι στην καρέκλα». Πρέπει να γνωρίζουμε ότι για να χάσουμε βάρος πρέπει να αυξήσουμε τις καύσεις του σώματος και να μειώσουμε την ενεργειακή μας πρόσληψη. Η άσκηση βοηθά το μεταβολισμό και διατηρεί τον οργανισμό σε εγρήγορση, ακόμη κι αν κολλήσει η ζυγαριά.

 

image

 
5. Τέλος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας του ελέγχου της όρεξης, οδηγώντας σε ενοχές, ένα αίσθημα που μας καθιστά επιρρεπείς στους πειρασμούς, ένα φαύλο κύκλο που δεν οδηγεί πουθενά. Για να γίνει αποτελεσματική μια προσπάθεια καλό θα ήταν, ακόμη κι αν υποκύψουμε στις λιχουδιές, να συνεχίσουμε το πρόγραμμα μας κανονικά.

 

Καταλήγουμε λοιπόν ότι μια υγιεινή διατροφή με ποικιλία, χρώμα και γεύση σε ισορροπία, αποτελεί τη «μαγική συνταγή» για την επίτευξη του στόχου για ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, που θα έχει διάρκεια στο χρόνο.

 

 

 

Με τιμή.

Κοντορουχά Ευστρατία.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο