Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Η χρήση αντικαταθλιπτικών, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνδέεται με την εμφάνιση του αυτισμού στα νεογνά.

 

 

Η χρήση αντικαταθλιπτικών, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνδέεται με την εμφάνιση του αυτισμού στα νεογνά.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης έχουν 87% αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν ένα παιδί που θα διαγνωστεί με αυτισμό, σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές στο Μόντρεαλ.

Και για τις γυναίκες που παίρνουν το πιο συνηθισμένο είδος αντικαταθλιπτικών – SSRIs, ή αναστολείς της επαναπρόσληψης σεροτονίνης – ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 200%.

Η επικεφαλής ερευνητής Anick Bérard του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ δήλωσε σε ότι δεν την εξέπληξη που βρήκε μια σχέση μεταξύ χρήσης αντικαταθλιπτικών και διαγνωστικών για αυτισμό στα παιδιά, αλλά ότι ήταν τόσο υψηλό για την ηγετική κατηγορία των αντικαταθλιπτικών.

 

 

“Περιμέναμε, κατά κάποιο τρόπο, να βρούμε μια ένωση”, δήλωσε η Bérard.

«Δεν αναμέναμε να βρούμε μια τέτοια τεράστια συσχέτιση μεταξύ της πλέον χρησιμοποιούμενης κατηγορίας αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δηλαδή της SSRI».

 

 

 

Περίπου ένα στα 68 παιδιά θα διαγνωστεί σήμερα με αυτισμό, σύμφωνα με τα κέντρα υγείας των ΗΠΑ για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

Οι ερευνητές όπως η Bérard διερευνούν κατά πόσο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έκθεση στο φάρμακο in utero, μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση των ποσοστών του αυτισμού.

 

 

 

 

 

Στις ΗΠΑ, περίπου το 4,5% των γυναικών χρησιμοποιεί ένα αντικαταθλιπτικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τους τρεις μήνες πριν από την εγκυμοσύνη.

 

 

Η ανάλυση της Bérard κάλυψε 145.456 γεννήσεις μεταξύ 1998 και 2009, ακολουθώντας με κάθε οικογένεια όταν το παιδί ήταν κατά μέσο όρο έξι ετών.

Μετά τον έλεγχο για παράγοντες όπως ο διαβήτης κύησης και η υπέρταση, το οικογενειακό ιστορικό αυτισμού, ο πλούτος, η ηλικία της μητέρας και το ιστορικό κατάθλιψης και άλλων ψυχιατρικών διαταραχών, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες οι οποίε χρησιμοποίησαν οποιαδήποτε κατηγορία αντικαταθλιπτικών κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είχανε 87% αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν ένα παιδί που τελικά θα είχε διαγνωστεί με αυτισμό.

 

Δεν αναμέναμε να βρούμε μια τέτοια τεράστια συσχέτιση μεταξύ της πλέον χρησιμοποιούμενης κατηγορίας αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι σημαίνει για τις έγκυες γυναίκες…

 

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, η Bérard πιστεύει ότι οι άνθρωποι γενικά θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αντικαταθλιπτικά όπως απαιτείται, αλλά όσοι θα μπορούσαν να μείνουν έγκυοι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να σχεδιάσουν την εγκυμοσύνη τους και να διερευνήσουν «άλλες επιλογές» για τη θεραπεία της κατάθλιψής τους όταν κυοφορούν.

Η άσκηση και η ψυχοθεραπεία, όπως επεσήμανε, έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη θεραπεία των γυναικών με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη και οι γυναίκες αυτές αποτελούν την πλειοψηφία αυτών που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά ενώ είναι έγκυες, είπε.

 

“Δεν θέλω να τρομάζω τις γυναίκες – αυτό δεν είναι ο στόχος της μελέτης – ή να τους κάνουν να αισθάνονται ένοχοι με οποιοδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή, αλλά θέλω να τους εφιστήσω την προσοχή”, κατέληξε.

 

Η έρευνα της Bérard ακολουθεί μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins του 2014 που διαπίστωσε ότι τα αγόρια με αυτισμό ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν εκτεθεί σε SSRIs in utero, καθώς και μια μετα-ανάλυση του ερευνητικού προγράμματος το 2014, η οποία βρήκε επίσης συσχέτιση για αυξημένο κίνδυνο αυτισμού μεταξύ αυτών των παιδιών που εκτέθηκαν σε SSRIs in utero. Ωστόσο, όπως και η έρευνα της Bérard, έτσι κι αυτές οι δύο μελέτες έδειξαν μόνο μια συσχέτιση, όχι μια αιτιακή σχέση μεταξύ των δύο.

 

 

 

Με εκτίμηση.

 

Κριαράς Νικόλαος.

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

 

source

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο