Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Έρευνα του Α.Π.Θ. εξέτασε 48 διαφορετικά ελληνικά μέλια. Δείτε ποιο μέλι είναι το καλύτερο για την υγεία

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πρώτες μέλισσες γεννήθηκαν στην Κρήτη.

Λέγεται μάλιστα ότι η κόρη του βασιλιά της Κρήτης, Μελισσέα, ανέθρεψε τον Δία μέσα στη σπηλιά με γάλα από την Αμάλθεια και μέλι. Για του λόγου το αληθές, κατά τις ανασκαφές στη Φαιστό βρέθηκαν πήλινες κυψέλες της μινωικής εποχής (3400 π.Χ.).

Όλοι οι Ολύμπιοι θεοί, όμως, τρέφονταν με νέκταρ (υδρόμελο) και αμβροσία (μέλι), ενώ ο πιο όμορφος θεός απ’ όλους, ο  Απόλλωνας, τρεφόταν αποκλειστικά με αυτά.

Πάντως, η συστηματική καλλιέργεια του μελιού ξεκίνησε μετά τους ελληνιστικούς χρόνους (323 – 31 π.Χ.), αν και η πρώτη συλλογή μελιού από άγρια μελίσσια μέσα σε σπηλιές, αναφέρεται ήδη από τον 8ο αιώνα στα έργα του Ομήρου και του Ησίοδου.

 

 

 

 

Νέα έρευνα από το ΑΠΘ αποδεικνύει την ευεργετική δράση των ελληνικών μελιών στο ανθρώπινο οργανισμό. Συλλέχθηκαν 48 διαφορετικά δείγματα μελιού από όλη την Ελλάδα και από όλες τις ανθοφορίες και κανείς δεν περίμενε ότι η σύνθεση τους κρύβει τόσες ιδιότητες καλύτερες ακόμα και από τα πολυδιαφημισμένα μέλια του εξωτερικού όπως π.χ. το manuka!

Στην έρευνα συμμετείχαν μέλι βελανιδιάς, πεύκου, ελάτου, καστανιάς, πορτοκαλιάς, θυμαριού και για όλα υπήρχε κάτι ξεχωριστό, που σύμφωνα με την καθηγήτρια Χρυσούλα Τανανάκη είχαν τρομερή αντιοξειδωτική δράση και μπορούσαν με απίστευτη αποτελεσματικότητα να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες και τον εκφυλισμό των κυττάρων που προκαλούν τον καρκίνο. Σπάνια ευρήματα λοιπόν για το ελληνικό μέλι! Επίσης αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες δημιουργούσαν στον οργανισμό τη δυνατότητα να τον “υπερφορτώσουν” με αμυντικούς μηχανισμούς για όλες τις ασθένειες.

Η γλυκόζη και η φρουκτόζη στο μέλι είναι στην πιο απλή τους μορφή. Τόσο εύπεπτες για τον οργανισμό που μπορούν να κάνουν ένα πραγματικό θαύμα. Δεν υπάρχει ουδεμία σχέση με τη ζάχαρη που καταστρέφει τα όργανα και την εύρυθμη λειτουργία τους. Το μέλι όταν μπαίνει στον οργανισμό, αναγνωρίζεται ως “βιολογικό προϊόν” και η γλυκόζη που απορροφάται στο αίμα γίνεται με μέτρο (παίρνει όση έχει ανάγκη ο οργανισμός) και όχι ανεξέλεγκτη όπως συμβαίνει με τη ζάχαρη.

Αυτές πρόκειται για πολύ σημαντικές ανακαλύψεις που μας θυμίζουν για άλλη μια φορά την ανεκτίμητη αξία που έχει το ελληνικό μέλι και οτι πρέπει να καταναλώνεται οπωσδήποτε δύο φορές κάθε ημέρα. Ακόμη και για όποιον έχει προβλήματα με το ζάχαρο το μέλι μπορεί να γίνει φάρμακο, και ιδανικό θεωρείτε αυτό της κουμαριάς (πικρό) που έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

 

 

Το μέλι είναι από τα λίγα προϊόντα σήμερα που δεν έχει επηρεαστεί από την εξέλιξη του ανθρώπου, τη βιομηχανική δραστηριότητα, τα φυτοφάρμακα κλπ. Η μέλισσα έχει τον τρόπο της να συλλέγει μόνο τα καθαρά λουλούδια, και να παράγει “θησαυρό” σε όποιο μέρος και αν βρίσκεται. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε στην αγορά του, είναι να το πάρουμε κατευθείαν απο κάποιο παραγωγό, και όχι τυποποιημένο από κάποιο σουπερ μάρκετ διότι εκεί αλλάζουν τα πράγματα.

Στην έρευνα που έκανε το ΑΠΘ, έγινε αλλη μια τρομερή ανακάλυψη. Πήραν δείγμα απο μέλι manuka (το μέλι του εξωτερικού που διαφημίζεται παγκοσμίως ως το καλύτερο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες) και σύγκριναν τη σύνθεσή του με τα δικά μας. Το αποτέλεσμα ήταν απρόσμενο. Το πολυδιαφημισμένο μέλι manuka δεν είχε τέτοια αντιοξειοδωτική δράση όπως το ελληνικό μέλι. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι το μέλι με την περισσότερο αντιοξειδωτική δράση ήταν το μέλι βελανιδιάς και ακολουθούσαν το έλατο, το ερείκι, η καστανιά, το πεύκο, το θυμάρι και η πορτοκαλιά.

 

Πώς παράγεται το μέλι;
Η μέλισσα η μελιτοφόρος (apis mellifica) παράγει το εκλεκτό μέλι από το νέκταρ των λουλουδιών ή από τους φυσικούς χυμούς των φυτών. Οι μέλισσες συλλέγουν τα υλικά τους, τα μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό, αναμειγνύοντάς τα με ειδικές ύλες του σώματός τους και τα εναποθέτουν στις κερήθρες της κυψέλης, όπου και παραμένουν προκειμένου να ωριμάσουν.

 

Αναλύοντας το μέλι
Το μέλι περιέχει 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο, ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να το παράγει αποκλειστικά με τεχνητούς τρόπους, παρά τη γνωστή σύνθεσή του. Το εκλεκτό αυτό νέκταρ αποτελείται ουσιαστικά από διάφορα σάκχαρα, κυρίως από γλυκόζη και φρουκτόζη σε ποσοστό 77-78%. Το χρώμα του ποικίλλει και κυμαίνεται από σχεδόν άχρωμο έως σκούρο καφέ. Ως προς τη σύστασή του, μπορεί να είναι λεπτόρευστο, παχύρευστο ή κρυσταλλωμένο, δηλαδή ζαχαρωμένο.

 

 

 

Η κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που σχετίζεται με τη φυτική προέλευση του μελιού και επηρεάζεται από τη χημική σύνθεσή του.

Υπάρχουν δύο είδη κρυστάλλωσης: η χονδροκρυστάλλωση (όταν το μέλι χωρίζει στα δύο, επάνω ρευστό και κάτω κρυσταλλωμένο) και η λεπτοκρυστάλλωση (όταν κρυσταλλώνει ομοιόμορφα).

Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι ούτε χαλασμένο ούτε νοθευμένο.

Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται εύκολα σε μπεν μαρί, χωρίς να χάσει καμία από τις βιολογικές και θρεπτικές ιδιότητές του. 

Χάρη επίσης στη σχετικά χαμηλή του υγρασία, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Γι’ αυτό και οι δηλητηριάσεις από μέλι είναι πολύ σπάνιες. Άλλωστε, οι μέλισσες ποτέ δεν μαζεύουν νέκταρ από δηλητηριώδη φυτά. Άλλο ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του μελιού είναι πως πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα που δεν νοθεύονται εύκολα, διότι δύσκολα αναμιγνύεται με νερό, γλυκόζη ή άλλη γλυκαντική ουσία.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού
Το μέλι είναι από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος. Από τον Ιπποκράτη μέχρι τους σύγχρονους γιατρούς το συνιστούν ως φυσικό φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις, από τη δυσκοιλιότητα και την αναιμία, μέχρι τις καρδιοπάθειες και τις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας. Το μέλι συνίσταται και για τα παιδιά, μετά από τα δύο συνήθως χρόνια τους, τα οποία απολαμβάνουν την πολύτιμη αυτή τροφή είτε σκέτη, είτε με βούτυρο και ψωμί, είτε μαζί με φρούτα ή δημητριακά ως ένα υγιεινό και ωφέλιμο πρωινό ή σνακ όλες τις ώρες.

Τα ιχνοστοιχεία, που περιέχει το μέλι, παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη του ανθρώπινου οργανισμού, ως βασικά συστατικά του σκελετού και των κυττάρων που ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Β1 και Β2 και βοηθά σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Η συγκέντρωση των βιταμινών, που έχει το μέλι, βοηθά επιπλέον στην άμεση απορρόφηση των σακχάρων από το σώμα, γι’ αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Το μέλι είναι, επίσης, τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία της υγείας. Κάνει καλό στον πονόλαιμο και στο βήχα, γι΄αυτό χρησιμοποιείται και σαν φυσικό σιρόπι ή προστίθεται σε ζεστό τσάι. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, που βοηθά ιδιαίτερα τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα λόγω της καθιστικής εργασίας.

 

 

Το μέλι έχει, όμως και αντισηπτικές ιδιότητες. Η αντιμικροβιακή του δράση εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών, γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμεύσει για τον καθαρισμό ή την απολύμανση πληγών, ακόμα και για την κακοσμία του στόματος. Δοκίμασε να φτιάξεις ένα φυσικό στοματικό διάλυμα από 1 1/2 κ.γ. μέλι, 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα, 1/2 κ.γ. κανέλα, χυμό από δύο λεμόνια τα οποία διαλύεις σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και θα αποκτήσεις δροσερή αναπνοή για πάντα!

Τέλος, βοηθά σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης. Ένα τσάι με μέλι είναι ιδανικό σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το μέλι σύμμαχος στο αδυνάτισμα
Διάφορες έρευνες, όπως μία που δημοσιεύτηκε στο Scientific World Journal, υποστηρίζουν πως αν αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με το μέλι χάνουμε ευκολότερα βάρος και δεν το ξαναπαίρνουμε. Αν μάλιστα συνδυάσεις καθημερινά το μέλι με κανέλα και λεμόνι σε μια κούπα με ζεστό νερό (1 κ.γ. χυμό λεμονιού, 1 κ.γ. μέλι και 1 κ.γ. κανέλα) τότε έχεις ένα ρόφημα που θα σε βοηθήσει να αποτοξινωθείς και να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά με τον πιο φυσικό τρόπο.
Άλλοι διατροφολόγοι πάλι συστήνουν να πίνουμε ένα παρόμοιο ρόφημα με μέλι και κανέλα (βρασμένα) καθημερινά πρωί και βράδυ με άδειο στομάχι. Αυτό το μείγμα, υποστηρίζουν, απομακρύνει το λίπος από το σώμα και βοηθά στη μείωση του βάρους. Φυσικά το μέλι αντενδείκνυται στις περιπτώσεις που πάσχουν από διαβήτη.

Το μέλι ως μυστικό ομορφιάς
Η πανέμορφη βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, είχε ανακαλύψει 2.000 χρόνια πριν τα εξαιρετικά οφέλη του μελιού για την επιδερμίδα. Γι’ αυτό και συνήθιζε να κάνει το μπάνιο της σε ένα μείγμα από μέλι και γάλα. Οι ενυδατικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καθιστούν το μέλι ένα φυσικό αντιγηραντικό καλλυντικό, που βοηθά την επιδερμίδα να διατηρείται λεία και ελαστική. Χάρη στην ικανότητά του να έλκει, να απορροφά και να διατηρεί την υγρασία στο δέρμα βοηθά στη θρέψη του δέρματος και την ανανέωση των ιστών. Γι’ αυτό ακόμα και σήμερα δεν είναι λίγα τα καλλυντικά τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώμα ή τα μαλλιά, που χρησιμοποιούν το μέλι ως κύριο συστατικό τους.

Φτιάξε μόνη σου την παρακάτω μάσκα ενυδάτωσης για το πρόσωπο.
Mάσκα για ενυδάτωση: Aναμείξτε 2 κουταλιές μέλι με 2 κουταλάκια φρέσκο πλήρες γάλα. Άπλωσε το μείγμα αυτό στο πρόσωπο και στο λαιμό, κάνοντας απαλό κυκλικό μασάζ. Άφησέ το 10 λεπτά και μετά ξέπλυνέ το με χλιαρό νερό (για τις πιο μεγάλες ηλικίες, ιδανικό είναι το μείγμα να έχει ζεσταθεί ελαφρά).

 

 

 

 

 

Πώς θα καταλάβουμε εάν το μέλι μας είναι ”μόνο μέλι” και δεν έχει σιρόπι γλυκόζης ή οτιδήποτε άλλο?

 

Κάνουμε το πείραμα με το κουτάλι

Αν το περισσότερο μέλι από το κουτάλι έχει τρέξει, στο καθαρό μέλι η λεπτή ίνα που ρέει προς τα κάτω δεν θα διακοπεί έως ότου στο κουτάλι δεν μείνει σχεδόν καθόλου μέλι

Αν όμως, όσο λιγοστεύει το μέλι στο κουτάλι, η ίνα αυτή αρχίσει να κόβεται και να “στάζει” τότε το μέλι είναι νοθευμένο.

Εαν το χερι μας τρεμει ή κουνηθει, το καθαρο μελι ενδεχεται να σταματησει να ρεει στιγμιαια. Αυτο δεν συμαινει οτι ειναι νοθευμενο.

Η διαφορα ειναι οτι η ινα θα διακοπει αλλα δεν θα “ανεβει” προς για να σχηματισει μια σταγονα οπως στο νοθευμενο. Θα κοπει και θα παραμεινει για λιγο σταθερη μεχρι να ξαναρχισει να ρεει παλι. Στο νοθευμενο αντιθετα, θα ανεβει και θα σχηματισει μια μικρη σταγονα στην ακρη και μετα η σταγονα θα πεσει και θα αρχισει να “σταζει” απο το κουταλι

Αναλλογος ποσο νοθευμενο ειναι η ινα θα εχει λιγοτερο ή περισσοτερο αυτη την συμπεριφορα

Σε αντιθεση με το εαν ζαχαρωνει ή οχι το μελι, αυτη η μεθοδος ειναι αλανθαστη.

Αυτη η μεθοδος για ευνοητους λογους δεν λειτουργει οταν το μελι εχει ζαχαρώσει. Θα πρεπει να περασουμε το ζαχαρωμενο μελι απο bain marie πρωτα και στη συνεχεια να δοκιμασουμε με το κουταλι ή μαχαιρι ή το δαχτυλο ή οτι αλλο θελετε

 

 

NewsDiet.gr

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο