Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Ίσως να σχετίζεται ο χλοοτάπητας του γηπέδου 5χ5 με τη μορφή καρκίνου και δη με το λέμφωμα non – Hodgkins

AR-140829730

 

 

 
Οι αθλητές ποδοσφαίρου, οι οποίοι αθλούνται στην πλειονότητα των ημερών τους στα γηπεδάκια με τεχνητό χλοοτάπητα – mini soccer 5×5, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και δη του λεμφώματος non – Hodgkins.

 

Ο χλοοτάπητας αυτών των γηπέδων, αποτελείται απο τεμαχισμένα μεταχειρισμένα ελαστικά φορτηγών, τα οποία περιέχουν πλήθος καρκινογόνων ουσιών, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι βρίσκεται εν αφθονία στο χώρο αυτόν και πιθανόν να επηρέαζει τους αθλητές.

 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αθλητών εκείνων, απαντάται στους τερματοφύλακες λόγω του ότι έχουν συχνές πτώσεις και κατ’επέκταση συχνή επαφή με την καρκινόγονο ουσία του χλοοτάπητα.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η “ψίχα” του καουτσούκ του χλοοτάπητα, περιέχει 4 καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες σε βάθος δεκαετίας θα προσβάλλει πιθανόν την υγεία των αθλητών.

 

Οι 4 εκείνες καρκινογόνες ουσίες, είναι :
οι πτητικές οργανικές ενώσεις ( VOC )
οι μη πτητικές οργανικές ενώσεις ( SVOC )
η βενζοθειαζόλη ( BZT )
η νιτροζαμίνη

Σε έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε, αν και με αμφιβολίες ακόμη ως προς την ποσότητα του δείγματος, απεδείχθη ότι οι χλοοτάπητες των εσωτερικών γηπέδων είναι περισσότερο αρνητικά φορτισμένοι εν συγκρίσει των εξωτερικών γηπέδων.

 

Πιο συγκεκριμένα, σε μελέτη χλοοτάπητα, των εσωτερικών γηπέδων βρέθηκε, υψηλή συγκέντρωση σε βενζοθειαζόλη ( BΖΤ ), ναφθαλίνη και σε βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο ( ΒΗΤ ).

 

Εν κατακλείδι, φροντίστε να παίζετε ποδόσφαιρο σε εξωτερικά γήπεδα, να μην έρχεστε συχνά σε επαφή με τον τάπητα και να καλύπτετε το δέρμα σας όσο περισσότερο μπορείτε.

Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

 

ενδεικτικές πηγές αναφοράς:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21797769

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21797768

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21797770

http://www.nbcconnecticut.com/troubleshooters/Can-Carcinogens-in-Artificial-Turf-Harm-Athletes-293766671.html#

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο