Αναμφισβήτητα η ακμή είναι μια ασθένεια στη οποία η κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένου λίπους και trans λιπαρών επιβαρύνει την κατάσταση και κατά την διάρκεια της εμφάνισης της καθώς και κατά την διάρκεια της θεραπείας της .
Έχει αποδειχθεί μέσω ερευνών ότι η κατανάλωση τροφών πλουσίων σε βιταμίνες Β2,Β3,Β5,Β6, C σε ιχνοστοιχεία όπως Σελήνιο και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής. H μειωμένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία εντοπίζονται σε τρόφιμα όπως αρνί, καρύδα, κατσίκι, τηγανητά τρόφιμα, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ακμής. Αντίθετα, συστήνεται η αυξημένη κατανάλωση των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που τα συναντάμε σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα ιχθυέλαια και οι μαλακές μαργαρίνες.
Τι τρόφιμα μας βοηθούν;
– Να καταναλώνετε άπαχα γαλακτοκομικά.
– Να προτιμάτε την κατανάλωση λευκού κρέατος (γαλοπούλα ,κοτόπουλο, ψάρι) 3 φορές την εβδομάδα.
– Να μην καταναλώνετε κόκκινο κρέας παραπάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα.
– Να μαγειρεύετε με ελαιόλαδο και να προτιμάτε ψητά,στον ατμό ή βραστά και λιγότερο μαγειρευτά φαγητά.
Επιπλέον, η διατροφή των ατόμων που εμφανίζουν ακμή θα πρέπει να είναι πλούσια στις παρακάτω βιταμίνες και ιχνοστοιχεία:
Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ
Πήγες : Δημητριακά ολικής αλέσεως ,μανιτάρια, καρύδια, σολομός, κοτόπουλο, σιτηρά ολικής αλέσεως
Πήγες: Μπανάνα, μοσχάρι, καστανό ρύζι, κοτόπουλο, αυγό, πεπόνι, λάχανο, βρώμη, φιστικιά ,φασόλια, καρύδια, σιτηρά ολικής άλεσης, μαγιά μπύρας .
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)
Πηγές: Μπρόκολο, πεπόνι ,ακτινίδιο ,πορτοκάλια, κόκκινες πιπεριές ,ανανάς κόκκινο γκέιπφρουτ, φράουλες .
ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σελήνιο
Πηγές : Οστρακοειδή, καβούρι, αστακός, στρείδια, σιτηρά ολικής άλεσης , κρεμμύδια , ντομάτες.
ΜΕΤΑΛΛΑ
Ψευδάργυρος
Πηγές: Μοσχάρι, αυγά, αρνί, ξηροί καρποί, στρείδια, προϊόντα ολικής άλεσης, γιαούρτι, μαγιά μπύρας.
Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Αισθητικός.
Μοιράσου το!