Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Άραγε, το μητρικό γάλα “σκοτώνει” τον καρκίνο;

Άραγε, το μητρικό γάλα “σκοτώνει” τον καρκίνο;

 

Πίσω στο 1971, ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον είχε δηλώσει πόλεμο για τον καρκίνο, υποσχόμενος να δαπανήσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε έρευνα και να κατακτηθεί αυτή η φοβερή ασθένεια μετά το φεγγάρι…

 

Δισεκατομμύρια δολάρια έρευνας… και ο πόλεμος εξακολουθεί να υπάρχει.

Όμως, χάρη στις προόδους στις θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, η ασθένεια καθυστερεί σημαντικά να εμφανίσει το τελικό στάδιο.

 

Σύμφωνα με μια έκθεση που εκπόνησε η Macmillan Cancer Support, το 2016 ασθενείς είχαν διπλάσιες πιθανότητες να επιβιώσουν για 10 χρόνια περισσότερα από μία διάγνωση του καρκίνου στην δεκαετία του 1970.

 

 

 

Όμως, η μεγάλη ανακάλυψη…βρίσκεται στο μητρικό γάλα..

 

 

 

 

 

Ένας τομέας έρευνας που έδειξε μεγάλη υπόσχεση ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες, όταν μια ομάδα από Σουηδούς ερευνητές βρήκε μια ενδιαφέρουσα ένωση με ιδιότητες θανάτωσης των όγκων κι οφείλονταν στο ανθρώπινο μητρικό γάλα.

 

Η σημαντική αυτή ένωση, ονομάζεται HAMLET, συντομογραφία της ανθρώπινης α-λακταλβουμίνη, η ουσία έχει αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής σε δοκιμές in vitro και σε ζώα.

 

Με τις δοκιμές που διεξάγονται σήμερα στον άνθρωπο, θα μπορούσε η HAMLET να είναι το φάρμακο που θα μας δώσει τελικά το προβάδισμα στον πόλεμο κατά του καρκίνου;

 

 

 

Η επικεφαλής είναι η καθηγήτρια Catharina Svanborg, η οποία έχει δουλέψει τις τελευταίες δύο δεκαετίες πάνω στο ανθρώπινο γάλα και στην δράση του ενάντια του καρκίνου.

 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Svanborg και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Anders Håkansson ανακάλυψαν τυχαία ότι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο μητρικό γάλα μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

 

Πειραματίζονταν με το μητρικό γάλα για να προσπαθήσουν να καταλάβουν πώς ήταν σε θέση να καταπολεμήσει τα μικρόβια. Μια κοινή επιστημονική πρακτική είναι να χρησιμοποιηθούν ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα σε αυτές τις εξετάσεις επειδή συμπεριφέρονται παρόμοια με άλλα ανθρώπινα κύτταρα και ζουν επ ‘αόριστον σε εργαστηριακά τρυβλία Πετρί.

 

 

Προς έκπληξή τους, το ζευγάρι συνειδητοποίησε ότι τα καρκινικά κύτταρα εξαφανίστηκαν ανεξήγητα και, σε στενότερη επιθεώρηση, η Σβάνμποργκ διαπίστωσε ότι το μητρικό γάλα τους προκαλούσε «αυτοκτονία».

 

 

.. “Κοιτάζοντας προς το μικροσκόπιο τα νεκρά κύτταρα όγκου, ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι, ειδικά όταν το πείραμα επαναλήφθηκε και έδειξε το ίδιο αποτέλεσμα δύο φορές. Είχαμε χρησιμοποιήσει μη καρκινικά κύτταρα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε παρόμοια πειράματα και δεν είχαν πεθάνει”, εξηγεί η επικεφαλής στην The telegraph.

 

Περαιτέρω in vitro πειράματα επιβεβαίωσαν ότι όταν η πρωτεΐνη του ανθρώπινου γάλακτος (που ονομάζεται άλφα-γαλακτοαλβουμίνη) δεσμεύεται σε ένα λιπαρό οξύ δημιουργεί ένα μοναδικό σύμπλεγμα πρωτεϊνών-λιπιδίων που έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Συντρίβει γρήγορα τον πιο επιθετικό τύπο διηθητικού όγκου στον εγκέφαλο, καθώς και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και τους όγκους του καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

 

Η Svanborg την ονόμασε  Hamlet-ανθρώπινη άλφα-λακταλβουμίνη που έγινε θανατηφόρα για τα κύτταρα όγκου και κατοχύρωσε την ανακάλυψη.

 

Ακολούθησε η ενημέρωση  στον επιστημονικό κόσμο και δημοσίευσε το πρώτο ερευνητικό της βιβλίο σε μία από τις πιο γνωστές πολυεπιστημονικές επιστημονικές εφημερίδες, τα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, το 1995.

Αλλά, αντί να συναντηθούν παγκόσμια αναγνώριση, η Svanborg και οι συνεργάτες της αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία.

 

 

Επιμέλεια άρθρου:

 

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο