Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Ευχάριστα τα νέα για τους λάτρεις του καφέ!

Ευχάριστα τα νέα για τους λάτρεις του καφέ.

Καταναλώνοντας δύο με τρία ποτήρια καφέ ημερησίως εμφανίζονται θετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς.

 

 

 

 

Η κατανάλωση καφέ – ιδιαίτερα δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα – όχι μόνο σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και επικίνδυνων καρδιακών ρυθμών, αλλά και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στην 71η ετήσια επιστημονική συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Αυτές οι τάσεις ισχύουν τόσο για τα άτομα με όσο και για τα άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι αναλύσεις – οι μεγαλύτερες για την εξέταση του πιθανού ρόλου του καφέ στις καρδιακές παθήσεις και τον θάνατο – παρέχουν διαβεβαίωση ότι ο καφές δεν συνδέεται με νέα ή επιδεινούμενη καρδιακή νόσο και μπορεί στην πραγματικότητα να προστατεύει την καρδιά.

 

“Επειδή ο καφές μπορεί να επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η κατανάλωση του μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ορισμένα καρδιακά προβλήματα. Από εδώ μπορεί να προέρχονται οι γενικές ιατρικές συμβουλές για να σταματήσετε να πίνετε καφέ. Αλλά τα δεδομένα, δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ δεν πρέπει να αποθαρρύνεται. αλλά μάλλον περιλαμβάνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για άτομα με και χωρίς καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο Peter M. Kistler, MD, καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας για την αρρυθμία στο Alfred Hospital και το Baker Heart Institute στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και ανώτερος καθηγητής της μελέτης. συγγραφέας.


Βρήκαμε ότι η κατανάλωση καφέ είχε είτε ουδέτερη επίδραση – που σημαίνει ότι δεν έκανε κακό – είτε συνδέθηκε με οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

 

 

 

Ο Kistler και η ομάδα του χρησιμοποίησαν δεδομένα από την BioBank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια μεγάλης κλίμακας προοπτική βάση δεδομένων με πληροφορίες για την υγεία από πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 10 χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορα επίπεδα κατανάλωσης καφέ που κυμαίνονταν από ένα φλιτζάνι έως περισσότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα και τη σχέση με προβλήματα καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες). καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου· και συνολικούς και σχετιζόμενους με την καρδιά θανάτους μεταξύ ατόμων με και χωρίς καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ασθενείς ομαδοποιήθηκαν με βάση την ποσότητα καφέ που ανέφεραν ότι έπιναν κάθε μέρα: 0, <1, 1, 2-3, 4-5, >5 φλιτζάνια/ημέρα.

Η κατανάλωση καφέ αξιολογήθηκε από ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν κατά την εγγραφή στο μητρώο. Συνολικά, είτε δεν βρήκαν κανένα αποτέλεσμα είτε, σε πολλές περιπτώσεις, σημαντικές μειώσεις στον καρδιαγγειακό κίνδυνο μετά τον έλεγχο της άσκησης, του αλκοόλ, του καπνίσματος, του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης που θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία.

Για την πρώτη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 382.535 άτομα χωρίς γνωστή καρδιακή νόσο για να δουν εάν η κατανάλωση καφέ έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού κατά τη διάρκεια των 10 ετών παρακολούθησης. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 57 ετών και οι μισοί ήταν γυναίκες.

 

Γενικά, η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με τα μεγαλύτερα οφέλη, μεταφραζόμενη σε 10%-15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, προβλήματος στον καρδιακό ρυθμό ή θανάτου για οποιονδήποτε λόγο. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού ή θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά ήταν χαμηλότερος μεταξύ των ατόμων που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα. Οι ερευνητές παρατήρησαν μια σχέση σχήματος U με την κατανάλωση καφέ και νέα προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό.

 

Το μέγιστο όφελος παρατηρήθηκε μεταξύ των ατόμων που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα με μικρότερο όφελος μεταξύ αυτών που έπιναν περισσότερο ή λιγότερο.

 

 

 

Η δεύτερη μελέτη περιελάμβανε 34.279 άτομα που είχαν κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου κατά την έναρξη. Η πρόσληψη καφέ σε δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα συσχετίστηκε με μικρότερες πιθανότητες θανάτου σε σύγκριση με την έλλειψη καφέ.

Είναι σημαντικό ότι η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας καφέ δεν συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων στον καρδιακό ρυθμό, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής (AFib) ή του κολπικού πτερυγισμού, για το οποίο ο Kistler είπε ότι συχνά ανησυχούν οι κλινικοί γιατροί.

 

Από τα 24.111 άτομα που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση και είχαν αρρυθμία στην αρχή, η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Για παράδειγμα, τα άτομα με AFib που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν σχεδόν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από όσους δεν έπιναν καφέ.

Η μελέτη, δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής και θα μπορούσε να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για άτομα με καρδιακές παθήσεις.

Αν και δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα φαινόταν να είναι τα πιο ευνοϊκά συνολικά, ο Kistler είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αυξάνουν την κατανάλωση καφέ, ιδιαίτερα εάν τους κάνει να αισθάνονται άγχος ή άβολα.

 

 

Επιμέλεια άρθρου:

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο