Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

 

Το αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο που μπορεί να προληφθεί. Νέα δεδομένα δείχνουν ότι η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Τα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που διεξήχθη στην Κορέα, υπογραμμίζουν τη σημασία της ενθάρρυνσης των ατόμων να σταματήσουν το ποτό ή να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ για να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, λένε οι συγγραφείς.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 24 Αυγούστου στο JAMA Network Open.
Παρέχει στοιχεία που «υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος καρκίνου μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά αλλάζοντας την ποσότητα των αλκοολούχων ποτών που καταναλώνονται», λένε οι συγγραφείς ενός συνοδευτικού άρθρου, ο Neal D. Freedman, PhD, και ο Christian C. Abnet, PhD, του Division of Cancer.

«Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο», γράφουν, προσθέτοντας ότι «έχει αναφερθεί μια καλά εξετασμένη συσχέτιση δόσης-απόκρισης, με τους υψηλότερους κινδύνους να παρατηρούνται μεταξύ των ατόμων που πίνουν 3 αλκοολούχα ποτά την ημέρα και άνω».

 

 

 

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η «μείωση της χρήσης συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο, ιδιαίτερα μεταξύ των συμμετεχόντων που άρχισαν να πίνουν πολύ», σημειώνουν.
Προηγούμενες μελέτες έχουν υπολογίσει ότι η χρήση αλκοόλ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 4% των νεοδιαγνωσθέντων καρκίνων παγκοσμίως και σχεδόν το 5% των περιπτώσεων καρκίνου στις ΗΠΑ συνολικά.

Αλλά τα στοιχεία είναι πολύ υψηλότερα για ορισμένους συγκεκριμένους καρκίνους. Η ίδια μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το αλκοόλ ευθύνεται για ≥45% των καρκίνων στοματικής κοιλότητας/φαρυγγικής και ≥25% των καρκίνων του λάρυγγα, καθώς και 12,1% των καρκίνων του γυναικείου μαστού, 11,1% των καρκίνων του παχέος εντέρου, 10,5% των καρκίνων του ήπατος και 7,7 % των καρκίνων του οισοφάγου, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το Medscape Medical News.

Αυτή η τελευταία μελέτη περιελάμβανε ανάλυση δεδομένων για 4,5 εκατομμύρια άτομα που ήταν ενήλικοι δικαιούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλισης Υγείας της Κορέας. Η διάμεση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 53,6 έτη και υποβλήθηκαν σε εθνικό έλεγχο υγείας το 2009 και το 2011.

Κατά τη διάμεση παρακολούθηση 6,4 ετών, το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου ήταν 7,7 ανά 1000 άτομα-έτη.

Πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ συλλέχθηκαν από ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν κατά τη διάρκεια των προβολών υγείας. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν με βάση την κατανάλωση αλκοόλ: κανένας (0 g/d), ήπιος (<15 g/d), μέτριος (15-29,9 g/d) και βαρύς (30 ή περισσότερα g/d).
Σε σύγκριση με εκείνους που διατήρησαν το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ κατά την περίοδο της μελέτης, εκείνοι που αύξησαν το επίπεδό τους διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνους που σχετίζονται με το αλκοόλ και όλους τους καρκίνους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ ήταν δοσοεξαρτώμενη: Όσοι άλλαξαν από μη κατανάλωση αλκοόλ σε ήπια, μέτρια ή βαριά κατανάλωση αλκοόλ διέτρεχαν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο που σχετίζεται με το αλκοόλ, σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν μη πότες (προσαρμοσμένες αναλογίες κινδύνου [aHRs], 1,03, 1,10 και 1,34, αντίστοιχα).
Οι συμμετέχοντες που ήταν ήπιοι πότες στην αρχή και που διέκοψαν το αλκοόλ διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ διατηρήθηκε (aHR, 0,96). Εκείνοι με μέτρια ή βαριά επίπεδα κατανάλωσης οινοπνεύματος που σταμάτησαν το αλκοόλ διέτρεχαν υψηλότερο συνολικό κίνδυνο καρκίνου από εκείνους που συνέχισαν να καταναλώνουν αλκοόλ. Ωστόσο, αυτή η διαφορά καταργήθηκε όταν διατηρήθηκε η διακοπή του καπνίσματος, σημειώνουν οι συγγραφείς.
Για όσους πίνουν πολύ ποτά που μείωσαν τα επίπεδα αλκοόλ, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου μειώθηκε, σε σύγκριση με εκείνους που διατηρούσαν πολλά επίπεδα αλκοόλ. Αυτό ίσχυε για εκείνους που άλλαξαν από βαριά σε μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (aHR, 0,91 για καρκίνους που σχετίζονται με το αλκοόλ, 0,96 για καρκίνους που σχετίζονται με το αλκοόλ) και εκείνους που άλλαξαν από βαριά σε ήπια κατανάλωση αλκοόλ (aHR, 0,92 για καρκίνους που σχετίζονται με το αλκοόλ και όλους τους καρκίνους ).

 

 

 

Συνέπειες και μελλοντικές κατευθύνσεις.

Οι συντάκτες σημειώνουν ότι η μελέτη περιορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως ένα μικρό διάστημα μεταξύ των αξιολογήσεων και τη σχετικά σύντομη παρακολούθηση. Επίσης, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατανάλωση αλκοόλ από τους συμμετέχοντες νωρίτερα στη ζωή τους ή για άλλες αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής κατά την περίοδο της μελέτης. Επιπλέον, δεν υπάρχει αναφορά σε μια γενετική παραλλαγή που επηρεάζει την αφυδρογονάση της αλδεΰδης που οδηγεί σε έξαψη που προκαλείται από το αλκοόλ, η οποία είναι κοινή μεταξύ των Ανατολικών Ασιατών.
Παρά αυτούς τους περιορισμούς, η μελέτη παρέχει «σημαντικά νέα ευρήματα σχετικά με τον πιθανό ρόλο των αλλαγών στην κατανάλωση αλκοόλ στον κίνδυνο καρκίνου», σχολιάζουν οι Freedman και Abnet.

Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης αλκοόλ και του κινδύνου καρκίνου σε άλλους πληθυσμούς και να χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των αξιολογήσεων, προτείνουν.
«Τέτοιες μελέτες χρειάζονται για να προχωρήσουν το πεδίο και να ενημερώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία για την πρόληψη του καρκίνου», καταλήγουν οι συντάκτες.

Με εκτίμηση.

 

Κριαράς Νικόλαος.

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

 

 

 

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο