Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Ποδηλατόδρομος που φωσφορίζει στο σκοτάδι στην Πολωνία.

Ποδηλατόδρομος που φωσφορίζει στο σκοτάδι στην Πολωνία.

 

 

Οι λάτρεις του ποδηλάτου σίγουρα θα απολαύσουν την οδήγηση σε αυτό το όμορφα φωτισμένο τμήμα ποδηλατόδρομου στην Πολωνία, το οποίο αποκαλύπτει την μπλε λάμψη του το βράδυ.

 

Όποιος βρεθεί στην αγροτική πόλη Lidzbark Warminski θα έχει την ευκαιρία να ποδηλατήσει πάνω σε ένα μοναδικό ποδηλατόδρομο, ο οποίος εκπέμπει φωτεινό μπλε χρώμα όλη τη νύχτα.
Η φόρτιση του ποδηλατόδρομου γίνεται τη μέρα – μέσω του ήλιου και αποτελεί νέα προσθήκη σε ένα μεγαλύτερο μονοπάτι αναψυχής που οδηγεί μέχρι τη λίμνη Wielochowskie. 

Το υπέροχο μονοπάτι σχεδιάστηκε από την ευρωπαϊκή τεχνική εταιρεία TPA sp. z o.o, με στόχο να βοηθήσει στην πρόληψη των ατυχημάτων ποδηλατών και πεζών.
Το οδόστρωμα περιέχει συνθετικά σωματίδια που ονομάζονται luminophores, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απορροφούν ενέργεια από τον ήλιο και στη συνέχεια να την απελευθερώνουν τη νύχτα, εκπέμποντας φως για δέκα ώρες.

Ο πρόεδρος της TPA, Κος Igor Routman, εξηγεί:

«Το υλικό που χρησιμοποιήσαμε για τον ποδηλατόδρομο εκπέμπει φως για δέκα ώρες. Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος μπορεί να φωσφορίζει καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και να συσσωρεύει ξανά το φως την επόμενη μέρα».

Εκτός του ότι είναι πολύ όμορφο, το φωτιζόμενο τμήμα του ποδηλατόδρομου εξυπηρετεί επίσης έναν μεγαλύτερο σκοπό να κρατήσει τους ποδηλάτες και τους πεζούς ασφαλείς το βράδυ. Επίσης, η αποκλειστική χρήση ηλιακής ενέργειας το κάνει και φιλικό προς το περιβάλλον!

«Ελπίζουμε ότι ο φωσφορίζον ποδηλατόδρομος θα βοηθήσει να αποφευχθούν τα ατυχήματα ποδηλατών και πεζών τη νύχτα», συμπληρώνει ο Igor Routman, προσθέτοντας: «είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ στην Πολωνία, ειδικά στις περιοχές μακρύτερα από τις πόλεις που είναι σκοτεινότερες και οι συνθήκες οδήγησης πιο δύσκολες τη νύχτα».

 

Τη μέρα, ο ποδηλατόδρομος διατηρεί ένα γαλάζιο χρώμα περιμένοντας υπομονετικά τη δύση του ηλίου για να αναδείξει την υπέροχη μπλε λάμψη του!

Προς το παρόν, μόνο τα 109μ. της διαδρομής του ποδηλατόδρομου φωτίζονται τη νύχτα, αλλά μετά από αυτή τη φάση δοκιμών, το έργο πρόκειται να επεκταθεί.

«Θέλουμε να δοκιμάσουμε αυτό το μικρό σχετικά τμήμα, να δούμε πώς θα αντέξει στο χειμώνα και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο για την επέκτασή του», δηλώνει ο πρόεδρος της TPA, κος Igor Routman.

«Έναστρη Νύχτα» και «Starpath»

Κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πειραματιστεί με αυτή την ιδέα, αλλά δεν έχουν ακόμη βρει μια λύση φιλική προς το περιβάλλον όπως ο ποδηλατόδρομος της TPA Sp. z o.o.

Το 2014, ένας ολλανδός σχεδιαστής δημιούργησε έναν ποδηλατόδρομο με την ονομασία «Έναστρη Νύχτα» στην πόλη του Αϊντχόβεν, η οποία φιλοξενούσε για αρκετά χρόνια τον διάσημο καλλιτέχνη Van Gogh.

Ακόμα πιο πριν, το 2013, στο πάρκο Christ’s Pieces Park στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, μια εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Pro-Teq Surfacing, είχε ψεκάσει μία φωσφορίζουσα επίστρωση με την ονομασία «Starpath”, σε ένα μονοπάτι 1.614 τετραγωνικών μέτρων για να το φωτίσει το βράδυ.

Η Ευρώπη ποδηλατεί με γοργούς ρυθμούς, δημιουργώντας ασφαλείς ποδηλατόδρομους που μπορούν να προσβλέπουν σε πολλές «φωτισμένες» ποδηλατικές διαδρομές!

NewsDiet.gr

 

Το παρόν άρθρο, αναδημοσιεύεται αυτούσιο από το mbike.gr

 


Αφήστε Σχόλιο