Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

To 82% των μαραθωνοδρόμων πάσχει από μια ασθένεια που είναι γνωστή ως οξεία νεφρική βλάβη πρώτου σταδίου.

Σε έρευνα η οποία διεξήχθη στο πανεπιστήμιου του Γέϊλ, αποδείχθηκε ότι κάθε μαραθωνοδρόμος εκτός απο τις φλεγμονές και τους τραυματισμούς στους γοφούς, στα γόνατα, στους αστραγάλους και στα πόδια, τώρα, μια μικρή μελέτη δείχνει ότι αυτές οι δοκιμές αντοχής είναι επίσης σκληρές και στα νεφρά.

 

“Οι δρομείς του μαραθωνίου επιδεικνύουν παροδικό ή αντίστροφο βραχυπρόθεσμο τραυματισμό των νεφρών”, δήλωσε ο Δρ Chirag Parikh, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Yale.

 

Στη μελέτη του με 22 συμμετέχοντες το 2015 στο Hartford, Conn. Marathon, ο Parikh διαπίστωσε ότι το 82% εμφάνισε οξεία νεφρική βλάβη μετά τον αγώνα.

 

Σε αυτή την κατάσταση, τα νεφρά αποτυγχάνουν να φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα.

Τα καλά νέα είναι ότι ο τραυματισμός στα νεφρά φαίνεται να υποχωρεί μέσα σε δύο ημέρες μετά από τον αγώνα.

Την 2η ημέρα, είναι όλα ωραία“, ανέφερε ο Parikh.

 

Οι δρομείς πιθανότατα δεν γνωρίζουν καν ότι είχαν αυτό το παροδικό τραυματισμό, είπε ο Parikh.

“Μακροπρόθεσμα, δεν νομίζω ότι θα παρατηρήσουν τίποτα”, είπε.

Ο Parikh δεν είναι σίγουρος γιατί το επίπονο γεγονός συνδέεται με τον τραυματισμό των νεφρών. Ωστόσο, μερικές πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος, την αφυδάτωση ή τη μειωμένη ροή αίματος στα νεφρά που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου, εξήγησε.

Όταν το αίμα αντλείται στους μύες και στα υπόλοιπα ζωτικά όργανα ενώ είναι σε κίνηση ο δρομέας, ίσως, οι νεφροί να μην μπορούν να πάρουν τόσο πολύ αίμα όσο συνήθως.

Ούτε μπορεί να πει ο Parikh εάν το αποτέλεσμα μπορεί να είναι σωρευτικό, δηλαδή αν επιδεινωθεί με περισσότερους μαραθώνιους. Μπορεί, τα νεφρά να προσαρμόζονται με την πάροδο του χρόνου, όπως σημείωσε.

 

 

 

 

Για να αξιολογήσει αυτόν τον τύπο νεφρικής βλάβης, η ομάδα του εξέτασε δείγματα αίματος και ούρων που συλλέχθηκαν πριν και μετά τον μαραθώνιο. Αυτές οι δοκιμές περιελάμβαναν τη μέτρηση των επιπέδων κρεατινίνης στο αίμα και πρωτεϊνών στα ούρα, καθώς και την εξέταση των νεφρικών κυττάρων σε μικροσκόπιο. Η κρεατινίνη είναι ένα απόβλητο προϊόν που εκκρίνεται από τους νεφρούς. η μέτρησή του στο αίμα βοηθά στην αξιολόγηση της υγείας των νεφρών.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2011, ο Δρ Peter McCullough, αντιπρόεδρος της Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Baylor στο Ντάλας, και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν 25 άνδρες και γυναίκες μαραθωνοδρόμους. Βρήκαν ότι το 40 τοις εκατό των δρομέων εμφάνισε οξεία βλάβη των νεφρών με βάση τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα τους.

Στη νέα μελέτη, η ομάδα του Parikh “πραγματοποίησε επίσης σε βάθος αξιολόγηση των ούρων και βρήκε στοιχεία για τραυματισμό”, δήλωσε ο McCullough.

 

 

 

 

“Η μεγαλύτερη ερώτηση είναι ότι οι επαναλαμβανόμενες περιόδους τραυματισμού στους αθλητές αντοχής οδηγούν σε χρόνιες νεφρικές παθήσεις χρόνια αργότερα; Μπορεί να γίνει κάτι για τον τραυματισμό εκείνη τη στιγμή συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής ενυδάτωσης;”

Ο McCullough είπε, ότι η περισσότερη μελέτη είναι ζωτικής σημασίας!

 

Ο Parikh δήλωσε ότι απαιτείται επιπλέον έρευνα για να εκτιμηθεί κατά πόσον ορισμένα άτομα μπορεί να μην ανακάμψουν τόσο γρήγορα.

 

Προς το παρόν, όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό νεφροπάθειας θα πρέπει να ενημερώσουν το γιατρό τους ότι τρέχουν μαραθώνιους, πρότεινε.

 

Ο Δρ. Cathy Fieseler ( γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας αθλητικής ιατρικής στο Christus Trinity Mother Frances Health System στο Tyler του Τέξας),  δήλωσε ότι οι μαραθωνοδρόμοι που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού των νεφρών θα πρέπει να αποφύγουν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα πριν από τον αγώνα. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν  ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB) και ναπροξένη (Aleve), δήλωσε ο Fieseler. Η ακεταμινοφαίνη (Tylenol) αποβάλλεται μέσω του ήπατος.

 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 28 Μαρτίου στο περιοδικό American Journal of Bladder Diseases.

 

Με εκτίμηση.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

 

Ένα Σχόλιο


Αφήστε Σχόλιο