Close

Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε τώρα!

lock and key

Συνδεθείτε εδώ:

Σύνδεση

Ξεχάσατε τον κωδικό;

Το βάρος και η διατροφή μπορεί να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της ποιότητας του ύπνου!

Το βάρος και η διατροφή μπορεί να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της ποιότητας του ύπνου!

 

 

Η ρήση «είσαι ό,τι τρως», μπορεί να διατυπωθεί καλύτερα ως «ο ύπνος σου σχετίζεται με αυτό που τρως».

 

 

Η σύσταση του σώματος και η θερμιδική πρόσληψη ενός ατόμου μπορούν να επηρεάσουν τον χρόνο που αφιερώνεται σε συγκεκριμένα στάδια ύπνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης  από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που παρουσιάστηκε στο SLEEP 2016, την 30η ετήσια συνάντηση της Associated Professional Sleep Societies LLC.

 

Στη μελέτη, 36 υγιείς ενήλικες βίωσαν δύο διαδοχικές νύχτες 10 ωρών στο κρεβάτι ανά νύχτα στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

 

Η πολυυπνογραφία – η οποία καταγράφει τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου – καταγράφηκε τη δεύτερη νύχτα.

 

Η σύσταση του σώματος και η ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας αξιολογήθηκαν το πρωί μετά την πρώτη νύχτα ύπνου.

 

Η πρόσληψη τροφής/ποτού μετρήθηκε κάθε μέρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ομάδα, διαπίστωσε ότι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το ποσοστό σωματικού λίπους και η ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας δεν ήταν σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες για τη διάρκεια του σταδίου ύπνου, αλλά ότι οι υπέρβαροι ενήλικες εμφάνισαν υψηλότερο ποσοστό χρόνου στο στάδιο της γρήγορης κίνησης των ματιών (REM). ύπνος — όταν εμφανίζονται συνήθως όνειρα και χαρακτηρίζονται από ταχύτερους καρδιακούς παλμούς και αναπνοή και λιγότερο αποκαταστατικό ύπνο σε σχέση με στάδια μη REM — από τους ενήλικες με φυσιολογικό βάρος.

 

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης προέβλεπε λιγότερο ύπνο σταδίου 2 — την περίοδο κατά την οποία ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή ενός ατόμου είναι σχετικά φυσιολογικοί και η θερμοκρασία του σώματός του μειώνεται ελαφρώς — και προέβλεψε περισσότερο ύπνο REM.

 

Μια μελέτη του 2013 από την ομάδα, διαπίστωσε ότι όσοι έχουν καθυστερήσει τον ύπνο και χρόνιο περιορισμό ύπνου μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην αύξηση του σωματικού βάρους λόγω της αυξημένης κατανάλωσης θερμίδων κατά τις βραδινές ώρες.

Μια μελέτη του 2015 από την ομάδα διαπίστωσε ότι το να τρώτε λιγότερο αργά το βράδυ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ελλειμμάτων συγκέντρωσης και εγρήγορσης που συνοδεύουν τη στέρηση ύπνου.

 

Με εκτίμηση.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

 

 

Το άρθρο, θα το βρείτε ΕΔΩ

Μοιράσου το!

 


Αφήστε Σχόλιο